Южен поток и България.

Автор: Няма коментари Сподели:

Българската страна не е преставала да счита, че проектът “Южен поток” е важен за нас, но при спазване на изискванията на европейското законодателство. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на блицконтрола в парламента. Тя трябваше да отговаря на въпрос на депутата от БСП Жельо Бойчев за бъдещето на компания “Южен поток България”.


“Въпреки направените изявления от страна на президента на Руската федерация и на други официални лица за прекратяване на проекта “Южен поток” до момента БЕХ в качеството си на акционер в проектна компания “Южен поток България” не е получавал официална позиция на другия акционер “Газпром”, относно перспективите пред проекта, включително такава, информиращата за неговото прекратяване”, каза Петкова, цитирана от БГНЕС.


Освен липсата на официална позиция към настоящия момент българската страна не е запозната с конкретните намерения на руската страна, относно развитието на проекта, посочи тя. “Предвид липсата на конкретно формулирана позиция на руския акционер, относно бъдещето на проекта, няма как да бъдат предприети определени конкретни перспективи пред проектната компания. Не са предприемани и действия, имащи отношение към размера на капитала на проектната компания”, обясни министърът.


БЕХ не е спирала да защитава интересите на българската страна по този проект, увери Петкова. “Акционер там е БЕХ с 50% от капитала, а от руска страна – “Газпром”. Те имат абсолютно равни права при взимането на решения, свързани с оперативната дейност. По отношение на това какви разходи се извършват, от страна на БЕХ се упражнява необходимия контрол, за да можем да спазваме стриктно указанията и на наказателната процедура, която стартира ЕК, а именно да се въздържа съвместната компания от възлагане на тръжни процедури, свързани с реализацията на този проект”, каза тя.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

Пиер Луврие, който купи БТК, се оттегля от България.

Следваща статия

Берлускони в Русия!

Други интересни