Сандански – здраве, вдъхновено от природата.

Автор: Няма коментари Сподели:

В земите на град Сандански вече 3600 години различни древни цивилизации са намирали дом и територия за развитие на своите култури. През цялото си хилядолетно съществуване с различни имена и владетели градът винаги е бил пазител на здравето. Днес той привлича туристи със съчетанието си на уникални природни дадености и своята историческа и културна стойност.

Сандански предлага и магнетичната атмосфера на античността, която струи от Археологически парк Сандански – туристите могат да се разходят сред руините на антични улици, домове и раннохристиянски базилики.

Проект Like Finance
 

Днешният град Сандански е бутиков, балнео и СПА курорт, който се намира в Югозападна България в подножието на Пирин планина, на надморска височина 234 метра, само на 160 км южно от София. Климатът на Сандански е преходно-континентален с ясно изразено средиземноморско влияние. Главните лечебни фактори на курорта са лечебните минерални извори и уникалният микроклимат. Поради изключително благоприятните биоклиматични константи – продължителността на слънчевото греене тук е 2346 часа (над 300 слънчеви дни) годишно, средната годишна температура на въздуха е +14шC (най-високата за страната), а средната януарска – положителните +2,4шC и само 5 мъгливи дни, град Сандански е наречен “българския климатичен юг”. Курортът се посещава основно от семейства и туристи, желаещи да се погрижат за своето здраве под ласките на слънчевите лъчи и лечебните минерални води и въздух.


Проект Like Finance 

Лятото в този южен край на България е сухо, понякога горещо, а зимата е мека с положителни температури и без снежна покривка. Пролетта настъпва рано и устойчиво се задържа след 20 февруари, а есента е топла и продължителна, като устойчиво се задържа до средата на декември. Въздухът е чист, беден на алергени, богат е на кислород и отрицателни йони. В региона, в радиус от 130 км, няма замърсяващи въздуха производства. Сандански е най-щадящият климат за болни с хронични заболявания на дихателната система, които по лекарска препоръка идват поне веднъж годишно за двуседмичен престой през пролетта – месеците април и май или през есенно-зимния период, който съвпада и със СПА сезона.
Сандански е благословен и с ценни минерални извори, които имат сходен химичен състав, но се различават по температура и съдържание на метасилициева киселина и флуор. Те са бистри, безцветни, без мирис и с приятен вкус, силициеви (до 70-135 мг). Метасилициева киселина на литър, флуорни (до 6,5 мг). Флуор на литър, хипертермални – 42-81шC, слабоминерализирани, хидрокарбонатносулфатно-натриеви, с лека алкална реакция. Термалните лековити извори, намиращи се на открито, предоставят щедро лечебните си ласки в съдружие със слънчевите лъчи от април до октомври. Модерни 5 и 4-звездни СПА и балнеокомплекси (Парк-хотел “Пирин”, Интерхотел “Сандански”, “Медите”, СПА хотел “Свети Никола”, хотел “Свети Врач”) предлагат пълна лечебна, оздравителна, възстановителна и релаксираща палитра от възможности и грижа за здравето с екипи от квалифицирани лекари и рехабилитатори.

Проект Like Finance

През последните години навлезлите англо-саксонски термини в българската и международна туристическа терминология като “СПА и УЕЛНЕС”, като нови варианти за възстановяване на физическото и психично здраве на клинично здрави хора, са допълнение към лечебния и възстановителен туризъм (в смисъл класическото балнео-санаториално лечение), провеждан в курорта вече три десетилетия. Сандански успешно и целогодишно развива СПА и уелнес туризма.

Проект Like Finance

Хотелските комплекси тук предлагат всички най-нови достижения на уелнес културата и концепцията, включваща СПА процедури под формата на стил и начин на живот, активен отдих и природосъобразни форми за възстановяване на физиката и емоционалната енергия на съвременните, стресирани и работещи по 14-16 часа на ден хора. СПА медикъл програмите, свързани с предлагане на “здраве за здравите”, предлагат много възможности за избор на релакс и грижа. Тук се изхожда от мъдростта на древните лечители, че няма абсолютно здраве, а това, което е по-важно от лечението, е профилактиката.

Проект Like Finance

Днес сме свидетели и участници в забързаното и стресирано ежедневие, замърсена околна среда, а новопоявилите се съвременни болести вследствие свръхурбанизираното и свръхорганизираното ни общество – стрес, затлъстяване, срив на имунната система, сърдечно-съдови заболявания, ни водят естествено към райските кътчета в България, щедро надарени от Бог и опазени от хората, и едно от тях е Сандански.
                                                                                                   Копирано Стандарт

Предишна статия

Dimitris Mitropanos

Следваща статия

Хисаря – едно райско кътче в Южна България

Други интересни