Руснаците продават имоти на морето.

Автор: Няма коментари Сподели:


Руснаците разпродават имотите си по българското ЧерномориеГражданите от Русия – доскоро най-активните купувачи на пазара на ваканционни имоти в България, все по-често преминават от другата страна – тази на продавача. Това сочи анализ на конюнктурата в сегмента на Arco Real Estate.

Офертите от братушките на вторичния пазар се увеличават през последните месеци на фона на големия спад на туристите от Руската федерация, който се наблюдава по Черноморието, пише “Монитор”. Респективно, намалява и интересът на руснаците към покупката на втори дом в България. Това се обяснява с няколко причини – икономическата криза в Русия заради западните санкции, обезценяването на рублата и геополитическото напрежение в Украйна.

Според Добромир Ганев от агенция „Форос” спрямо началото на миналото лято интересът на руснаците към българските имоти е паднал с около 15-20 на сто.Оттеглянето им обаче тръгна още през миналата година със срива на рублата и финансовата криза. В края на лятото ще разберем дали това е постоянна тенденция или само временна, смята брокерът. „Обикновено обаче братушките, имащи имоти у нас, продават жилищата си в курортите или малките селища по морето и търсят да си купят апартамент в някои от големите градове по Черноморието”, поясни Ганев. По думите му причината е, че там има добри условия за целогодишно пребиваване.

Спадналият интерес на руските купувачи на ваканционни имоти обаче се компенсира от клиенти от други националности, смятат от Arco Real Estate. Към Слънчев бряг има интерес от българи, а също така и от граждани на Украйна, Израел, Чили, Германия и Естония. “Мотивът за покупка на ваканционен апартамент от българските граждани съвпада с мотивите им за покупка на жилищен имот като цяло –

търсене на убежище за спестяванията им и добра инвестиция. Пазарът има голям потенциал и ще привлича нови купувачи, включително и от други националности, а клиентите стават все по-взискателни към качеството на имотите”, коментират от Arco Real Estate.

От началото на лятото средната цена на продаваните апартаменти в Слънчев бряг достига 55 хил. евро. Най-търсени през този сезон са имотите с една спалня и площ около 60 кв. м. В най-активния туристически сезон по морето през юли и август се очакват повече огледи на ваканционни имоти, прогнозират брокерите.

източник: Expert.bg

Предишна статия

Дубай.

Следваща статия

Бившият шеф на полицията влиза в битката за кмет на Хисар

Други интересни