90 на сто от хотелите ни се оказват ниска категория

Автор: Няма коментари Сподели:

Хотелите и ресторантите и в България вече не са само място за туризъм, сватби и рождени дни, те постепенно се отварят към нови атракции не само за гостите си, коментира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

В България имаме погрешна представя за хотелския бизнес, защото не е възможно през 2015 г. правителство да се ангажира с категоризация на хотели и да твърди, че чрез нея ще постигне по-високо качество, смята Драганов.

Той отбеляза, че Световната организация по туризъм се отказва от категоризацията през 1998 г. и признава, че тя не може да е мерило за качество, след като се оказало, че в Израел всички хотели са с пет звезди.

Броят маси, размерът на стаите не води до качество. Водеща е марката на хотела, единодушни са специалистите. В България обаче има 54 хотела от 11 марки и 3750 хотела от никаква марка.

Според Румен Драганов с наредбата за категоризация от 2012 г. единственото, което е било постигнато е да се построят над 3700 малки хотели, с малки стаи и тесни коридори от типа на тези на банкнотата от пет лева от 1962 г. с гравюра на хотели от “Слънчев бряг”.

Това е превърнало туризма ни в нискобюджетен и сравнително ниско категориен с 90 процента хотели категория “банкнота от 5 лева от 1962 г.”

Източник: Dnes.bg

Предишна статия

България е на трето място в Европа по производство на малини

Следваща статия

Силата на настоящето!

Други интересни