ВАСИЛ ЛЕВСКИ В КАЛОЯНОВО

18 Февруари, 2021
7 коментара

Мръкваше, когато в дома на Димитър поп Станев се почука. Гласът на Димитър отекна в тишината: 

- Ида, ида! 

На вратата стоеше човек, който беше съвсем спокоен. Димитър се взря в лицето на госта. 

- Дяконе! – извика той. – Ти ли си? Ами, хайде, влизай! Какво чакаш? 

Влязоха вътре. 

- Събличай се и сядай! – продължи Димитър. – Ха, тука, по- близо до огнището. Кажи сега от де идеш? 

- Бях при хората – отговори Васил и в гласа му прозвуча нотка, непозната за Димитър Станев. 

- Чувам аз, че напоследък все при хората си бил. Опасни, страшни неща се чуват, Дяконе. Турците те дирили под дърво и камък. 

- Дирят ме – усмихна се Васил. – Но аз съм започнал делото и трябва да го довърша. Затова съм дошъл тази вечер във вашето село. Тук ще направим комитетска организация, да вземете и вие участие в общото дело. Има ли верни хора? 

- Ех, Дяконе, кой няма да се съгласи да помогне за това свято дело? Сега ще отида да доведа Димитър Здравков и младите свещеници! 

Димитър нареди на жена си да сложи нещо за ядене на госта и тръгна. По селските улици нямаше никой. Той вървеше, а мислите му го връщаха в детството. Още от тогава познаваше Васил. Когато вуйчото идваше на гости, водеше със себе си и племеника. Бащата на Димитър – поп Станьо бе добър приятел с вуйчото на Васил. Какъв буен беше тогава този Васил! Каквато игра да захванеха децата, той беше все начело. Децата от махалата искаха да го видят, а Васил заставаше в средата и казваше:

 - Ще се борим! 

И набързо побеждаваше всички. И на Димитър не прощаваше, макар че беше по - дребен. 

 - Сигурно и сега ще ме надвие! – мислеше той, вървейки по тихите улици. – Нищо, че вдигам бакър с десет литра с една длан и чупя между пръстите пет ореха наведнъж. Той още тогава беше ловък и съобразителен. 

Върна се скоро със свещениците и с Димитър Здравков. Васил им разказва дълго за комитетската организация, която ще създадат тук.Навън беше тъмна нощ, когато си тръгна. 

- Слушай, Дяконе, да дойда да те изпроводя, а? Накъде поемаш? 

- При хората – леко се усмихна той. 

Минаха дни. Една вечер камбаните забиха тържествено. Черквата се пълнеше с народ. И Димитър Станев беше там. Слушаше баща си как пее черковната песен и едно особено вълнение го обземаше. В този момент някой го дръпна за ръкава. Обърна се. Беше жена му.

- Ела си! Кравата се тели! 

- Паролата! – сепна се той. – Ама че умник е този Дякона! Знае кога да дойде. Точно срещу Коледа, когато турчин не минава през българската махала. Нали им мирише на свинско! 

След няколко минути беше в къщи. Левски му протегна ръка и Димитър развълнуван каза: 

- Дойде ли свещеният момент, Дяконе?

 - Да, брате! Събери хората! 

Тази нощ в Селджиково беше основан таен революционен комитет с председател Димитър Здравков, секретар – Димитър Попов и свръзка – Николя Мичев. 

 Васил Левски продължи да идва в Селджиково / днес селото се нарича Калояново/. Следеше работата на комитета, който беше вече събрал пари за оръжие. Даваше напътствия, говореше за въстането. Хората от комитета винаги го изпращаха до края на селото, но не го питаха какъв е пътя му по-нататък. Знаеха, че той никога не казва от къде идва и накъде отива. 

                                                            За „Тракийски свят“ - Ирина Кирилова

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Анонимен
#1 от Йоан
18 Февруари, 2021 | 15:17
Напиши отговор
Оценка: +22
Поклон Апостоле на Свободата! Да пребъде делото ти във вековете!
Анонимен
#2 от Читател
18 Февруари, 2021 | 16:07
Напиши отговор
Оценка: +14
И да спрат да кичат кабинетите си разни управляващи с неговия портрет, защото той няма равен, никога няма да има такъв светъл образ в нашата иктория. И да се оглася винаги от детски смях училище " Васил Левски" в квартал Момина баня!
Анонимен
#3 от ПОКЛОН
19 Февруари, 2021 | 20:12
Напиши отговор
Оценка: +10
Вечен, неповторим, велик и безсмъртен, ти ни гледаш, Апостоле! Усмири ни, направи ни истински българи!
Анонимен
#4 от И.А.
21 Февруари, 2021 | 16:51
Напиши отговор
Оценка: +4
Непременно изгледайте Иван Тренев за непознатия Левски. Ще разберете, че Левски е световен колос.
Анонимен
#5 от Дечо Пора
22 Февруари, 2021 | 23:21
Напиши отговор
Оценка: +12
отговор на #2 »
Искам да изкажа мое лично мнение.... Към 1873г. сме били в Османската империя. Васил Левски е бил осъден на смърт от имперски наказателен съд, имало е наказателен процес срещу него, за това, че е подкопавал устоите на Империята, и е желаел и е действал в посока освобождението ни от турското робство.... Всички го идеализираме, умрял за свободата ни, Апостол на свободата, и т. н. А какво направиха за близо 150 години някои от управниците ни, особено след 1990г., някой да се сети да възобнови процеса срещу Васил Левски, да го оправдае, то е ясно, че ще е проформа.... Но да се знае от децата ни, че е умрял като български герой, като е оправдан за дейността си, с която всички се пъчим... Не думи, а дела! Но сега на някои псевдоисторици, които пишат учебници за децата ни, им се развързват ръцете и изпълняват повелите на властта и най - вече на други държави и се опитват да очернят делото на Васил Иванов Кунчев.... Защо бе хора, една шепа държава сме, защо да мразим историята си, защо трябва да неглижираме делата на всички революционери, дали живота си за свободна България.... Боли ме много....
Анонимен
#6 от Ирина
23 Февруари, 2021 | 09:38
Напиши отговор
Оценка: +5
Защото няма родолюбци в този град. Да си спомним какво направиха за историята на Веригово Колю Богданов и Атанас Кънчев! Колко документи издириха, колко написаха за тези смели хора. И тогава нямаше интернет, за да отвориш и да прочетеш. Тичаха по библиотеки и музеи. А сега кой се е трогнал да потърси данни? Аз от Богданов научих, че Васил Левски на 6 декември 1872 година е минал през Веригово, за да тръгне към последния си път. Ето, гледах, че бил масон, и Христо Ботев - също масон, и Раковски - също масон. Боже, какво богатство си ни дал, а ние се изяждаме за една власт, която винаги е безкруполна, безчовечна и алчна. А трбва да вдигнем глави и да не си отстъпваме историята на изимслени историци от съседни държави. Та ние сме , споеед мен, най- великият и най- интелигентният народ в Европа.
Анонимен
#7 от Спокойно
24 Февруари, 2021 | 18:24
Напиши отговор
Оценка: 0
Статията "Политическите игри в Хисаря започнаха" ще бъде качено отново.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.