КАК ЗАКОНИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СЕ СПАЗВАТ В ОБЩИНА ХИСАРЯ?

Автор: Няма коментари Сподели:

    Image title

                                                ЗАЩО БЕШЕ ОСЪДЕНА ОБЩИНАТА?

   

 Делото беше образувано по жалба срещу заповед на кмета на община Хисаря от 11 февруари 2013 година, поправена със заповед от 27 март 2014 година, с която е отказано да бъде извършено попълване на действащия кадастрален план – кадастрална основа на стопанския двор в село Черничево, община Хисаря, като бъде нанесен обект – двуетажна масивна жилищна сграда.

    Възраженията на човека, подал молбата, се основават на факта, че административният акт е постановен в условията на липса на компетентност на административния орган, в нарушение на материалния и процесуалния закон, както и в противоречие с целта на закона. Освен това, тя смята, че целта е била да се измени кадастралния план, който всъщност е карта за възстановена собственост.

    Според кмета на общината жалбата е неоснователна и на делото адвокатът иска тя да бъде отхвърлена и общината да получи обещетение за разноските по делото.

     По този спор са заинтерисовани „ НОВА БИО ЕНЕРДЖИ” ООД със седалище и адрес на управление: град Хисаря, ул. „Васил Левски” № 15 и техният адвокат смята, че жалбата е неоснователна. Според техния адвокат  кметът е издал оспорената заповед като е спазил материалния и процесуалния закон. Той оспорва и нотариалния акт за собственост. Иска се жалбата да остане без последствия и да се заплатят разноските по делото.

    След като адвокатът на гражданката представя всички документи за собственост на жилищната сграда, съдът счита ,че е основателно възражението на оспорващата, че незаконосъобразно кметът на община Хисаря се е позовал на две взаимно изключващи се хипотези. В процеса на делото се установява,  че жилищната сграда е изградена след одобряване на кадастралния план от 1994 година и Подробният устройствен план от 2000 г. Несъответствието в кадастралните данни не е било налично към  момента на одобряване на кадастралния план, а е настъпило след това.

     Затова съдът реши да отмени заповедта на кмета от 11 февруари 2013 година, поправена със заповед №РД – 05 – 123 от 27 март 2014 г., с която е отказано да бъде извършено попълване на действащия кадастрален план –  кадастрална основа на стопанския двор в Черничево и да  бъде нанесена двуетажната масивна стоманено – бетнонна жилищна сграда. Общината ще заплати разноските по делото.

     За да стане още по- ясно на читателите за какво става дума, ето какво казва Коста Стаменов – пълномощник на сесетра си и  живеещ  в тази къща:

В случая става дума, че кметицата Пенка Ганева обслужва една фирма като променя своята лична компетенност и иска къщата да бъде изкарана незаконна. 

Когато си заложник на такива интереси, това означава, че ти изпълняваш нечии поръчки и това навява мисълта за съмнение, че този човек е контролиран от някой за собствени интереси.

Къщата е законна, защото има законни 23 документа, които са издадени от „ ВИНИ” ЕОД – Пловдив –  фирма за оторизиран строителен надзор. Всички документи са подписани от лицето, което трябва да удостовери истината на тези документи.

   В този изключително грозен скандал един от съветниците в Общинския съвет, близък до Ганева, кара общинарите да излъжат, че къщата е с фалшиви документи и да бъде бутната. Пък после той щял да оправи хората в прокуратурата, ако се стигне до санкции срещу едно от лицата.

    Как може да бъде тази къща фалшива, след като има скица, виза, нотариален акт, има всички разрешителни за експлоатацията и?  Къщата има геодезическо заснемане и това е един от факторите, които ни накараха да поискаме къщата да бъде нанесена в парцела, в който тя се намира. Тя , както и стотици други къщи в Хисаря,  е с отстъпено право на строеж и трябва да бъде нанесена в кадастъра, за да има скица и собственикът да си декларира доходите.

    На тях им трябва къщата да я няма. Защото ако я няма, ше има биоцентрала. Ако е там, сто процента съм сигурен, че не може да се изгради това съоръжение.

    В този конфликт аз искам да се спази закона и да се съобрази ръководството на общината и на фирмата с мнението на около две хиляди човека, съпричастни с този случай.

    Сега съм спокоен, че спечелих делото. Ако те обжалват, ще продължа да се боря за собствеността си – думи на Коста Стаменов.

                                                                            ТРАКИЙСКИ СВЯТImage title

Предишна статия

Кристалина Георгиева открива сезона на гроздобера в Старосел.

Следваща статия

Хазната с излишък над 600 млн. лева.

Други интересни