България е на трето място в Европа по производство на малини

Автор: Няма коментари Сподели:

Може да се каже, че сме на трето място по производство и експорт на малини в Европа. Преди нас са само Полша и Сърбия. Франция произвежда също много големи количества, но голяма част от тях ги консумира сама. Това каза Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите, предаде Фокус.

„Пазарът на малината за индустриални нужди е предимно в преработвателните хладилни предприятия, които изнасят за чужбина. Иначе пазарът е концентриран по Черноморието и София. Изнасяме малини за държави като Германия, Холандия, Франция и други”, посочи Петков. Според него тазгодишната реколта се очаква да бъде много добра. 

„Още не можем да предвидим крайни резултати, защото още не е приключило брането на есенната малина. Брането ѝ ще започне след около 20 дни. В края на годината ще може да кажем точно какъв ще бъде крайният резултат. Очакваме тази година добивите да бъдат повече от миналата година. 

Средно в България се добиват около 7 500 тона малини, а тази година очакваме да бъдат над 10 000 тона”, коментира още Петков.Той обясни, че благодарение на поетите ангажименти от страна на земеделския министър Десислава Танева, се е увеличило прякото и косвено подпомагане на производителите от този сектор. 

Въпреки това, в сектора съществуват и редица проблеми. „Основните проблеми са липсата на препарати за растителна защита и наличието на сертифицирани разсадници, които да произвеждат качествен посадъчен материал. От години българските разсадници не предлагат качествен посадъчен материал с високопродуктивен генетичен потенциал. Голям проблем представляват също и сезонните работници”, допълни още Божидар Петков.

Източник: actualno.com

Предишна статия

България е фактор в Европа по добив на злато

Следваща статия

90 на сто от хотелите ни се оказват ниска категория

Други интересни