Успех! България с първи финал в скока на височина от 10 години насам

Автор: Няма коментари Сподели:

За първи път от 10 години българка ще скача на финал в една от дисциплините донесли много успехи за родната атлетика – скока на височина. Мирела Демирева се класира за първия си финал на голямо първенство при жените. Тя премина квалификацията със 192 см. Толкова скочиха още 12 атлетки и реферите взеха решение те да продължат напред без да се правят опити на 194 см, каквато беше квалификационната норма.

41-годишната Венелина Венева-Матеева обаче отпадна, след като сбърка три пъти на 185 см. Именно ветеранката е последната българска финалистка в тази дисциплина от световното първенство в Хелзинки през 2005 г. в скока на височина.

България има две световни титли във високия скок на Стефка Костадинова от 1987 г. и 1995 г. Костадинова все още държи и световния рекорд от 209 см.

Мирела Демирева обаче едва ли ще се намеси в битката за медалите в Пекин, където пристигна с лично постижение за сезона от 194 см, а най-добрият й резултат в кариерата изобщо е със сантиметър повече.

На финала ще скачат всички фаворитки за медалите – Бланка Влашич (Хърватска), Анна Чичерова (Русия), Мария Кучина (Русия), Рут Бейтиа (Испания) и Камила Личвинко (Полша). Надпреварата за титлата е в събота.

Източик: Mediapool.bg

Предишна статия

БНБ: Спадът на лихвите по кредити и депозити продължава

Следваща статия

Ивет Лалова е на финал на 200 метра

Други интересни