Суперкомпютър успешно симулира една секунда мозъчна активност

Автор: Няма коментари Сподели:

Както знаете, мозъкът е едва ли не най-сложният биологичен орган. Въпреки това, учените не спират да се опитват да разгадаят как работи той и да имитират неговата активност чрез компютърни мрежи. Последните опити се оказаха успешно проведени съвместно между японски и германски учени, работещи с K Supercomputer. Това е четвъртият най-мощен суперкомпютър, разработен от Fujitsu, който оперира в момента и се намира в Япония.

Учените от двете изследващи групи RIKEN и Forschungszentrum Jülich са използвали всичките 700 000 процесорни ядра и 1.4 милиона GB RAM на K Supercomputer, за да симулират успешно една секунда от активността на човешки мозък. Компютърът е успял да направи това за цели 40 минути, което доказва колко сложен е този орган. И това не е всичко – машината не е симулирала действието на целия мозък, а само на 1% от това, което той върши във всеки един момент.

K Supercomputer е т.нар. пета-мащабен суперкомпютър. Според учените, за да се симулира изцяло функцията на човешки мозък, трябва да има наличен хекса-мащабен суперкомпютър с възможност за няколко квинтилиона операции с плаваща запетая. От Intel са уверени, че могат да създадат такъв преди 2018 година. Това значи ли, че след няколко години машина ще може да извършва мозъчни операции като човек?

Източник: Smartnews.bg

Предишна статия

Гербер пробута лобитски текстове в Закона за енергетиката. Колко пари прибра Делян Добрев от Димитър Зоров?

Следваща статия

Дворецът на Константин Велики лежи под „Света Неделя”?

Други интересни