ЩЕ ИМА ЛИ НОВ КОНСЕЦИОНЕР НА КРАСНОВСКИ БАНИ?

03 Август, 2018
22 коментара

    Преди дванадесет години Красновските бани бяха дадени на концесия. Концесионерът получи автентична баня от тридесетте години на миналия век и 95 декара парк, занемарен от години.

Първият договор за концесия е пописан на 17 октомври 2006 година. Общинският съвет взе решение да даде Красновските минерални бани и прилежащия към тях парк, за да се осъществи търговска дейност за обществено обслужване на населението. Договорът е подписан от ръководител на фирма, която пристигна в Хисаря с големи амбиции. Но мина време, а на Красновските бани не започна работа. Концесионерката призна, че няма пари и потърси съдружник, който да осигури средствата на нейната фирма. Така тя продаде фирмата на новия концесионер - собственик на мощна строителна фирма. Фирмата трябваше да представи 100 хиляди лева гаранция, с която да гарантира изпълнението на инвестиционната програма в сроковете, уговорени в договора за концесия и допълнителното споразумение към него.

Фирмата трябваше да ремонтира банята, да изгради хотел и четиринадесет фамилни къщи, Спа център, открит и закрит басейн, козметични студия, масажни кабини, аромо, музико и цветотерапия, рехабилитационен център с електропроцедури, калолечение, парафинолечение, криотерапия, фитнес, сауна, руска и билкова баня, ресторант с 60 места, кухня, лоби бар и рецепция, плаж и паркинг.

За шест години общинските съветници три пъти проявяваха разбиране и променяха срока на концесията.

Накрая работата започна и се ремонтира минералната баня. Външната фасада беше запазена в автентичния и вид от тридесетте години на миналия век. Остана и надписа на мозайката с годината на построяване – 1928. След това започна строежът на ресторанта, издигнаха се основите на фамилните къщи и се направи паркинг. Концесионерът вложи в обекта два милиона евро. От тук започнаха проблемите. Икономическата криза обърка работата на мощната пловдивска строителна фирма и концесионерът спря да плаща от средата на 2010 година концесионната такса. Внесе малка част от нея.

Общинският съвет взе решение, че удължава концесията до края на 2013 година. Но концесионният договор спря да се изпълнява не само за изграждането  на модерен СПА център към минералната баня с хотелски комплекс и вилно селище, но и на парка , където трябваше да се изгради алейна мрежа, парково осветление, да се изчистят всички храсти и дива растителност, да се посадят нови дървесни видове и декоративни храсти, да се направят паркови алеи, да се сложат пейки и беседки, да има детски кът. Не се изпълни и онази част от договора, която предвиждаше да се открият поне 57 работни места.

Концесионерът предложи през 2012 година вместо пари да даде на общината един апратамент. Така общината можеше да има поне собственост, която да се отдава под наем или да се продаде. Кметът създаде комисия , която да види какво е сътоянието на апаратамента в Пловдив и има ли акт 16. Потърсена бе лизензирана фирма, която да направи оценка на апаратамента. Само съветниците можеха да дадат съгласието си дали одобряват внесената оценка. Но... общината не взе апартамента. Фирмата изпадна в трагично финансово състояние и нещата много се заплетоха.

     През юли 2016 година от Софийско пристигна фирма, която се представи за желаеща да вземе Красновски бани на концесия. Желаещите дадоха едно ултимативно писмо, в което поискаха Общинският съвет да вземе решение за оздравителен план на Красновски бани и договорът да бъде подписан. Това наложи тогавашният председател на Общинския съвет – Гатьо Султанов да свика  ръководители на общината и и съветници, за да предаде искането на фирмата. Според непотвърдени сведения в 2016 година натрупаната концесионна такса беше около 360 хил. лв. От цялата надежда, остана само едно нищо.

    Така се стигна до тази година, когато Пловдивският окръжен съд на закрито заседание на 9 май 2018 година обяви в несъстоятелност „Акварекс 1 ЕООД” – Красново и постанови прекратяването на дейността на фирмата. Постановена е обща възбрана и запор върху имуществото на „Акварекс”. Съдът лишава „Акварекс” от правото  да управлява и да се разпорежда с имуществото. „Акварекс” могат да поискат възобновяване на дейността в едногодишен срок от вписването на съдебното решение в Търговския регистър, ако удостоверят, че е налице достатъчно бързо ликвидно имущество, или предплатят разноските по несъстоятелност от 15 200 лв.

     Договорът с фирмата – концесионер е подписан по времето на кмета инж. Вълко Макавеев.Той успя да убеди консионерката тогава да внесе една баня от Китай, която беше монтирана в началото на парка и красновци много и се зарадваха. Но днес тя е за ремонт, съсипана е и не си заслужава да се влагат пари за нея, след като има автентична баня.

     Автентичната баня бе ремонтирана по времето на кмета инж. Георги Пирянков. След тях на кметския стол седна инж. Пенка Ганева. Нищо не се направи. Дойде на власт инж. Дойкова и три години чака да излезе решението на съда. А дванадесет години безвъзвратно изминаха и от тях на Красновски бани остана само ръжда и бурени.

     На последната сесия съветниците взеха решение за прекратяване на концесията. Възложиха на кмета на общината да предприеме мерки за приемане на изпълнените до момента строително- монтажни работи и завеждането им в баланса на общината като незавършено строителство с пазарна стойност на направените подобрения.

   Сега Красновски бани не работят. Не само красновци, но и хората от района, които толкова обичаха да се потапят в тази лековита вода, няма къде да се изкъпят. Време е Общинският съвет да вземе решение какво ще става по- нататък с банята, ще бъде ли отворена и кога ще заработи.

     Дванадесетте години минаха от първия  договор за концесия.  Ще се появи ли нов концесионер, който да довърши започнатото, или ще дойде някой с нов план, нови идеи?

      Ще чакаме да видим, живот и здраве!

                                   Ирина Кирилова                                    ТРАКИЙСКИ СВЯТ

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от Болен
03 Август, 2018 | 15:16
Напиши отговор
Оценка: +18
Тия бани са с много лековита вода. Те спасиха рамото ми преди години. Спасиха и счупения лакът на сина ми. Общинари, направете всичко банята да заработи.Хората ще ви благославят.
Анонимен
#2 от княз
03 Август, 2018 | 23:38
Напиши отговор
Оценка: +14
общинарите си гледат финансовия интерес и кефа ....Нали те с хотелите си източват водата..... Какво им пука теб и сина ти..... Вас кучета Ви яли ----- нахалници..... Водата се използва като топла в хотелите срущу мижава концесия
Анонимен
#3 от читатели от Красново
04 Август, 2018 | 09:00
Напиши отговор
Оценка: +13
Искаме да отворите банята. Искаме да работи всеки ден,хората са възмутени, отворете красновската баня.
Анонимен
#4 от престъпна некадърност
04 Август, 2018 | 14:42
Напиши отговор
Оценка: -2  +13
Престъпна безстопанственост!От първия до последния кмет има участие в този разрушителен процес.И не само кметовете, но те като стопани на общината трябва да се борят за всяка сграда.Но те спят.Някои по некадърност,други от мързел,трети от липса на личен материален интерес.На Красновските бани имаше два санаториума! Къде са и стават ли за нещо вече?Чета,че ще се строи ресторант.Старият ресторант някой помни ли го?Беше отлично заведение,но днес е една руина!Майстори сме на съсипването!Водиха разни бизнесмени и какво кьорфишеци.Те с един градски плаж в Хисара не могат да се правят,ние искаме цял курорт да управляват.Смешници.Да отиват при Карамфилова да късат билет.Тя да им е началник,да видят кон боб яде ли.Някой си щял да проговори.Откога чакаме да си признае!
Анонимен
#5 от Тано Тинтиков
04 Август, 2018 | 14:48
Напиши отговор
Оценка: -15  +2
Кадри община Хисар Карамфилова Петров боже опази ни от дявола
Анонимен
#6 от Ангел Данчевски
04 Август, 2018 | 14:51
Напиши отговор
Оценка: -2  +10
Болно общество най интересното олигофрените които заемат общински служби сьзнават ли какви пошли мерзки личности са?
Анонимен
#7 от @@@
04 Август, 2018 | 16:27
Напиши отговор
Оценка: -4  +15
Начело със старата мома гледаща кат нерез наречена кмет-нищо не става от нея
Анонимен
#8 от познаите го
04 Август, 2018 | 17:55
Напиши отговор
Оценка: -39  +27
Преселен,дебелосерко,присаден дърдорко,всичко ли ти е наред,че всичко знаеш и оправяш хората от града.Имаш ли огледало у Вас да се погледнеш.Вземи си огледало за обратно виждане,за да си прочетеш табелата на гърба,какво ти е положението.На тебе всичко ли ти е наред,че с дистанционно създаваш клюки в града,всичко си чул,всичко си видял,всичко знаеш.Многознайко,така ли си запълваш работното време.Иди си измий негативите в Красновски бани и гледай по позитивно и ведро на хората в Хисаря и стани по благороден.Стига с тази нечиста духовна храна.
Анонимен
#9 от Шапков
05 Август, 2018 | 18:16
Напиши отговор
Оценка: -3  +7
Пенчо, нали си шеф на социална партия, какво ще направите сега, ще намерите ли инвеститори, нали ще идвате на власт, а помогнете си предварително, де! Сега и Общинския съвет е ваш. Внесете докладна, намерете концесионер..
Анонимен
#10 от Номера
05 Август, 2018 | 21:00
Напиши отговор
Оценка: -7  +4
Евтини интриги! Много плоско.
Анонимен
#11 от w
06 Август, 2018 | 17:18
Напиши отговор
Оценка: +8
Кое е плоско? Задълбоченият коментар за концесията на Красновски бани, или социалната политика на БСП? Или тичането на социалистите да завземат всички постове? Общински съвет, МИГ, директор на гимназията, пък и кмет искате да имате .Да... ама НЕ.
Анонимен
#12 от Къде е курорта
06 Август, 2018 | 21:58
Напиши отговор
Оценка: +8
Не бе, пич, интригите са плоски. Иначе за Красновски минерални бани си е точен коментара,но не е пълен. Пък и социалистите нямат пръст там. Виж, бивши социалисти да. Красновски минерални бани не са само общинската баня, която единствена оцеля от курорта. И колкото и невероятно да звучи, благодарение на общината. Иначе курорт май не остана. Прав си.
Анонимен
#13 от Аква терми
07 Август, 2018 | 08:59
Напиши отговор
Оценка: +6
Курорта се премести на един километър. Софиянеца направи курорт на гола поляна, а общинарите превърнаха парка в змиярник. Големият санаториум беше конкуренция на хисарските почивни станции и няколко човека бяха се заели със задачата да го превърнат в непривлекателно за почиващите място. Не хора а боклуци. Красновските кметове също са били за е6@не простаци и некадърници. 25 години - шестима прокълнати селски кмета.
Анонимен
#14 от няма го курорта
07 Август, 2018 | 09:14
Напиши отговор
Оценка: +8
Акватермите не са курорт.Курорта бяха санаториумите и инфраструктурата, която се разруши.Акватермите са по-скоро атракция.Единия санаториум го препродаваха няколко пъти и сега май е на Нонка Матова.Другият чий е не е ясно. Местната администрация и селските кметове нямат отношение към държавната собственост.То пък селските кметова какви ли права имат?По онова време всички санаториуми бяха пълни и не бяха конкуренция.Днес е друга работа.Но красновските и хисарските са за различни болести.Пък и природата е различна.Една умряла Стрелча ни изпревари. Нашите местни политици вместо да се обединяват по такива въпроси пак продължават с дърленето. Кой по-голям,кой обиден,кой комунист и ей такива идиотии.Докато е така няма да се получи нищо и курорта ще продължава агонията.
Анонимен
#15 от два на 35
07 Август, 2018 | 16:37
Напиши отговор
Оценка: +7
Вчера научих, че минералната вода се плащала от хотелите по 35 ст. А тая от чешмите над 2 лв. Не е ли време поне това да се оправи? От кого зависи? Има ли отношение към този въпрос общината? добре е да знаем.Безценното богатство ,с което мият чинии, да е толкова евтино. Как общината да прокопса?
Анонимен
#16 от княз
07 Август, 2018 | 21:40
Напиши отговор
Оценка: +4
плащат концесия 2-3 000 лв и в целия хотел плющи минерална-топла вода.... ако плащат ток са 20-30-40-000 нагодина
Анонимен
#17 от не беше много отдавна
08 Август, 2018 | 08:52
Напиши отговор
Оценка: -2  +7
Спомням си Бойко и калинката,като си построиха "Къщата за гости Централ"и решиха, че ще спират строителството в резервата.Само те да лапат.Такива хора управляват града.Другите са стари моми.
Анонимен
#18 от Скоро ще е
08 Август, 2018 | 09:03
Напиши отговор
Оценка: -3  +6
Строителството в резервата си продължава обаче. Стефа и Нешо втори хотел ще строят, кой знае отдолу дали няма археологически артефакти, ама на вас само калинките ви вадят очите
Анонимен
#19 от инфо до 18
08 Август, 2018 | 14:04
Напиши отговор
Оценка: +8
Срещу 20 бонбона мастраф за местния Индиана Джоунс и на комисията от министерството отдолу не намериха "нищо".
Анонимен
#20 от кмете
08 Август, 2018 | 15:57
Напиши отговор
Оценка: +5
За курорта Красновски бани: 1. Кметът да открие на кого са санаториумите и да се срещне със собствениците.2. Да се открие на кого е земята под санаториумите, защото едно време БКП си вземаше където иска земя и без разрешително за строеж си строеше каквото иска. 3. Да се провери минералната красновска вода тече ли към тези санаториуми.4. Ако се приложи концесията на Акварекс, тези санаториуми са неделима част от околността.
Анонимен
#21 от Ти да видиш!
08 Август, 2018 | 16:51
Напиши отговор
Оценка: +5
Много преди сегашния Индиана там копа друг Индиана с твърдото намерение да намери нещо и да удари в земята сегашния Индиана, тогава още млад Индиана, но уви, там нямаше нищо. Много преди тези двамата, там са копали и други, но предвид интензивното строителство в района през други времената, каквото е имало, вече го няма.Дори единия от предишните индиановци намери там един дувар,който се оказа основи на кочина от ХХ век.Времето е около началото на 90-те. Забравих и една дебела дълбоко закопана ламарина, която пък служеше за заземяване на ел.инстлацаията.Поне разбрахме, че по времето на римските императори ел.заварки не са правени. Не мислете,че всеки милиметър от пространството между крепостите стени е било застроено. Сигурно тогавашните зелени са били доста дейни. Не е имало толкова хотели, колкото днешните. А и много е централно това място днес, за да си сложи главата в торбата, който и да е днешен Индиана. Тогава е било покрайнина в крепостта. Оставете го на мира Нешо!Всички знаем,че тръгна от нулата, а такива са рядкост в нашата действителност.Вместо да се възхищаваме на такива хора, ние сме готови да ги оплюем.
Анонимен
#22 от до 20
08 Август, 2018 | 17:30
Напиши отговор
Оценка: -2  +10
С кой да се срещне това мързеливо чучело, те красновци щяха да я линчуват като отиде на събранието и открито и казаха,че като неможе да се справя да си ходи -срам за общината, пишете за три години какво направи !?
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.