ИДВА ЛИ ЕРАТА НА КИБОРГИТЕ?

24 Февруари, 2020
0 коментара

В близко бъдеще учените могат да направят решението на проблема с уврежданията евтино и достъпно за всички пациенти

Съвременното ниво на технологично развитие позволява реализирането на научни идеи, които доскоро изглеждаха фантастични, свързани с далечното бъдеще. Благодарение на научния прогрес човечеството се доближи до реализирането на идеите за трансхуманизма. 

Над създаването на невронни интерфейси за компенсиране на физическите несъвършенства и разширяването на човешките възможности, работят учени от университети, включени в Проекта 5-100.

Път към здравето и безсмъртието 

От древни времена хората мечтаят да разширят границите на своите възможности и да постигнат безсмъртие. Привърженици на китайския даоизъм, европейски алхимици и други учени и мистици се стремят към това. От 80-те години на миналия век техните стремежи продължават трансхуманистите (от латински trans – чрез и homo – човек). Те твърдят, че именно науката може да компенсира физическите недостатъци и увреждания, да преодолее стареенето и смъртта.

Повечето трансхуманисти подкрепят идеята за „киборгизация“ – създаването на изкуствени човешки органи и замяната на по-голямата част от тялото с устройства, които могат да бъдат ремонтирани и заменени в случай на повреда.

Образът на „човекът-машина“ традиционно съществува в митологията и приказките, но терминът „киборг“ се появява едва през 1960 г. при разработването на концепцията за разширяване на човешките възможности за оцеляване извън Земята. 

Още преди 20 години научната фантастика поставя киборгите (машинно-човешки хибриди) в неопределено бъдеще. Въпреки това, през юли тази година, членът на Лондонското кралско общество Джеймс Лавлок издаде книга, в която твърди, че „ерата на хората на тази планета може скоро да приключи“.

Това е свързано със значителен пробив, направен от учените в областта на създаването на така наречените невроинтерфейси. Говорим за системи за обмен на данни, базирани на компютърни програми, които позволяват свързването на киберкрайници, изкуствените очи и дори онези сетивни органи, които нямат аналози в природата, към мозъка на човека и животните. 

Пациент под контрол 

Според бизнесмена Илон Мъск съвременните хора вече са се превърнали в киборги: симбиозата на човека и машината е започнала, тъй като хората възприемат смартфоните си – с техническите им възможности и огромна памет – като продължение на себе си.

Смартфон със специална програма, базирана на невронна мрежа, може да бъде иновативен инструмент за подпомагане на пациенти с болестта на Паркинсон – тежко мозъчно заболяване. 

Учените от Петербургския електротехнически университет „ЛЕТИ“ са разработили уникален начин за дистанционно наблюдение на състоянието на пациентите. Програмата автоматично попълва дневниците на пациента и анализира изчерпателна картина на състоянието за всеки период преди назначаването на лекар. 

Разработката може да служи като алтернатива на ежедневното наблюдение на лекар и значително намалява риска от невярна оценка от пациента на състоянието си.

„Шест вградени сензора позволяват да се проследи активността на пациента, тремор, дискинезия и други симптоми, показателни за оценка на състоянието“, казва Юлия Шичкина, професор в катедрата по компютърна техника в „ЛЕТИ“. 

Бионични протези 

В близко бъдеще учените могат да направят решението на проблема с уврежданията евтино и достъпно за всички пациенти.

Студентите от Далекоизточния федерален университет (ДИФУ) са създали бионична протеза на стъпалото и подбедрицата, което дава възможност за по-естествена мобилност от аналозите. 

„Сега приключваме разработването на прототипа. Основните детайли и моменти бяха моделирани, изработени. Плановете са да приближим състоянието на нашия активен крак до цената на добър пасивен (сред аналозите)“, казва Даниил Сербинович, студент от Природонаучната школа на ДИФУ, ръководител на проекта.

Изследователите са разработили свой собствен телеметричен софтуер за сензори, разположени на крака на здрав човек. Използвайки получените данни, те са обучили модела на невронната мрежа да предсказва правилното движение на краката. 

Умни дрехи 

Според теория, популярна сред футуролозите, естествената еволюция на човека е достигнала своя предел и сега трябва да започне изкуствена еволюция, контролирана от самите хора. В бъдеще Homo sapiens ще бъде заменен от по-съвършен човек, който ще се отърве от повечето телесни ограничения.

„Мио-интерфейс“  на учени от Националния изследователски ядрен университет „МИФИ“ преобразува електрическата активност на мускулите в сигнали и позволява дистанционно да се контролират технически устройства (от смартфони до системи „умен дом“), както и създава умни дрехи за спортисти, които разчитат различни индикатори.

Проектът спечели китайско-руската награда за индустриални иновации „

Награди за иновации“. „Предимството на нашата разработка, в сравнение с аналозите, се състои във високата точност и ниската латентност на разпознаваемост на устройството, както и в способността да се използва доста широк спектър от различни алгоритми за разпознаване. Току-що завършихме създаването на работещ прототип“, казва аспирантът от Висшето инженерно училище на „МИФИ“. 

Човек в нов смисъл на думата

„Постчовекът“ на бъдещето вече няма да бъде човек в обичайния смисъл на думата, а самите хора от гледна точка на биологията могат да загубят едновидовата си принадлежност, смятат учените. Анализът на новите форми на интеграция на физическите параметри и технологиите спомага за разширяването и на съвременния философски възглед за човека. 

„Дори и да не сме киборги в буквалния смисъл на думата, тоест да нямаме изкуствени органи, всъщност в ежедневните си социални дейности отдавна сме станали биороботи, защото се подчиняваме на набор от алгоритми и следваме програми в нашия далеч не естествен живот. От навигацията и комуникацията в социалните мрежи до войната на дронове – днес всичко е подчинено не на нечия воля, а на непрекъснатото обучаващия се изкуствен интелект“, казва Игор Чубаров, ръководител на Института за социални и хуманитарни науки на Тюменския държавен университет.

Не всеки човек, дори създателят на изкуствени невронни мрежи, може да разбере напълно тяхната работа, но той може да изучава поведението на подчинените им машини и тяхното въздействие върху човека и обществото от гледна точка на социологията и антропологията. 

„В интердисциплинарните „трансхуманистични“ проучвания ние изучаваме обратния ефект на софтуера, съвременните медии и машини върху хората и обществото, нашите идентичности и методи на комуникация в широк социално-културен и исторически контекст“, казва Игор Чубаров. 

Според него това ще помогне да се избегне негативното и неконтролирано въздействие на технологиите върху живота ни.

https://anoncyberarmy.wordpress.com

ЕТИКЕТИ: World;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.