Скоро ще пазаруваме с монети от 2 лева

Автор: Няма коментари Сподели:

Въвеждането в обращение на монетите от 2 лева ще бъде по-удобнo за ползване от банкнотите, убеден е финансистът и бивш подуправител на БНБ Емил Хърсев. 

Първите заготовки за железните двулевки, изработени в монетния двор на Финландия, би трябвало вече да са пристигнали в БНБ.

Новата монета от 2 лева ще бъде произведена в 12 милиона екземпляра. За целта ще бъдат изразходвани 108 тона метал. 

Прогнозната стойност на поръчката за металните двулевки е близо 9 млн. лева без ДДС. 

Монетите от 2 лева ще са с лика на Паисий Хилендарски, който е отпечатан и на банкнотите.

Сеченето на монетите беше предвидено за тази година. Освен че произвеждането на железните двулевки е закъсняло, Емил Хърсев смята, че е време да се въведе монета на стойност 5 лева.

“Монетите са доста по-скъпи от книжните пари за един и същи номинал, само че имат много по-голямо обращение без да се повреждат”, обясни Хърсев.

Освен финановите среди, хората също не смятат, че ще имат проблем с железните двулевки.

“Повече ще ни тежи в портмонето сигурно. Може и да е за добре. Няма да се хабят толкова бързо и лесно”, коментират хората.

Последната монета от 2 лева трябва да бъде изработена до края на 2018 г. Това е годината, в която България може да въведе еврото. Тогава новите двулевки, както и всички останали монети, ще се претопят, съобщи Dnes.bg.

Източник: Plovdiv24.bg

Предишна статия

Китайското икономическо чудо е към края си. Заплатите растат, китайските работници вече стават по-малко конкурентноспособни.

Следваща статия

България е фактор в Европа по добив на злато

Други интересни