Интервю на Ирина Кирилова с кмета на община Хисаря– инж. Пенка Ганева

Автор: Няма коментари Сподели:

Интервю на Ирина Кирилова с кмета на община Хисаря– инж. Пенка Ганева

  • Когато на човек му се объркат плановете, има два пътя: или да се откаже, или да продължи упорито и с инат напред. Вашите планове преди година, когато станахте кмет, бяха големи. С голяма кошница седнахте на кметския стол. Но един вирус обърка всичко. А вие не сте магьосник, за да изкарате от кошницата бял гълъб и той  да се превърне в пачки пари. Имахте един ров пред себе си и го прескочихте – въведохте правила, които спасиха населението от коварния вирус. Но отпред е пропастта. Ще паднете ли в нея?

  • Ще паднем ли в пропаста, само времето ще покаже! Аз се надявам, че хората ще подходят отговорно и ще спазват мерките, които сме въвели. Въпреки всичко, вирусът е опасен и при нас има болни.

  • Тежко е да се провалиш, но по- лошо е никога да не се опиташ да успееш. Какви опити правите, за да не изпадне общината във финансова криза?

Първоначално всички служители в общинската администрация излизаха в неплатен отпуск, но по закон продължи ли повече от месец, се прекъсва трудовият стаж. Някои от дейностите бяха преустановени. Опитваме се да реорганизираме работата на служителите. Ако е необходимо ще има и съкращения. Много е трудно да оставиш хора без работа, но понякога ситуациата го изисква. Налага се да вземаме и трудни решения.

  • Понякога предварителните  планове затрудняват виждането на други отворени пътища. Има ли такива за община Хисаря?

  • Пътища винаги има. Кой път ще поемем и какви ще са нашите действия, зависи от преценката, която ще направим на момента. До колко е била правилна, ще си проличи по друго време.

  • Инж. Ганева, колко готови проекти ви остави предишният кмет – инж. Дойкова?

  • В предишния мандат са изготвени проекти за мостове на реките в Черничево и Мало Крушево, проекти за водопроводи и улична мрежа.

  • Каква част от тях могат да бъдат реализирани?

  • Всички проекти могат да се реализират, ако има отворени програми, за да се осигурят средства за изпълнението им.

  • През годината, в която сте кмет , има ли направени нови проекти?

  • Тази година също сме изработили проект за отводняване на парк „Момина баня“, който е реализиран. Възложили сме проект за осветление на квартала между сградата на Районното полицейско управление и хотел „Аугуста“.

  • Казахте ми , че фирма ПИМК, която купи санаториума „Страхил“ на Красновски бани, е дала за одобрение в общината много добре направени документи, планове, проекти за реконструкция и модернизация на санаториума и на пространстото около него. Пропуснали са , обаче, да предвидят пречиствателно съоръжение.  До къде стигнаха преговорите между фирмата и общината да работите заедно по този въпрос?

ПИМК е внесла проекти за съгласуване и е предложила да зауства в реката. Не съм убедена, че ще се реализира съвместен проект, въпреки моето предложение, но общината търси и други възможности за решаване на проблема.

  • Вече са готови финансовите отчети за деветте месеца на 2020 година – година на пандемия заради коронавируса. Какво показват те? Колко пари идват от държавния бюджет, колко по- малко са местните приходи тази година?

  • Готови са финансовите отчети за деветмесечието. От държавния бюджет сме получили около 6 милиона лева.Собсвените приходи, въпреки пандемията са задоволителни. При спазване на стриктна финансова дисциплина ще приключим годината успешно.

  • Плашите ли се, че и други фирми на територията на общината искат да им се намали такса- смет? Как това ще се отрази на работата по- нататък?

  • Не ме плаши това, че фирмите искат освобождаване от такса смет. Парите, които ще се събират от таксите, отиват само за услугата сметосъбиране и сметоизвозване. Ако средствата са недостатъчни, услугата няма да е качествена, но за момента се справяме.

  • Какво е взаимодействето ви с Водоснабдяване и канализация, защото чух, че имат одобрен проект за смяна на тръбите за питейна вода? В коя част на града ще бъде това?

ВиК ще подменят водопроводи и канали в централна градска част. С тях винаги сме имали добро взаимодействие и се надяваме да продължи и за в бъдеще.

  • А ще се реализира ли проектът ви за канализация в Старосел и в Красново?

  • Надявам се проектите за канализацията да бъдат финансирани по ПУДООС , макар и частично.

  • Имате подадени проекти и в Местната инициативна група – Хисаря.Минаха ли през оценителна комисия, ако са минали, тръгнаха ли към министерствата и има ли надежда да дойдат пари в общината от тях?

Проектите в МИГ Хисаря се движат. Убедена съм, че ще ги реализираме.

  • Съжалявате ли, че бяхте кандидат на ГЕРБ и станахте кмет в най- неподходящото време?

Човек не трябва да съжалява за неща, които не може да промени. Аз съм кмет на всички хора в общината, без значение от тяхната партийна ориентация. Няма неподходящо време да си кмет. Просто предизвикателствата са по-големи.

  • Остават ви още три години да ръководите общината. След половин година има избори и може правителството да бъде друго, не на ГЕРБ. Всички знаем, че бъдещето ще ни донесе поскъпване на цените, нови болни, вирусът няма да си отиде, а горе ще се изпотрепят за власт. Ние долу какво ще правим, общината как ще оцелее в такава обстановка?

Независимо от това какво е правителството, общината има цели и програми и ще си ги изпълнява. Нима сега кметовете, които не са от ГЕРБ,  не работят? Аз познавам колеги, които се справят доста добре.

  • Ще завърша с една мъдрост! „Когато бъде отсечено и последното дърво, когато бъде отровена и последната река, когато бъде убита и последната птица, само тогава ще разберете, че парите не се ядат.“ Това го казвам заради онези хора, които се въртят около вас,  и смятат, че парите са всичко. Ако бях кмет, аз бих ги отдалечила от себе си.

Нямам представа за кои хора говорите. Явно имате пристрастия. Аз работя с екип в общинската администрация и изпълнявам решенията на Общински съвет.

                                                                                                  Ирина Кирилова

Предишна статия

ДЪЛЪГ АНАЛИЗ НА ЕДИПОВИЯ КОМПЛЕКС ПО ПОВОД НА ЕДНА КРАТКА ФРАЗА

Следваща статия

Успех, това е да постигнеш своите цели! Арнолд Шварценегер за идеите и целите…

Други интересни