СЛЕД ПОБЕДАТА НА БСП В ОБЩИНА ХИСАРЯ – РАЗГОВОР С ЕДИН ПОЛИТОЛОГ

30 Май, 2019
16 коментара

   Идва момент, в който човек трябва да заеме позиция, която нито е безопасна, нито популярна, но той трябва да я заеме, защото съвестта му казва, че така е правилно. Ето затова се обърнах към общинския съветник Гатьо Султанов, защото е време да го чуем. Необходимо е не само затова, че той познава нравите на социалистите, а и затова, че сега победиха в изборите за европейски парламент. А един политолог трябва да умее да прави анализи.

 • Защо г-н Султанов от 2 733 действителни гласове 1 123 се оказаха за БСП?

 • В това няма нищо странно. Община Хисаря винаги е била червена община при всички видове избори, без местните избори, където  ситуацията е много по-различна.

 • В политиката глупостта не е недъг. Тогава защо народът отново се оказа не на висота, разпиля по различни новосъздадени партии 250 гласа и като прибавим гласовете за Валери Симеонов, на Воля, на  Демократична България, които са 210,  и още 100 за независимите кандидати, какво става? Че българинът  в община Хисаря търси нещо различно и не го намира.

 • Не само в община Хисаря е така. Хората показаха с избирателната си активност, а и с вота си, че искат промяна в политическата система и в изпълнителите в тази система. Това беше наказателен  вот за всички политически  представители. Хората искат промяна, търсят нови лица, нови политики, нови партии. И след като не ги намират – просто не ходят да гласуват. А и изборите за представители в Европейския парламент са възприемани от българите като несериозни. Почти 20 години след приемането на България в ЕС продължаваме да бъдем най-бедната нация в Европа, с най-корумпираните политици. Виждате какви процеси текат и в останалите страни в ЕС, който все повече приближава към разпад. Но това е така, заради преобразуването му от икономически в политически съюз, в който бюрокрацията взема връх.

 •  Аз много се страхувам, че се е върнало времето на Карл Маркс, който някога написа: „На потиснатите се позволява на всеки няколко години да решават кои точно представители на потисническата класа да ги представляват и потискат.” Не ли това опасно за европейска България?

 • Ние сме безгласна буква в Европейския съюз. Можем да имаме влияние тогава, когато ЕС се преобразува и започне да функционира на кооперативен принцип – една държава - един глас. Това се осъзнава от българите и затова е тази ниска избирателна активност.

 • От къде идваше самочувствието на БСП, че ще смъкне ГЕРБ на изборите от върха, а това ще доведе до падане на правителството?

 • Може би от дългогодишната история на партията. За втори път БСП беше на гребена на вълната и изпусна победата. Това е показателно, че нещо не е наред. БСП разчиташе на скандала сред управляващите, но пренави пружината. Със скандал може да спечелиш временен успех. Както се казва - всяко чудо за три дни, но не и да направиш цяла предизборна кампания на тази база. Не се говореше за европейски политики, а и кандидатите не бяха подходящи и не бяха подготвени правилно.

 • Най- голямото наказание на това да решиш да управляваш, е да започне да те управлява някой по - нисш от теб. Не идва ли това време , когато на 27 октомври ще избираме кмет на община, кметове по села и общински съветници?  Няма ли  пак да се объркаме?

 • Избирателите не се объркват никога. Те са достатъчно разумни. Въпросът е дали можем да разчитаме посланията, които те изпращат към политиците и на тази база да се изготвят съответните политики. Когато има разрив между послания и управленска програма, резултатът е ниска избирателна активност  -  т.е. никаква легитимност и представителност.

 • Чува се, че БСП вярва, че ще спечели кметския стол, макар да има и при тях вътрешни разногласия кой да бъде кандидатът. Как изглеждат нещата от позицията ви на политолог, който е бил в редиците на БСП?

 • БСП не може да спечели кметския стол, докато се е капсулирала и се е съсредоточила само в най-твърдото си ядро. Има и нещо друго. Когато твои съюзници в общината са СДС и ГЕРБ,  мисията става невъзможна.

 • Вие къде ще стоите – отстрани, за да анализирате, или в политиката, за да я градите, но, надявам се, не като политика без принципи?

 • За нас винаги водещи принципи са били честта и достойнството и затова гледаме хората в очите и най- вече спим спокойно. Не лъжем, не присвояваме незаконно земи, не сме се облагодетелствали от властта по никакъв начин, присъстваме редовно на заседанията на Общинския съвет и защитаваме интересите на хисарските жители и на тези от селата. Нямаме необходимото мнозинство, за да променим общината във вида, в който всички искат да я виждат, но след местните избори октомври месец това ще се промени.

 • Какъв вкус  изпитахте като чухте за оставката на председателя на Националния съвет на БСП – Корнелия Нинова, която  заяви, че на  конгреса на БСП на 15 юни 2019 година  отново ще се кандидатира? Съжаление или горчилка?

 • Отговорността не може да се носи само от лидера. Да – един лидер е толкова добър, колкото е добър екипа му, но все пак не лидерът прави избори във всички 265 общини в България. Има си партийни секретари, общински председатели, областни председатели и т.н. , които също би трябвало да понесат отговорност. Корнелия Нинова си отвори много вътрешни фронтове, подцени опонентите си , забави се с реформите вътре в партията, сгреши и със съветниците си и затова понесе тази загуба. Не съм член на БСП и какво се случва там не може да породи у мен някакви чувства.

 • Според Махатма Ганди има няколко смъртни гряха.Те са: Богатство без труд. Удоволствие без съзнание. Наука без човечност. Знание без характер, Търговия без морал и т. н. Кой от тези грехове бихте избрали, за да ползвате факти като оръжие срещу опонентите си, ако бъдете кандидат за кмет?

 • Ще съсредоточим кампанията си върху това какво бихме променили, за да подобрим живота на жителите на община Хисаря.  Аз вярвам, че рано или късно всеки носи отговорност за действията или бездействията си!

 • Да се върнем на БСП! Защо винаги тази партия е била с голямо самочувствие, което не винаги има покритие?

 • Както вече казах, заради дългогодишната си история и заради голямата си членска маса, която както виждаме, много бързо се топи. Когато ,обаче, системно се разминават обещания и действия, стартират необратими негативни процеси. На БСП все повече започва да и личи липсата на експертен потенциал, липсата на чуваемост на електората, липсата на коалиционна политика. Ако сумираме и премахнем от БСП гласовете, подадени за гражданската квота, ще видим, че се приближават до тези на ДПС, което значи , че скоро БСП ще загуби даже и второто си място.

 • Един политолог след европейските избори каза, че БСП никога повече няма да бъде на власт. Отнася ли се това и за община Хисаря?

 • Да. В този си вид БСП няма шанс да спечели каквито и да било избори. Електоратът се е свил до твърдото си ядро и липсва каквато и да е периферия. БСП се нуждае от незабавни структурни реформи, привличане на специалисти и връщане към принципите си. Нуждае се от нова визия, привличане на партньори със свежи и градивни идеи. И в крайна сметка – много работа на терен – не от клуба, не от централата ,или от кораба- майка.

 • А сега да погледнем към партиите, които са във властта на общината! ГЕРБ са спокойни. СДС този път ги спаси Александър Йорданов. НФСБ пропаднаха. Партия на зелените събра  14 гласа.”Защита” никава я няма. БСП са наперени с победата си. Вие къде сте като представител на „Промяна”?

 • Няма как да сравняваме едните с другите избори. Най – малко избирателната активност за местните избори е двойно по-висока от тези за Европейски парламент. Не е важно ние къде сме, а къде искат избирателите да бъдем след изборите октомври месец. Ако успеем да достигнем до хората с посланията, които ще излъчим, те ще ни се доверят. В крайна сметка всеки народ си заслужава управниците.

 • Благодаря ви г-н Султанов! В момента войната за кметския стол все още не е започнала. Ако искате да влизате в нея, помнете, че не е достатъчно да я спечелите. По- важно е да организирате мира.

                                      ТРАКИЙСКИ СВЯТ                                               ИРИНА КИРИЛОВА

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от Промяна
31 Май, 2019 | 09:09
Напиши отговор
Оценка: -1  +16
Ето така трябва да се говори на конгреса на БСП, а не бля- бля. Ама Султанов не е от БСП, изпуснаха го.
Анонимен
#2 от Местно ниво
31 Май, 2019 | 11:54
Напиши отговор
Оценка: -14  +5
Султанов е празен балон. Заучени и чужди фрази. Не ме гледай какви ги върша, слушай ме какво ти говоря. Самовлюбен до болка. Винаги БСП му е виновна за личните неуспехи. Ирина му задава благодатни въпроси, но получава клишета като отговори.
Анонимен
#3 от Ирина
31 Май, 2019 | 12:28
Напиши отговор
Оценка: +14
Благодаря за похвалата, но си мисля, ако задам същите въпроси на Пенчо Шапков, той какви ли отговори ще ми даде?
Анонимен
#4 от Време е
31 Май, 2019 | 12:41
Напиши отговор
Оценка: +13
Време е в БСП да се появят нови лица, иначе отново са изгубени
Анонимен
#5 от ''hissar
31 Май, 2019 | 14:58
Напиши отговор
Оценка: +17
Какви нови лица, бе човек? Кой става днес член на БСП? Нормалните хора развиват бизнес, гледат да изучат децата си, я погледни старите комунисти, всички имат бизнес. Освен да стане социалист кмет и тогава да се втурнат някои за облаги, за работа, за обществени поръчки.Те сега треска ги тресе преди конгреса как да си запазят старите муцуни, ти - нови лица.
Анонимен
#6 от фики
31 Май, 2019 | 15:52
Напиши отговор
Оценка: -13  +5
Ах,Гате,Гате,Гатенце ,мойто сладко Гатенце целия ще те изям.....знаеш ли,знаеш ли колко си хубаввввв Гате,Гате,Гатенцеее :)
Анонимен
#7 от Пено не дава
31 Май, 2019 | 18:52
Напиши отговор
Оценка: +9
отговор на #3 »
Ако бай Пено му разреши може и да отговори. Не го тормозете сега.y
Анонимен
#8 от бля-бля
31 Май, 2019 | 22:04
Напиши отговор
Оценка: +9
Защо намесваш европейските избори с местните? Те нямат нищо!БСП защитава политики и принципи, извадени от антиевропейската хибридна пропаганда: антибежански и хомофобски настроения, яростна русофилия и носталгия по социализма. Но така няма да привлече нови избиратели.И седмият от 1990-та насам председател на социалистите, който предстои да бъде избран скоро, няма да е в състояние да промени статуквото, при което едно лоби на „Позитано“ 20 измества друго. Резултатът е неизменната обезкуражаваща втора позиция. Без значение какво ще се случи и кой ще оглави партията до края на юли, тези вътрешнопартийни битки отслабват БСП и ѝ създават имидж на нестабилна конструкция, на фона на монолитната ГЕРБ.БСП отдавна изгуби тези избиратели, които можеше да привлече с идеи. Не може да си набави такива, които да купи чрез власт - защото отдавна не е на власт. Парадоксално, но факт - листата на социалистите за вота уж беше разтворена като ветрило към широк кръг избиратели. В нея имаше хора като шефа на президентската канцелария Иво Христов с ляволиберални позиции, млади и с центристки профил като третата - Цветелина Пенкова от клуб „Милениум“, и дори водачът на листата Елена Йончева не беше партиен член. Въпреки това партията не надскочи твърдото ядро, състоящо се предимно от хора на 60 плюс - възрастовата категория, в която социалистите лидират от години,
Анонимен
#9 от Минчо Попов
01 Юни, 2019 | 02:19
Напиши отговор
Оценка: -13  +1
Гатьо си е интересчия посредствено и нагло момченце, ренегат и предател далече е от проблемите на общината и хората, жалко за града с такива плазмодии
Анонимен
#10 от Към бля- бля и Минчо попов
01 Юни, 2019 | 09:09
Напиши отговор
Оценка: +17
Харесвам коментара ти бля. бля.. Вътре си в нещата. Поздравления. Минчо, това, което си написал е грешно. Султанов нито е интересчия, нито е далеч от проблемите на общината и хората. От както чета този сайт, ти си все против него. Сигурно си социалист, затова го наричаш ренегат и предател, без да знаеш значението на тези думи. Интересчии са тези, които вземат без търг и конкурс общински земи, които строят без ПУп, които искат опрощаване на данъци, които вземат земя от детски градини и т. н.
Анонимен
#11 от А2
03 Юни, 2019 | 22:19
Напиши отговор
Оценка: -3  +12
Даа , тези , които нямат аргументи и не обичат да мислят използват обиди. Аз пиша за тези , които могат да анализират. Гатьо Султанов има смелостта да се изправи срещу статуквото в общ. Хисаря. Една бедна община , която едва свързва двата края. Една община с топящо се население и изчезващи села. Една община без стратегия за развитие и без цели и амбиции. Една община , която от дълго време е в режим на свободно падане.Една община , в която политиките на големите партии са в услуга на преплетени и оплетени частни интереси. Еее , кой друг е готов да се опълчи срещу това статукво и да се бори за интересите на обществото? Чакам да чуя. КОЙ ? И защо до сега не съм го забелязъл ?
Анонимен
#12 от читател
04 Юни, 2019 | 09:00
Напиши отговор
Оценка: +7
отговор на #11 »
Така е, пълни палячовци...само тоалети, снимки, позьорство... Без грам мисъл за хората, за бъдещето, за развитието на общината. Вечните свади между партиите и вечното нищоправене. Жалко, но факт...една от най-бедните общини с най-големите богатства...….и с най-некадърните управници.
Анонимен
#13 от статукво ли?
04 Юни, 2019 | 09:11
Напиши отговор
Оценка: +7
По-важен е отговорът на въпросите, защо сме една бедна община при толкова дадености. Защо сме без стратегия за развитие, без цели и без амбиции,защо сме в режим на свободно падане и преимуществени ли са тези частни интереси над обществения интерес и как така толкова мандати поред частния интерес надделява?Нали всички кметове твърдят, че са били успешни! Гатьо Султанов е съществена част от статуквото,най-малкото заради неистовото му желание да е във властта,без да е доказал кой знае какви качества на стратег,борец за народни правдини или кой знае какво.На досегашните си явявания на избори хората около него са различни и служат за пълнеж на амбициите му,което означава, че не може да създаде качествен екип с който да работи.Как тогава да му дадем властта?Къде са стратегиите,идеите,плановете.Нищичко не сме чули или видели.какво значи големите партии са статуквото, а малките не са? Една голяма партия ведно с три малки, но със самочувствието на големи управляват държавата с негласната помощ на още една с мирис на аптека.Две пък се правят на опозиция,но не са показали качества на такава. Едната дори не ходи 3 месеца на работа, а пък баламите са я пратили в парламента да ги защитава донякъде.
Анонимен
#14 от Ще има коалиция
04 Юни, 2019 | 15:15
Напиши отговор
Оценка: -1  +7
Не е ли рано да искаме стратегия за развитите на общината от Султанов? Другите още не са си казали кандидатите, а той има смелост да каже, че иска да кандидатсва за кмет. Нека си подреди нещата едно подир друго. Тряват му много неща, преди да започне да обещава глупости, които не може да изпълни. Той не е такъв. Той ще каже само това, което може да направи. Някога най- младият министър- председател на Англия Пит - младши послушал баща си, който бил лорд и който му казал: Научи се да обличаш мислите си в думи. Да оставим Гатьо да оформи мислите си, пък тогава ще чуем що ще издума. Той не е бил статукво, иначе нямаше да го изгонят като председател на Общинския съвет и да го заменят с членка на БСП.
Анонимен
#15 от знаем се
04 Юни, 2019 | 15:53
Напиши отговор
Оценка: -6  +4
отговор на #14 »
Той досега ако няма стратегия, къде е тръгнал? Това ще му е трети опит да стане кмет, май. Последно ни обещаваше,че ще пуска радиоточките и ще прави зъбчати железници,така че има опит в баламосването.Не го правете много велик,за да не ви се смеят после. Както беше казал някой след последните избори, първо скочи,пък после викай хоп.
Анонимен
#16 от Кажи!
04 Юни, 2019 | 21:05
Напиши отговор
Оценка: +7
Имаш ли ,Гатьо, стратегия? Имаш ли сценарий как се правят избори? Имаш ли идея как да използваш средствата за информация? Имаш ли структури по селата? Имаш ли начин да приобщиш хората? Имаш ли екип? Имаш ли набелязани кои вече не трябва да са в общината? Имаш ли нови дрехи? Имаш ли с кого да спиш? Всичко си кажи, Гатьо, та да те изядат пет месеца преди изборите. Те това искат, да ти знаят ходовете, за да те изпреварват по преки пътеки. Не се лови на провокациите им! И не забравяй, че ГЕРБ, СДС и БСП те свалиха от председателското място. Работи си тихо и си мълчи. Те ще се изядат взаимно.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.