Съкровище на деспот Добротица открито в резиденция “Евксиноград”

Автор: Няма коментари Сподели:

Уникален кръст и медальон с изображение на Божията Майка са открити при разкопките на крепостта “Кастрици” в резиденция “Евксиноград”. Това съобщава за “Стандарт” ръководителят на проучванията проф. Валентин Плетньов, директор на РИМ-Варна. Ценните находки са намерени на пода на една от разкритите сгради на крепостта, украсен с графито керамика с изображения на лъвове и цветни орнаменти. Там са открити бронзов процесиен кръст, на който с гръцки букви е записано “Св. Йоан Предтеча”. Той вероятно е носен с хоругва, каза проф.Плетньов. На пода е намерен и идеално запазен сребърен медальон с диаметър около 4 см и с изображение на Богородица в момент, когато благославя.

При проучването тази година е открита и колективна находка от много редки за България монети на султан Баязид I и неговия син, емир Сюлейман. Откритите при разкопките монети са вече близо 300. Сред тях има и сребърни монети, които вероятно са сечени в монетарницата на цар Иван Александър, Иван Шишман и други български царе. 

Има и малко съкровище от близо 80 монети на деспот Добротица. Открити са също монети на султани в Египет, на татарските ханства, на владетели от Влахия, Полша и Молдова, което свидетелства за изключителната и оживена търговия, която се е водила на пристанището Кастрици. Намерена е и златна фалшива монета от времето на император Андроник II от XIV в. Общо намерените монети от началото на проучванията за десет години насам са 4000. Продължилите два месеца археологически разкопки приключиха вчера. Открит е малък квартал от 7-8 сгради между северната улица и централната порта на крепостта.

Блиц.

Предишна статия

САЩ и Япония – най-големи световни длъжници

Следваща статия

Луд, луд мач в Тбилиси!

Други интересни