От НАСА разкриха голямата мистерия на Марс

Автор: Няма коментари Сподели:

НАСА разполага със солидни доказателства, че на Марс има течаща вода, съобщиха от Агенцията на специална пресконференция. 

На повърхността на Червената планета са открити соли, които най-вероятно са оставени от течащата по хълмове и кратери вода. Нещо обаче се е случило, което е довело до загубата на водата.  

Според Американската агенция за космически изследвания, преди милиони години на Марс е имало атмосфера и огромен океан с размерите на две трети от северното полукълбо и дълбочина една миля.  Все пак заключението им е, че Марс не е сухата планета, за която всички си мислехме, а тя продължава да изненадва учените.  

Български учени обясняват, че преди милиони годиниогромен астероид се е врязал в Червената планета. „Ако някога са съществували форми на живот, те са изчезнали поради тази катастрофа”, смята проф. Лъчезар Филипов.

„Отдавна се търсят количества вода на Марс”, обясни Пенчо Маркишки. „Водата не може да бъде в чист вид, а с доста богат химичен състав – по всяка вероятност е солена вода”, уточни проф. Филипов.

Това според биоастрономите би могло да означава и наличието на форми на живот.  „Ние не можем да говорим за разумни форми на живот засега, тъй като те или се крият или не искат контакт”, заяви проф. Филипов.  „Не става дума за зелени човечета, а за някакъв примитивен живот на ниво бактерии, микрорастителност,  ще е голямо откритие, ако е това”, смята Пенчо Маркишки.  

 „Една от големите загадки е, че от всичките 100 изстреляни ракети от американци и руснаци, само 35 процента стигнаха там. Останалото някой ги поврежда, някой, който не иска да се докопаме до Марс”, коментира проф. Филипов. „Водата може да бъде разделена на водород и кислород, това са елементите на едно ракетно гориво”, уточни още той. 

Търси се отговор и откъде идва наличието на метан на Марс. „Дали това е вулканичен произход или микроорганизми, които отделят този метан тепърва предстои да разберем”, обясни Маркишки.

Предишна статия

ОПИТЪТ НА НЕУСПЕХА.

Следваща статия

Къщи под вода в село Белозем

Други интересни