Kak крави произвеждат ток

Автор: Няма коментари Сподели:

Производството на енергия от биологични отпадъци е стара мечта на човечеството, но сбъдването й в индустриални мащаби се случи едва преди едно-две десетилетия.
Производството на биогаз в ЕС нараства с около 20% годишно. Суровина за зеленото гориво са органичните отпадъци и торове, някои видове енергийни култури, а също и пречиствателните станции за отпадни води.

В България биоцентралите се броят на пръстите на едната ръка.Отскоро сред тях е нов завод край ломското село Добридол, който произвежда електричество от животински и земеделски отпадъци.

От кравешка тор

Огромните съоръжения, които местните хора наричат реактори, се издигат над река Дунав на метри от международния път към Видин и Дунав мост 2. Край тях в бетонни обори бавно преживят 3000 крави – основните доставчици на суровина за електроцентралата.

Предприятието работи с тонове кравешки изпражнения. Инсталацията преработва по 240 тона тор на денонощие и произвежда 1,5 мегаватчаса електроенергия, която продава на НЕК. Инвеститор е фирма на Димитър Зоров, който е в управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Вложението в биоцентралата е 15 млн. лева.

Ако е била издигната само преди няколко години, тя е щяла да се изплаща в продължение на 50 години, толкова е била ниска изкупната цена на тока от биоцентрали. До инвестицията се е стигнало едва когато преди няколко години цената е вдигната.

Всички процеси се наблюдават и управляват от компютърен пункт. Всеки ден в огромните резервоари освен животинската тор се изсипват и по 40 тона суроватка от мандрата на фирмата и по 30 тона биологични отпадъци от нивите – царевични и слънчогледови стъбла. Така на практика заводът почиства остатъците от всички производства на земеделската фирма.

Вместо глоби – производство

Преди дни инсталация за биогаз от птича тор заработи и в Нова Загора. Друга такава инсталация е тази на мандра „Бонитрекс“, която години наред била глобявана заради отпадните води, с които замърсявали околността. За да решат проблема, собствениците на фирмата инвестирали в съоръжение, което пречиства мръсните течности и същевременно произвежда енергия от образувания биогаз. Инсталацията прави по 38 куб. метра биогаз на час. Произведеното гориво успешно заменя нафтата като задоволява над 90% от енергийните нужди на предприятието.

Отпадните води от дейността на мандрата се събират в резервоар, след което се изпомпват през сито за твърди частици, а оттам и през уловител на мазнината. Оттам течността се влива в друг резервоар с бактерии, които разграждат и пречистват отпадните води. При този процес се отделя биогаз, който се събира в съоръжение, наподобяващо балон, а водите се очистват до 97%. Преработената вода се оттича в реката, но вече без да я замърсява по какъвто и да е начин.

От година в пречиствателната станция на „Софийска вода“ в Кубратово функционира инсталация, която превръща утайката в биогаз. При гниенето си утайката отделя около 68% метан, 30% въглероден диоксид и 2% други газове. Преди инсталирането на системата този биогаз се изгаряше. Това силно замърсяваше района и жителите се оплакваха от непоносимите миризми. След като съоръжението заработи, количеството метан и въглероден диоксид в атмосферата са намалели значително. А произведеният ток се използва за нуждите на предприятието.

Източник: Trud.bg

Предишна статия

Най-красивата българка в САЩ е от Хисаря

Следваща статия

Дубай.

Други интересни