Затварят пътища – мащабно военно учение.

Автор: Няма коментари Сподели:

600 американски и италиански рейнджъри провеждат мащабно учение у нас заедно с родни военни. Заради десантите по превземане на територии бяха затворени пътища, а десетки хора висяха по колите си в Ямболско и по затворените голф комплекси над Балчик.


Голфъри останаха заключени в комплексите си край морето, а десетки висяха на затворено шосе заради мащабно международно военно учение у нас. 200 парашутисти скочиха на плажа в Балчик, а други 400 се изсипаха от небето край ямболското село Тенево. Десантното учение се проведе по тъмно в понеделник вечер – от 22 часа до полунощ. 
Всички туристи в голф комплексите край Балчик нямаха право да напускат района в 
 продължение на два часа. За същия период затворени останаха и подстъпите към част от главен път I-9. Автомобилите с тегло до 3,5 тона използваха обиколен маршрут от крайбрежен път град Балчик – местност Тузлата – с. Топола. Камионите пък бяха спирани и отклонявани в Балчик и в Каварна на удобни и осветени места. В продължение на два часа над Балчик летяха хеликоптери и гърмяха автомати. “Пукотевицата беше като от филма “Ярост” с Брад Пит. В първия момент помислих, че е заря от ромската сватба край нас, после обаче различих стрелба от автомат”, обясни Дико Маринов, който живее в близост до летището. Съобразителните балчиклии преживяха учението с тапи на ушите. Според едни очевидци в нощта са летели шест хеликоптера, според други – десет. Никой не е успял да види скокове с парашути, тъй като било тъмно. Точно в 24 ч. учението спряло. Вчера сутринта няколко хеликоптера отново са прелетели над Балчик и Каварна. От 20 август до 13 септември у нас се провежда международното учение “SWIFT RESPONSE – 2015”, което е най-голямото многонационално въздушнодесантно учение в Европа след края на Втората световна война. В него, едновременно в Германия, Румъния, България и Италия, се тренира въздушнодесантна операция. В учението участват сили и на други страни членки на НАТО – Гърция, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания, Великобритания и САЩ. От българска страна участват около 150 военнослужещи и техника от състава на Сухопътни войски, сред които и 30 парашутисти от Специалните сили. Американците пуснаха вчера няколко видеа от нощното учение край Балчик, Тенево и база “Ново село”. Те са снимани с инфрачервени камери. От тях става ясно, че военнотранспортни самолети “Херкулес” са изсипали над двете зони парашутистите. От небето са паднали стотици десантчици като градушка. “Херкулес”-ите са уникални с това, че могат да се движат много ниско и безшумно.

Заради десанта международният път от Ямбол за Елхово бе затворен за малко повече от час в понеделник вечерта. Тогава 400 парашутисти и  бойна техника тренираха в района на село Тенево. Няколко десетки коли от двете страни останаха да чакат. Лошото е, че никой не обяви, че пътят ще бъде затворен, жалваха се шофьори. Това обаче беше единственото неудобство за цивилното население в района. Оказа се, че страховете на местните жители, които се притесняваха за нивите си и домашните животни, са напразни. Ние така и не разбрахме кога точно самолетите са хвърлили парашутистите. Наистина стана много бързо и безшумно, видяхме само червени точки в небето, обясниха местните жители.  Военнотранспортните самолети “С-130” са хвърлили с парашути и артилерийска техника на югозапад от летището на ямболското село Тенево, научи “Стандарт”. Подобно хвърляне на товари в района се извършва всяка година, твърдят запознати. Участници в десанта бяха парашутисти от италианския армейски полк “Фолгоре”, 68-ма от бригада на българските специални сили, 82-ра от въздушно преносима дивизия на САЩ и израелските сили за защита. “Мисля, че е много важно за нас, съюзниците в НАТО, да заздравим съвместните оперативни и военни процедури. Ние разполагаме с много елементи, които ще използваме в това учение”, заяви подполковник Виченцо Зампело, командир на Пети батальон в италианския армейски полк.  След парашутните учения край Тенево военните части, участвали в десанта, се прехвърлиха на хеликоптери “Блек хоук”, за да участват в нападателни учения, подкрепени от артилерия на база “Ново село”.

Виржиния Георгиева
Георги Мангинов

Предишна статия

В Европа всеки се спасява поединично от бежанците.

Следваща статия

Избори в Хисаря 2015.

Други интересни