Полша: срам и позор!

Автор: Няма коментари Сподели:

Онова, което се случи в петък (16.12.) в Полския сейм, не предвещава нищо добро. Това беше срам и позор за полското правителство, пише Розалия Романиец в своя коментар.

default

Събитията от петъчната нощ са нещо като водораздел. Никога досега от 1989 година насам полицията в Полша не е използвала насилие, за да проправи пътя на управляващите политици сред протестиращия народ. Вместо да се опитва да намали напрежението, правителството само го подсилва и така води страната към по-нататъшната дестабилизация. А това е срамно.

Какво всъщност се случи в петъчната нощ? Хиляди се бяха събрали пред сградата на Сейма във Варшава, след като стана ясно, че правителството ограничава достъпа на медиите до парламента. Хората излязоха на протести. Мнозина от тях бяха проследили в социалните медии събитията, разиграли се в Сейма, и бяха разгневени от случилото се в Парламента – кадри, каквито Полша не беше виждала от десетилетия насам.

Небивал разлом в Полша

В Полша се надигна една от най-големите протестни вълни след 1989 година. Политиката на национал-консервативното правителство отваря небивал разлом в обществото. Говори се дори за “преврат” и “гражданска война”. (15.12.2015)

“Народът ми даде власт и ще управлявам, както си поискам”

Демокрацията в Полша е застрашена?

                                                          Позор!

На един политик от опозицията му беше изключен микрофонът в парламента, а този опит за отнемане на думата е фатален символ. Последвалите размирици в пленарната зала бяха проследени от мнозина на живо във Фейсбук. По-късно протестиращите отвън хора се опитаха да проникнат в сградата на Сейма, но не успяха. Разяреното улично множество блокира всички улици, водещи към сградата.

Независимо от постоянно ескалиращото напрежение, управляващата партия не прекрати гласуването, а просто го прехвърли от Пленарната зала в друго помещение. Твърди се, че опозицията е била възпрепятствана да вземе участие в тези заседания. Представителите на управляващата партия после не бяха в състояние да напуснат сградата, поради това, че събраните отвън маси не ги пускаха. Едва малко преди три часа след полунощ, с масивна акция на полицията бе разчистен пътят пред парламента, за да могат двама души – премиерката Шидло и нейният “върховен гуру” Качински да напуснат сградата с автомобил.

Случаят представи правителството в твърде неблагоприятна светлина. Това, че  полицията трябваше да го защитава от народа беше същински позор! Сцените, в които полицаи насилствено блокираха демонстрантите и не им позволяваха да станат от земята, напомниха за отдавна отминали времена, когато полицията се наричаше милиция.

Розалия Романиец

                                                               Розалия Романиец

                                             Все повече поляци са възмутени

Всичко това е срам за правителството! То не предвещава нищо добро за бъдещето на Полша. Хаосът междувременно е достигнал ниво, при което дори не е толкова важно кой е прав и кой не, за кой закон става дума и кой кого с какво е провокирал. Полша се намира в ситуация, в която хората вече не ползват смислени аргументи, а просто застават на едната или другата страна. Разделението в обществото се задълбочава, фронтовете са все по-ясно очертани. Погледне ли човек с известна дистанция на станалото, ще забележи, че все повече поляци са силно възмутени, защото съзнават, че са загубили нещо, което винаги е било за тях много важно – чувството, че са свободни. А задвижи ли се тази вълна, тя трудно може да бъде спряна. И наистина, и на следващия ден много хора излязоха на протести.

В телевизионното си изявление премиерката Шидло не се показа особено сговорчива. Само че тя трябва да знае, че добрите резултати от анкетите не са най-важното. Трябва да се действа демократично. А най-важното сега е правителството да е вярно на конституцията, а не на един безскрупулен партиен лидер като Качински, който по-скоро унищожава единството на полския народ вместо да го подсилва. В противен случай няма да се задържат дълго на власт. Не и в тази страна.

  • Дата 19.12.2016                                                                     http://www.dw.com/bg                                     

  • Автор Розалия Романиец

Предишна статия

Предсказанията за България…

Следваща статия

Убити и ранени в Берлин…

Други интересни