Китайското икономическо чудо е към края си. Заплатите растат, китайските работници вече стават по-малко конкурентноспособни.

Автор: Няма коментари Сподели:

Във вторник Китайската народна банка проведе най-мащабната девалвация на юана за последните 20 г. като смъкна курса на валутата с 1,9%. Китаистът и доцент от Висшата школа по икономика в Москва Михаил Карпов разказва в интервю за „Правда“ защо бе направено това.„Всъщност китайското икономическо чудо приключва. Самият аз от толкова време говоря за това, че сега не повярвах как нещата се развиха толкова бързо. Първото направление е към падане на темповете на ръста. Защото не може в икономиката да се налива огромно количество излишни мощности, много пари – инвестиционният ръст се е изчерпал.Технически той все още не се е самоизчерпал. Защото парите и евтината работна ръка ги има, но такова количество на излишни мощности, градове, в които никой не живее, заводи, които не произвеждат нищо, първокласни пътища, по които никой не пътува – всичко това не може да продължава“, заявява Михаил Карпов.

Експертът посочва и второто направление. „Макроикономическото им състояние е много лошо. Вътрешният дълг е от 250 до 300% от БВП. Паричната маса около 200% от БВП. Сривът е сериозен, ситуацията на фондовия пазар не е добра, както и тази в сферата на недвижимото имущество. Да не забравяме и антикорупционните кампании, които се провеждаха през последните две години и които сериозно нервираха политическите елити. И нека добавим падането на износа и вноса. В тази ситуация те се опитват по някакъв начин да се измъкнат. Продължават да инвестират в инфраструктурни проекти и да наемат хора. На фондовия пазар вложиха доста пари, при това ограничиха мащаба на търговията. Пазарът така или иначе пада, но не с темповете от преди месец“.

Михаил Карпов подчертава, че макроикономическата ситуация е нелечима. „Рязката девалвация на юана е мярка, която трябва по някакъв начин да стимулира износа. Заплатите в Китай растат, китайските работници вече стават по-малко конкурентноспособни в сравнение с тези от други страни, например Виетнам. Плюс това цялостно пада търсенето на вътрешния пазар. И в тази ситуация китайците трябва по някакъв начин да стимулират износа, вътрешното развитие. И ето, че решиха да понижат стойността на юана. Така че всичко е логично“.

А юанът не е ли свързан с долара, пита кореспондент на „Правда“. „Юанът е свързан с долара, но е неконвертируема валута. В текущите операции юанът се конвертира по определен коридор. Затова по принцип те могат да правят с него каквото си поискат. Финансовата система на Китай е независима. Тя е напълно закрита. Но това създава колосални проблеми. Китайската финансова система е преграда за някои външни шокове, но създава огромен шок в границите си“, констатира Карпов./БЛИЦ

Предишна статия

Луд, луд мач в Тбилиси!

Следваща статия

Скоро ще пазаруваме с монети от 2 лева

Други интересни