Богатството в Русия - най-неравномерно разпределено

05 Септември, 2016
0 коментара
Богатството в Русия - най-неравномерно разпределено

Снимка: Pixabay

Социалното неравенство в големите световни икономики е най-изразено в Русия, където близо две трети от богатството се контролира от милионери, сочи проучване, цитирано от CNBC.

62% от богатството в Русия се държи от милионери (в доларово изражение), а 26% се контролира от милиардери, изчисляват от New World Wealth в своето проучване.

"Ако милионерите контролират над 50 на сто от богатството в дадена страна, значи има много малко място за смислена средна класа", коментират от компанията.

Япония, третата по големина световна икономика, е "най-равнопоставената" голяма държава по този показател, като милионерите там контролират само 22 на сто от общото богатство.

САЩ са "изненадващо равнопоставени", като около една трета от богатството в страната е собственост на милионери.

"Това е изненадващо нисък дял предвид негативното представяне на САЩ по отношение на неравенството в доходите", посочват от New World Wealth.

Неравенството на доходите, заедно със застоя на заплащането и благосъстоянието на средната и работническата класа, е в центъра на вниманието в САЩ преди предстоящите президентски избори през ноември.

New World Wealth поставя САЩ на осмо място в света по средно благосъстояние на един човек, което оценява на 151 хил. долара.

Начело в тази класация е Монако, където над 5% от общо 40-те хил. жители имат по над 10 млн. долара. Богатството на един човек там се изчислява средно на малко под 1,6 млн. долара.

Още по темата Защо американските предградия обедняват?Скъпо е да бъдеш беденСоциалното неравенство тормози икономиката на САЩ

Дял от богатството, концентриран в милионери по държави:

Русия: 62%
Индия: 54%
Великобритания: 35%
САЩ: 32%
Австралия: 28%
Япония: 22%

                                                             По статията работи: Десислава Попова

                    http://www.investor.bg/aziia/336/a/bogatstvoto-v-rusiia-nai-neravnomerno-razpredeleno-223852/

Десислава  Попова                                                                               

ЕТИКЕТИ: Свят.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.