Дворецът на Константин Велики лежи под „Света Неделя”?

Автор: Няма коментари Сподели:

Дворецът на римския император Константин Велики лежи под площад „Света Неделя” в София. Археолозите се натъкнаха на масивна сграда, която е вдигната върху 5 дка, само две седмици след като започнаха  разкопките пред хотел „Шератон”. Останките от мащабните зидове говорят, че е зданието е антично и е преживяло различни периоди на преустройство.

Предположенията за това каква сграда е открита под площада са две – или Константиновия дворец, или Сердикийските терми. Това е най-голямата обществена сграда във всеки един град от римската епоха – обществените бани, обясни д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт към БАН. Сградата е с фронт от порядъка на 70 метра, което дори по съвременните стандарти я прави една изключително грандиозна сграда.  Дебелината на зидовете е над два метра и това показва, че тя е била и доста висока, каза зам.-кметът по културата д-р Тодор Чобанов.

Той обясни, че 1500 години под краката ни е стояло едно културно-историческо наследство, което сега получава втори шанс да се появи на бял свят. При разкопките са открити основно монети, прозоречно стъкло и отделни парчета от мраморни облицовки. Намерен е и оловен печат от XII век с благословия: „Господи, помагай на Мануил”.

Най-вероятно под пластовете се намира и централният градски площад – форумът. Точно около него са се строяли най-важните сгради за римския и късноантичния град. В Сердика това са градският съвет, обществената баня и преториумът, т.е. седалището на военния управител. Към форума са водили две павирани главни градски улици. В района на метростанция „Сердика” са били луксозни за времето си къщи с канализация, водопровод и павирани улици.

Сградите на римската административна власт пък са били разположени в югозападната част, предполагат археолози. Средствата за разкопките са осигурени от програма „Култура” и целта на разкриване на археологическите обекти е София да бъде включена в световното културно наследство на ЮНЕСКО, каза кметът Йорданка Фандъкова, която отчете, че античните разкопки са увеличили туристите в града с 6%.

Източник: mignews.info

Предишна статия

Суперкомпютър успешно симулира една секунда мозъчна активност

Следваща статия

Украйна взе 800 млн. $ заеми от Световната банка и Япония

Други интересни