Интервю на Ирина Кирилова с кмета на община Хисаря– инж. Пенка Ганева

18 Октомври, 2020
11 коментара

Интервю на Ирина Кирилова с кмета на община Хисаря– инж. Пенка Ганева

 • Когато на човек му се объркат плановете, има два пътя: или да се откаже, или да продължи упорито и с инат напред. Вашите планове преди година, когато станахте кмет, бяха големи. С голяма кошница седнахте на кметския стол. Но един вирус обърка всичко. А вие не сте магьосник, за да изкарате от кошницата бял гълъб и той  да се превърне в пачки пари. Имахте един ров пред себе си и го прескочихте – въведохте правила, които спасиха населението от коварния вирус. Но отпред е пропастта. Ще паднете ли в нея?

 • Ще паднем ли в пропаста, само времето ще покаже! Аз се надявам, че хората ще подходят отговорно и ще спазват мерките, които сме въвели. Въпреки всичко, вирусът е опасен и при нас има болни.

 • Тежко е да се провалиш, но по- лошо е никога да не се опиташ да успееш. Какви опити правите, за да не изпадне общината във финансова криза?

Първоначално всички служители в общинската администрация излизаха в неплатен отпуск, но по закон продължи ли повече от месец, се прекъсва трудовият стаж. Някои от дейностите бяха преустановени. Опитваме се да реорганизираме работата на служителите. Ако е необходимо ще има и съкращения. Много е трудно да оставиш хора без работа, но понякога ситуациата го изисква. Налага се да вземаме и трудни решения.

 • Понякога предварителните  планове затрудняват виждането на други отворени пътища. Има ли такива за община Хисаря?

 • Пътища винаги има. Кой път ще поемем и какви ще са нашите действия, зависи от преценката, която ще направим на момента. До колко е била правилна, ще си проличи по друго време.

 • Инж. Ганева, колко готови проекти ви остави предишният кмет – инж. Дойкова?

 • В предишния мандат са изготвени проекти за мостове на реките в Черничево и Мало Крушево, проекти за водопроводи и улична мрежа.

 • Каква част от тях могат да бъдат реализирани?

 • Всички проекти могат да се реализират, ако има отворени програми, за да се осигурят средства за изпълнението им.

 • През годината, в която сте кмет , има ли направени нови проекти?

 • Тази година също сме изработили проект за отводняване на парк „Момина баня“, който е реализиран. Възложили сме проект за осветление на квартала между сградата на Районното полицейско управление и хотел „Аугуста“.

 • Казахте ми , че фирма ПИМК, която купи санаториума „Страхил“ на Красновски бани, е дала за одобрение в общината много добре направени документи, планове, проекти за реконструкция и модернизация на санаториума и на пространстото около него. Пропуснали са , обаче, да предвидят пречиствателно съоръжение.  До къде стигнаха преговорите между фирмата и общината да работите заедно по този въпрос?

ПИМК е внесла проекти за съгласуване и е предложила да зауства в реката. Не съм убедена, че ще се реализира съвместен проект, въпреки моето предложение, но общината търси и други възможности за решаване на проблема.

 • Вече са готови финансовите отчети за деветте месеца на 2020 година – година на пандемия заради коронавируса. Какво показват те? Колко пари идват от държавния бюджет, колко по- малко са местните приходи тази година?

 • Готови са финансовите отчети за деветмесечието. От държавния бюджет сме получили около 6 милиона лева.Собсвените приходи, въпреки пандемията са задоволителни. При спазване на стриктна финансова дисциплина ще приключим годината успешно.

 • Плашите ли се, че и други фирми на територията на общината искат да им се намали такса- смет? Как това ще се отрази на работата по- нататък?

 • Не ме плаши това, че фирмите искат освобождаване от такса смет. Парите, които ще се събират от таксите, отиват само за услугата сметосъбиране и сметоизвозване. Ако средствата са недостатъчни, услугата няма да е качествена, но за момента се справяме.

 • Какво е взаимодействето ви с Водоснабдяване и канализация, защото чух, че имат одобрен проект за смяна на тръбите за питейна вода? В коя част на града ще бъде това?

ВиК ще подменят водопроводи и канали в централна градска част. С тях винаги сме имали добро взаимодействие и се надяваме да продължи и за в бъдеще.

 • А ще се реализира ли проектът ви за канализация в Старосел и в Красново?

 • Надявам се проектите за канализацията да бъдат финансирани по ПУДООС , макар и частично.

 • Имате подадени проекти и в Местната инициативна група – Хисаря.Минаха ли през оценителна комисия, ако са минали, тръгнаха ли към министерствата и има ли надежда да дойдат пари в общината от тях?

Проектите в МИГ Хисаря се движат. Убедена съм, че ще ги реализираме.

 • Съжалявате ли, че бяхте кандидат на ГЕРБ и станахте кмет в най- неподходящото време?

Човек не трябва да съжалява за неща, които не може да промени. Аз съм кмет на всички хора в общината, без значение от тяхната партийна ориентация. Няма неподходящо време да си кмет. Просто предизвикателствата са по-големи.

 • Остават ви още три години да ръководите общината. След половин година има избори и може правителството да бъде друго, не на ГЕРБ. Всички знаем, че бъдещето ще ни донесе поскъпване на цените, нови болни, вирусът няма да си отиде, а горе ще се изпотрепят за власт. Ние долу какво ще правим, общината как ще оцелее в такава обстановка?

Независимо от това какво е правителството, общината има цели и програми и ще си ги изпълнява. Нима сега кметовете, които не са от ГЕРБ,  не работят? Аз познавам колеги, които се справят доста добре.

 • Ще завърша с една мъдрост! „Когато бъде отсечено и последното дърво, когато бъде отровена и последната река, когато бъде убита и последната птица, само тогава ще разберете, че парите не се ядат.“ Това го казвам заради онези хора, които се въртят около вас,  и смятат, че парите са всичко. Ако бях кмет, аз бих ги отдалечила от себе си.

Нямам представа за кои хора говорите. Явно имате пристрастия. Аз работя с екип в общинската администрация и изпълнявам решенията на Общински съвет.

                                                                                                  Ирина Кирилова

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от @
19 Октомври, 2020 | 15:42
Напиши отговор
Оценка: +15
Айде де, какво е това мълчание
Анонимен
#2 от Възмутен
19 Октомври, 2020 | 17:49
Напиши отговор
Оценка: +18
Язък на Кирилова за въпросите! Никакви конкретни отговори не дава Ганева. Имало болни от коронавирус, къде са, колко са? Като спрели фирмите да плащат такса смет, щяло да бъде мръсно, защо, аз плащам. За "Страхил" имала други пранове, ако не станело с фирмата, какви са , искаме да знаем. Кацарски не можа ли да и каже колко по- малко са местните приходи тази година? Мустакова не можа ли да и каже има ли приет проект на общината? Движили се, накъде, към морето ли?
Анонимен
#3 от Ирина Кирилова
19 Октомври, 2020 | 18:30
Напиши отговор
Оценка: -2  +29
Изпратих на инж. Ганева въпросите по електронната поща и получих отговорите по същия начин. Да! Не ми е отговорила така, както очаквах. Един кмет трябва да е честен ,както тя казва, с вички граждани на общината. Пък и няма защо да крием истината, всички знаем, че инж. Ганева е за последен път на кметския стол. Един мъж от една година си точи зъбите за това място. Инж. Макавеев и инж. Пирянков знаеха, че колкото повече казваш истината на хората, толкова повече печелиш. Инж. Ганева има цяла администрация, която би могла да и отговори на половината въпроси.А колкото до това, че съм била пристрастна, използвайки една мъдрост, знам, че е разбрала за кого става дума. Да си припомняме ли кой я издигна за кмет? Да си припомняме ли кой влезе в щаба на ГЕРБ между първия и втория тур и направи публично изявление, че гласувалите за него трябва да покрепят инж. Пенка Ганева? Та нали в резултат на същите, които издигнаха Ганева, сега той има важна длъжност? Уважаема г-жо Ганева, няма към кого да съм пристрастна, изборите минаха преди една година и дори и членът на Националнтия съвет на БСП - Пенчо Тодоров Шапков знае, че аз съм антикомунист и никога - нито преди десети ноември, нито след тази дата съм била член на някоя партия. Ако бях, знаете ли къде щях да бъда? Затова не слушам политиците, няма на какво да ме научат, нито ми казват нещо ново. Хора, които говорят на диалект, хора, които не владеят литературния български език, които не четат книги, които нямат представа за стил на обличане, не са ми интересни. С това, което написах сега, нашата връзка с вас не прекъсва, напротив, ще се задълбочава, защото работата ви като кмет ще става все по- трудна, а на мен точно тогава ще ми трябва вашата откровеност. Само бъдете здрава!
Анонимен
#4 от Друго интервю
21 Октомври, 2020 | 12:07
Напиши отговор
Оценка: -9  +36
Става ясно, г-жо Кирилова, че интервю по ел.. поща е неудачно да се взема от всеки. Там, където липсва откровение, откритост и почтеност ,най-добър вариант е видеозаписа. Да няма възможност за обмисляне на отговорите. Дано имате късмет да Ви допусне за едно по- натурално интервю.
Анонимен
#5 от Г - жа Кирилова
21 Октомври, 2020 | 12:50
Напиши отговор
Оценка: -12  +22
Как пък този път, читателю, си се обърнал учтиво към мен, да се чуди човек?! Инж. Ганева не ми е огказала да ме приеме, а аз имам достатъчно задължения, за да идвам до Хисаря. Аз не съм свободна мома. Довършвам шестата си книга, готвя, гледам кокошки и зайци, имам дворче, в което работя, чета книги, помагам във възпитанието на правнучката си, уча я да пише, макар че е малка, за да членува "видеозаписът" и да слага удивителна в края на изречението, което започва с думата "дано". Пък и трябва да знае, че "неудачно" не е българска дума. Къде си тръгнал, читателю, да ме учиш как се прави интервю? Благодаря, че ВИ е с голяма буква. Почувствах се още по- висока.
Анонимен
#6 от ???
21 Октомври, 2020 | 17:02
Напиши отговор
Оценка: -27  +17
Очевидно пишещият от името на Кирилова #5 таи доста ненавист към нея. Защо ли?
Анонимен
#7 от Точно време 18.30
21 Октомври, 2020 | 17:04
Напиши отговор
Оценка: +31
В този час започва сесията на Общинския съвет - Хисаря. И знаете ли къде ще се проведе? В хотел "ХИСАР". И знаете ли коя е точка 9 от дневния ред? Обявяване на баня "Банчето" в Миромир за частна общинска собственост, което значи, че ще се продава. А купувачът приютява съветниците тази вечер за сесия в своя хотел. Къде е тук уловката? И още една точка има за минералната вода. Как да донесе повече приходи в общината ? Коя вода, раздадената на хотелите ли, за да си перат на клиентите дрехите и да си мият чиниите, или изтичащата от плажа ? Брей, че сесия, да не би пък да им дават коктейл на съветниците? Ако не се изпокарат заради искането на някои фирми да им се намали такса- смет.....
Анонимен
#8 от Резили
22 Октомври, 2020 | 15:49
Напиши отговор
Оценка: +16
Тоя мандат е страшен резил. Нищо не се случва, и не е заради вирусът това, цялата некадърна администрация спи зимен дълбок сън, ни информация се публикува ни нищо. Поне за обстановката в Хисар напишете че хората да са спокойни какво става в селата и града.
Анонимен
#9 от Сесията
22 Октомври, 2020 | 16:09
Напиши отговор
Оценка: +11
Дайте малко инфо как мина купона - октомврийска сесия
Анонимен
#10 от Истината къде е?
22 Октомври, 2020 | 19:17
Напиши отговор
Оценка: -1  +7
Купон нямаше. Имаше сериозни докладни, в които имаше невярни факти.
Анонимен
#11 от За истината
23 Октомври, 2020 | 10:06
Напиши отговор
Оценка: +13
Дайте повече подробности ... защо не ги излъчвате тези сесии на живо, за да е ясно кой какво гласува ... остава впечатление за потайни игри
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.