АХ, ТЕЗИ КРАСНОВСКИ БАНИ!

25 Март, 2019
4 коментара

Да, така казваха някога хората, които се настаняваха в санаториумите „Страхил” и „Чавдар”на териотрията на Красновски бани и отиваха на плажа, за да се потопят в лековитата минерална вода. А тя наистина лекува, особено състояния след счупвания,  артрозни заболявания на ставите, радикулити , дископатии, заболявания на жлъчните пътища, на пикочните пътища, гастрит, язва на дванадесетопръстника, бъбречно- каменна болест ....

    Затова и борбата за достъп до минералната вода на Красновски бани е така ожесточена. Дават  на един инвеститор, пропъждат друг...

     Находището  на минерална вода Красново в село Красново, Красновски бани, община Хисаря, област Пловдивска е изключително държавна собственост. То е предоставено за срок от 25 години безвъзмездно на община Хисаря за управление и ползване с решение № 34 от 10 февруари 2012 година на Министерството на околната среда и водите. Регионалната инспекция – Пловдив е изпратила писмо до Атанас Димитров – управител на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД – клон Баня на 13 август 2018 година и го е осведомила за всичко това. От Баня имат ивестиционни намерения да използват минерална вода за почивен дом „Чавдар” чрез съществуваща помпена станция и нов довеждащ водопровод за минерална вода, който ще използва главно старото трасе.

     На 20 ноември 2018 година съветниците от Общинския съвет в Хисаря вземат решение да бъде издадено разрешение на община Хисаря от извор Красново № 37 за 0.7 л. в сек.

    Остава санаториумът „Страхил”. Тази сграда бе на „Пропърти инвест” – Пловдив, но се появиха купувачи, които купиха самата фирма и тя стана собственост на най- голямата транспортна фирма в България и в топ 10 на Европа – „ПИМК” ООД – Пловдив. Превозва в България, в цяла Европа и части от Азия и Африка. Създадена  е в 2000 година.”ПИМК” ООД е със собственик  Илиян Филипов. Заедно с другите имоти на „Пропърти инвест”, „ПИМК” става собственик и на санаториум „Страхил” на Красновски бани. Започват веднага планове за ремонт и реконструкция. През  януари 2019 година  фирмата внася в община Хисаря документите за искане на разрешение за ползване на минерална вода от Красновски бани . Задействана е процедурата в РИОС – Пловдив и оценката е положителна. Експертът по управление на собствеността на „ПИМК”-  Мирослава Стойчева заяви пред мен, че сградата ще има външен и вътрешен басейн. Ще има зелени площи,  разнообразни дървесни видове, красиви храсти.Фирмата няма намерение да намалява леглата, които са били в санаториума, преди да започне приватизацията. За сега се разчиства всичко, което е унищожено, разграбено и налично вътре в сградата.

     Инвестиционните намерения  на фирма „ПИМК” трябва да минат през експертен съвет и да бъдат разгледани на заседание на Общинския съвет в Хисаря, а съветниците да решат ще дадат ли минерална вода на мощната транспортна фирма. Общината издава разрешително на основата на Наредбата за отдаване на разрешителни за водовземане, определя ползването на минералната вода и таксите, ръководи се от Закона за водата, Закона за местното самоуправление и местната администрация,  от две решения на Министерството на околната среда и водите - № 27 и 28 от 4 февруари 2011 година, от Закона за общинската собственост и други нормативни документи.

  • Документите, които трябва да представим в общината, са много,

 подготвяме ги старателно – каза г-жа Стойчева и обеща да ме осведоми за всички планове на „ПИМК” ООД, свързани с инвестиционните намерения за санаториум „Страхил” на Красновски бани.

                                         ТРАКИЙСКИ СВЯТ                                             ИРИНА КИРИЛОВА

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от ДАНО!
26 Март, 2019 | 17:07
Напиши отговор
Оценка: +11
ЗАЩО, АХ? КРАСНОВСКИТЕ БАНИ БЯХА КУРОРТ КАТО КАРТИНКА, А СЕГА Е РУИНА! ДАНО НАЙ-ПОСЛЕ СЕ СЛУЧИ НЕЩО ПОЛОЖИТЕЛНО. МНОГО Е ХУБАВО,ЧЕ ИМА СЕРИОЗНИ НАМЕРЕНИЯ И ЗА ДВАТА САНАТОРИУМА.
Анонимен
#2 от Фанка
26 Март, 2019 | 18:21
Напиши отговор
Оценка: -1  +10
То с двата санаториума може и да се случи. Да не забравяме, че съветниците трябва да решат дали до "Страхил" да стигне минерална вода. Обаче какво ще стане със самите бани и с 90 дка парк, това зависи не от град Баня и от "ПИМК", а от общината. Железа, треви, саморасли дървета и...такава е картината. Абе, да има минерална вода за селяните от Красново, че избори идват, май за това се мисли повече.
Анонимен
#3 от Да, Фанке!
27 Март, 2019 | 10:00
Напиши отговор
Оценка: +8
отговор на #2 »
Ако общинските съветници се чувстват стопани на общината трябва единодушно да разрешат ползването на минералната вода и за двата санаториума. Какво означава селяните да имат вода, когато селото ще си умре безславно като всички села без поминък. Ако е жив курорта ще е живо и селото. Дано в крайна сметка и в края на мандата да има единодушие. Имаше време когато и двата санаториума работеха, банята също, басейна и беше пълно с народ, а имаше и лагер.Засега само спомени.На баните се правеше и голям събор. Трябва най-накрая разрухата да спре и да се види, че живота ще се върне на това прекрасно място.
Анонимен
#4 от КАКДА
27 Март, 2019 | 14:31
Напиши отговор
Оценка: +7
Браво, но как да накараме съветниците да мислят единодушно?
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.