ДА НАВЕДЕМ ГЛАВИ ПРЕД ХРИСТО БОТЕВ! Ирина Кирилова

01 Юни, 2019
4 коментара

      Да си роден в 1848 година и в 2019 година да си още жив, това е велико.  Да си жив с красотата си, да си жив с гениалността си на поет и журналист, да си жив с кораба „Радецки”, на който качваш дружината си, да си жив със смъртта си, недоказана и до днес как е дошла, и след теб да вървят поколения, да те обичат, да ти се покланят, да искат да приличат на теб, да не забравят никога 2 юни. Защото твоите слова:

 „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”,

се четат по паметниците на България. Защото твоите стихове, създадени само със сказуемо и подлог се виждат от цял свят в СОРБОНАТА – Париж, написани на черен гранит със златни букви при великите поети на Европа.
„Настане вечер - месец изгрее,

звезди обсипят свода небесен,

гора зашуми, вятър повее, -

Балканът пее хайдушка песен!”

    Кой си ти, Христо Ботев? Кой те създаде толкова необикновен? Бог ли беше до майка ти, когато те раждаше? Защо си толкова голям, толкова недостижим, толкова смел и неустрашим? Защо не се уплаши от турците, ами написа, че вилнеят над бащино ти огнище, защо предвиди смъртта си, та помоли:

 „Подкрепи и мен ръката,

та кога въстане робът,

 в редовете на борбата,

да си найда и аз гробът.”

    Кой си ти, наричан нехранимайко, недолюбван от жената на Каравелов, мразен от чорбаджии- изедници, нежен към жената, за която написа да остави песента любовна и да чуе плача на сиромасите? Кой те надари така, за да ни правиш вечно горди? Кой те извая така величествен, та да стоим прави на 2 юни в 12 часа и да мислим за теб и за останалите герои?

    Знам кой си ти. Ти си изпратен от Бог. Ти си бил сред звездите, защото днес си пак звезда, която осветява пътя ни, за да не забравяме нито робството, нито гениалните ти статии, нито двадесетте ти стихотворения, нито публицистиката ти, нито теб – красивия с огнените очи,  които горят с пламъка на българския дух.

    Вазов беше писал за теб, че гледаш сто години напред. Да, така беше. Дори и в любовта си ти доказа, че можеш да се влюбиш в омъжена жена с дете. Вуйчо ти те прогони от манастира, но ти остана верен на Венета и я взе със сина и Димитър. А после се роди Иванка, която  завършва образованието си в Швейцария, но заболява от лошо гърло и ти не остави наследници. Не, ти остави цял един народ твой наследник. Ние сме всички твои чада, и ще ти бъдем верни, докато има свят.

    И няма да се питаме кой си ти. Защото великите са безсмъртни. А ти си не само велик, ти си нашият велик син.

                                              ПОКЛОН, СИНЕ БЪЛГАРСКИ!

                                                                           ТРАКИЙСКИ СВЯТ

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Анонимен
#1 от Ирина Кирилова
01 Юни, 2019 | 14:25
Напиши отговор
Оценка: +62
На един дъх написах това за Ботев. Прочетох го на внучката си, за да чуя мнението и. Все пак е магистър по право. Четях и плачех, а тя каза: Бабо, много е много хубаво, защо плачеш, слагай го за печат! Ето така се вълнувам, когато пиша за великите хора, които ни правят по- добри, по- човечни, и ни карат да вярваме във вечността.
Анонимен
#2 от Една българка
01 Юни, 2019 | 16:51
Напиши отговор
Оценка: +49
И аз се просълзих..
Анонимен
#3 от гражданка
02 Юни, 2019 | 09:15
Напиши отговор
Оценка: +51
Чета написаното и ме обземат тръпки.Ботев е величествен герой.дал живота си за нас наследниците на България.Днешните управници. държавници в нашата прекрасна държава.не милеят за хората.а се борят за облагите си.възползват се от привилегиите си.В Хисаря след 9 ч. няма минерална вода .чешмите в центъра са спрени.а хотелите са пълни с курортисти.Обикновените хора не могат да пият дори глътка вода.Ирина прекланям ти се.Чудя ти се от къде тази енергия и сили.че знаеш и помниш толкоз неща и продължаваш да твориш.Е няма да има в нашата община такъв творец като тебе.Желая ти много здраве и дълги години да си сред нас.Ти колкото остаряваш по умна ставаш.нямаш стигане.
Анонимен
#4 от Йоан
02 Юни, 2019 | 12:55
Напиши отговор
Оценка: +52
Абсолютно вярно! Да бъде!
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.