Убити и ранени в Берлин...

20 Декември, 2016
0 коментара

Най-малко девет души са загинали, а десетки са ранени, след като камион се вряза в коледен базар в центъра на Берлин. Засега полицията смята, че става въпрос за умишлено деяние.

Deutschland Möglicher Anschlag auf Berliner Weihnachtsmarkt (picture alliance/dpa/P. Zinken)

Най-малко 9 убити и поне 50 ранени – това е жестоката равносметка след като в 21:23 часа (бълг. време) камион нахлу на коледен базар в Берлин. Терористичното покушение – защото това е версията на полицията в момента – беше извършено на „Брайтшайдплац”, близо до Мемориалната черква и „Курфюрстендам” в германската столица. Незабавно районът е беше отцепен от полицейски части, въоръжени с автоматично оръжие.

12-годишен е планирал два атентата в Германия

В края на ноември 12-годишно момче залага бомба на Коледния базар в Лудвигсхафен, но заради възрастта си остава на свобода. Няколко дни по-късно детето предприема нов опит за атентат. Случаят бе огласен едва сега. (16.12.2016)

Ужас е другото име на терора

Кървавата нощ в Ница

Камионът е бил с полска регистрация, а полицията е арестувала шофьора, чийто спътник е бил убит. Към берлинчани беше отправен апел да останат по домовете си и да не разпространяват слухове.

Властите в Германия отдавна предупреждават, че може да се очакват терористични нападения срещу коледните базари. Както знаете, преди около две седмици бяха разкрити два опита за атентати на коледни базари в Лудвигсхафен, подготвяни от 12-годишно дете.

Контразузнаването - Федерална служба за защита на конституцията - засега не може да оцени случилото се. Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер каза: „Бях уведомен веднага за ужасното деяние на коледния базар в Берлин. С мислите съм заедно с близките на загиналите и ранените. Министърът поддържа непосредствен контакт с берлинските власти и им е обещал всякаква подкрепа. Берлинската полиция съобщи, че поддържа топла връзка и с колегите си в Мюнхен, които имат повече опит в бързото разкриване на подобни деяния, включително и чрез социалните мрежи.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер каза преди малко, че ситуацията е изцяло под контрол и също изрази съпричастие към болката на близките на загиналите и на ранените. Говорителят на канцлерката Ангела Меркел съобщи, че тя е в постоянна връзка с вътрешния министър. От нейно име Зайберт на свой ред изрази съпричастие към мъката на пострадалите и техните близки.

(Последна актуализация в 22:30)                                                     http://www.dw.com/bg


ЕТИКЕТИ: Европа.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.