ВЪПРОСИ ИЛИ ТЕСТОВЕ ЗА ДЕБИЛИ – част първа

Автор: Няма коментари Сподели:

Гледам в „24 часа“ подготвили специален въпросник към партиите от 33 въпроса, на които политиците да отговарят, за да се ориентират гражданите. И все си припомням, че интелектът на човек зависи повече от въпросите, които задава, отколкото от отговорите.
                                                   За упражнението ще разгледаме въпросите подробно:

1. Справедливи ли са заплатите и пенсиите у нас?

 Въпросът е тъп, защото: пенсиите и заплатите на администрациите и тези на издръжка от държавни, общински и делегирани бюджети се определят от държавата, а в частния сектор са различни. Един ай ти специалист с пет бона заплата може да каже, че възнаграждението му е справедливо, а един главен архитект на община с хиляда лева заплата, да каже, че не е. Няма допирни точки. Въпросът следва да се разбие за пенсии и заплати отделно. Темата е дълга и отговор с „да“ или „не“ винаги е опорочен.

2. Да има ли таван на максималната пенсия? 

По мястото на въпроса на второ място оставаме с усещането, че поне половин милион пенсионери не могат да получат над тавана на максималната пенсия. Всъщност това касае малък брой пенсионери. Аз бих попитала „Подкрепяте ли минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да бъде колкото линията на нормално оцеляване /не тази на бедността, защото у нас политиците са убедени, че може да се мине с два лева на ден!/“?

3. Да има ли детски надбавки за всички? 

Категорично да, за децата на родители, които са си внасяли осигуровки и данъци. Който не е допринасял за системата, не може да получава. И децата не трябва да се превръщат в оръдие на труда и източник на доходи.

4. Трябва ли България да приеме еврото? 

Категорично не!

5. Трябва ли да остане плоският данък?

 Въпросът е зададен така, че да не може да се мотивира отговора. Всъщност плоският данък облагодетелства богатите. Тезата, че така се привличат инвеститори, издиша, защото виждаме, че ни заобикалят отдалеч. Прогресивният данък е по-справедлив, защото взема повече от богатите, а най-бедните плащат по-малко.

6. Да остава ли в общинтите процент от данъка общ доход на населението? 

Зависи какъв процент. Трябва да има баланс между държавния интерес и общинския. Възможно е това да стане само за определени общини, в които общинските бюджети да са на загуба и за определен период.

7. Подкрепяте ли закриване на задлъжнели болници в малки населени места? 

Категорично не, защото това е отказ от достъп до здравеопазване. Дори трябва да се разкриват нови болници и медицински центрове в малките градове и в селата.

8. Трябва ли да отпадне монополът на НЗОК и тя да се конкурира с частни здравни фондове за здравните вноски на хората? 

Всъщност самат НЗОК трябва да се премахне, да се премине към лични здравни партиди, а болниците да придобият друг статут, а не на търговски дружества.

9. Трябва ли да има масова ваксинация срещу ковид? 

Категорично не, ваксината не е добре изследвана, заболянето не е толкова смъртоносно, че да налага медицински експерименти със здрави хора.

10. Одобрявате ли „Балкански поток“? 

Въпросът е абсурден, защото хората, които имат достъп до цялата информация относно газопровода, са в управлението. Отговор, основан на непълна информация, е неверен.

11. Да се строи ли АЕЦ „Белене“? 

Категорично да, защото България трябва да развива ядрената енергетика? Но това не трябва да става с американски проект и горива.

12. Трябва ли да е национален приоритет образованието? 

Образование, здравеопазване и икономика трябва да основните приоритети. Образован, здрав и богат народ е в основата на нормалната държава.

13. Мястото на България в ЕС и НАТО ли е? 

Не, защото нашето място е тук, имаме интереси, а не приятели. В момента колониалната политика на ЕС и НАТО са във вреда на България и трябва да се предприемат действия към поетапно напускане на тези съюзи.

14. Смятате ли, че Путин е диктатор? 

Пореден пример за малоумен въпрос. Дреме ми какъв е Путин, при положение, че си имаме местно диктаторче-мутра, което унищожава българския народ!

15. Турция заплаха ли е за България? 

Категорично да, както впрочем и част от другите ни съседи, с всички тях сме водили войни /с изключение на Северна Македония, но те пък са си българи, така че не се брои/.

16. Проамериканска ли е българската политика?

 Не само проамериканска, но и васална, зависима и във вреда на българските национални интереси.
                      

                       Следва……
                                                         Елена Гунчева                                       https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Ние сме бедни, защото позволихме на престъпници да ни управляват!

Следваща статия

ВАСИЛ ЛЕВСКИ В КАЛОЯНОВО

Други интересни