Нови парламентарни избори грозят Турция

Автор: Няма коментари Сподели:

Турция е изправена пред нови избори. Това  заяви лидерът на опозиционната Партия на националистическото действие в Турция Девлет Бахчели след срещата си с премиера Ахмед Давутоглу.

Той каза още,че е отхвърлил предложението на ПСР да участва във временен съюз за управление до предсрочни избори.

Така се изчерпа и последната възможност управляващата в Турция ПСР да състави коалиционно правителство. Консервативните ислямисти не успяха да се договорят с нито една от останалите формации в турския парламент снощи.

Ахмет Давутоглу заяви след срещата,че практически са се изчерпали всички възможности за коалиционен кабинет.

Всъщност изходът от консултациите не изненада, тъй като ПСР непременно иска провеждането на нови парламентарни избори, надявайки се този път да увеличи рейтинга си и да управлява самостоятелно и така биха се улеснили плановете на президента Р. Т. Ердоган за президентско управление.

На изборите през месец юни ПСР излезе първа сила,но не успя да спечели достатъчно депутати за самостоятелно управление. Миналата седмица се провалиха консултациите с основната опозиционна Народнорепубликанска партия,последва вчерашният негативен резултат с националистите.

С четвъртата политическа сила, прокюрдската ПДН е изключено да се водят преговори в обстановката на терора на кюрдските екстремисти от ПКК, която цари в момента.

Сега вниманието се насочи към Ахмед Давутоглу. На 23 август изтича 45-дневният срок. Давутоглу заяви,че първо ще проведе консултации с президента и ако се наложи ще върне мандата.

Източник: standartnews.com

Предишна статия

В Пловдив зрее недоволство заради твърдения за имитация на екодейност

Следваща статия

Орязват със 100 € минималната пенсия в Гърция

Други интересни