Меркел и Рахой искат справедливо разпределение на бежанците

Автор: Няма коментари Сподели:

ЕК ще дава на страните по 6000 евро за всеки имигрант.

Брюксел насърчава преразпределението на пристигнали и регистрирани вече имигранти, след като не успя да прокара задължителната квота. Всеки ден над 3000 имигранти влизат само в Унгария, а само за изминалата седмица над 23 000 са пристигналите в Гърция.

ЕК смята, че всяка държава може да реши сама с какви средства да опазва външните граници на Шенгенското пространство, но оцени издигането на бодлива тел по границите на Унгария като грешно послание.

Бежанците трябва да бъдат разпределени в Европейския съюз по справедлив начин,

в зависимост от възможностите на всяка една от държавите членки, заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция в Берлин с испанския премиер Мариано Рахой, предаде Ройтерс.

“За тези бежанци, които са преследвани или бягат от война, трябва да има честно разпределение в Европа в зависимост от икономическата сила, производителността и големината на всяка страна”, каза Меркел.

Двамата консервативни държавници подчертаха необходимостта от обща политика на ЕС по въпроса с миграцията

и предоставянето на убежища, справедливо разпределение на кандидатите за убежище и отваряне на центрове по границите на ЕС, които да отсяват икономическите мигранти от бежанците, предаде Франс прес.

Меркел и Рахой смятат, че ЕК трябва да изготви списък кои страни са безопасни, за да е ясно дали мигрантите от тях имат основание да искат убежище.

“Разбира се, че който няма право да получи статут на бежанец, е длъжен да се върне в родината си”, отбеляза Меркел.

Според Рахой сегашната криза с мигрантите ще е най-голямото предизвикателство пред Европа през следващите години. Испания е преживявала подобни трагедии на границите си, каквито стават в момента на други граници на ЕС, заяви той.

Меркел пък каза, че договорите на ЕС гарантират целостта и суверенитета на всяка от държавите членки, отправяйки дипломатично предупреждение към сепаратистите в Каталуния, които планират да обявят независимост, ако спечелят мнозинство на предстоящите местни избори, предаде Асошиейтед прес.

Рекорден брой от 2200 мигранти са влезли в Южна Германия за 24 часа,

предаде Франс прес, като се позова на говорителка на федералната полиция. Тези хора са дошли от Австрия в югозападната провинция Бавария от вчера до днес сутринта.

Между 1,8 и 3,3 милиарда евро допълнителни средства ще са необходими догодина за интегриране на бежанците на германския пазар на труда, съобщи днес министърът на труда и социалните грижи Андреа Налес.

Според Налес тези разходи ще нараснат до около 7 милиарда евро през 2019 г. Тя е обсъдила въпроса с министъра на финансите Волфганг Шойбле. По данни на германското правителство тази година в страната ще бъдат подадени рекордните 800 000 молби за убежище.

Междувременно беше съобщено, че

над 15 хил. бежанци от Близкия изток са се струпали на гръцкия остров Лесбос,

а всеки ден пристигат стотици нови, съобщи за ДПА служител на бреговата охрана.

Два ферибота е трябвало да бъдат закотвени край Лесбос в източната част на Егейско море, за да откарат 4200 души в атинското пристанище Пирея, съобщил същият източник.

Лесбос, главно пристанището и столицата му Митилини, е залят от бежанци, повечето сирийци, бягащи от войната в родината им. Бежанците пристигат със стотици, дори хиляди, всеки ден по море от Турция, чийто бряг отстои едва на 15 километра от острова.

Повечето от тях спят на открито, на пристанището и по улиците на града.

Мнозина след това вървят десетки километри пеша в горещината от мястото на акостиране до Митилини, тъй като общественият транспорт е в колапс, предупреди Международният комитет за спасяване, базиран в Ню Йорк.

След като бъдат транспортирани до континента, бежанците пътуват на север по така наречения балкански маршрут през Македония и Сърбия, опитвайки се да стигнат до Европейския съюз през Унгария.

Източник:по материали на БТА,NovaNews.bg

Предишна статия

Пак отлагат събарянето на незаконните къщи в Гърмен

Следваща статия

Бербатов подписа с ПАОК

Други интересни