ЩЕ ИМА ЛИ НОВ КОНСЕЦИОНЕР НА КРАСНОВСКИ БАНИ?

Автор: Няма коментари Сподели:

    Преди дванадесет години Красновските бани бяха дадени на концесия. Концесионерът получи автентична баня от тридесетте години на миналия век и 95 декара парк, занемарен от години.

Първият договор за концесия е пописан на 17 октомври 2006 година. Общинският съвет взе решение да даде Красновските минерални бани и прилежащия към тях парк, за да се осъществи търговска дейност за обществено обслужване на населението. Договорът е подписан от ръководител на фирма, която пристигна в Хисаря с големи амбиции. Но мина време, а на Красновските бани не започна работа. Концесионерката призна, че няма пари и потърси съдружник, който да осигури средствата на нейната фирма. Така тя продаде фирмата на новия концесионер – собственик на мощна строителна фирма. Фирмата трябваше да представи 100 хиляди лева гаранция, с която да гарантира изпълнението на инвестиционната програма в сроковете, уговорени в договора за концесия и допълнителното споразумение към него.

Фирмата трябваше да ремонтира банята, да изгради хотел и четиринадесет фамилни къщи, Спа център, открит и закрит басейн, козметични студия, масажни кабини, аромо, музико и цветотерапия, рехабилитационен център с електропроцедури, калолечение, парафинолечение, криотерапия, фитнес, сауна, руска и билкова баня, ресторант с 60 места, кухня, лоби бар и рецепция, плаж и паркинг.

За шест години общинските съветници три пъти проявяваха разбиране и променяха срока на концесията.

Накрая работата започна и се ремонтира минералната баня. Външната фасада беше запазена в автентичния и вид от тридесетте години на миналия век. Остана и надписа на мозайката с годината на построяване – 1928. След това започна строежът на ресторанта, издигнаха се основите на фамилните къщи и се направи паркинг. Концесионерът вложи в обекта два милиона евро. От тук започнаха проблемите. Икономическата криза обърка работата на мощната пловдивска строителна фирма и концесионерът спря да плаща от средата на 2010 година концесионната такса. Внесе малка част от нея.

Общинският съвет взе решение, че удължава концесията до края на 2013 година. Но концесионният договор спря да се изпълнява не само за изграждането  на модерен СПА център към минералната баня с хотелски комплекс и вилно селище, но и на парка , където трябваше да се изгради алейна мрежа, парково осветление, да се изчистят всички храсти и дива растителност, да се посадят нови дървесни видове и декоративни храсти, да се направят паркови алеи, да се сложат пейки и беседки, да има детски кът. Не се изпълни и онази част от договора, която предвиждаше да се открият поне 57 работни места.

Концесионерът предложи през 2012 година вместо пари да даде на общината един апратамент. Така общината можеше да има поне собственост, която да се отдава под наем или да се продаде. Кметът създаде комисия , която да види какво е сътоянието на апаратамента в Пловдив и има ли акт 16. Потърсена бе лизензирана фирма, която да направи оценка на апаратамента. Само съветниците можеха да дадат съгласието си дали одобряват внесената оценка. Но… общината не взе апартамента. Фирмата изпадна в трагично финансово състояние и нещата много се заплетоха.

     През юли 2016 година от Софийско пристигна фирма, която се представи за желаеща да вземе Красновски бани на концесия. Желаещите дадоха едно ултимативно писмо, в което поискаха Общинският съвет да вземе решение за оздравителен план на Красновски бани и договорът да бъде подписан. Това наложи тогавашният председател на Общинския съвет – Гатьо Султанов да свика  ръководители на общината и и съветници, за да предаде искането на фирмата. Според непотвърдени сведения в 2016 година натрупаната концесионна такса беше около 360 хил. лв. От цялата надежда, остана само едно нищо.

    Така се стигна до тази година, когато Пловдивският окръжен съд на закрито заседание на 9 май 2018 година обяви в несъстоятелност „Акварекс 1 ЕООД” – Красново и постанови прекратяването на дейността на фирмата. Постановена е обща възбрана и запор върху имуществото на „Акварекс”. Съдът лишава „Акварекс” от правото  да управлява и да се разпорежда с имуществото. „Акварекс” могат да поискат възобновяване на дейността в едногодишен срок от вписването на съдебното решение в Търговския регистър, ако удостоверят, че е налице достатъчно бързо ликвидно имущество, или предплатят разноските по несъстоятелност от 15 200 лв.

     Договорът с фирмата – концесионер е подписан по времето на кмета инж. Вълко Макавеев.Той успя да убеди консионерката тогава да внесе една баня от Китай, която беше монтирана в началото на парка и красновци много и се зарадваха. Но днес тя е за ремонт, съсипана е и не си заслужава да се влагат пари за нея, след като има автентична баня.

     Автентичната баня бе ремонтирана по времето на кмета инж. Георги Пирянков. След тях на кметския стол седна инж. Пенка Ганева. Нищо не се направи. Дойде на власт инж. Дойкова и три години чака да излезе решението на съда. А дванадесет години безвъзвратно изминаха и от тях на Красновски бани остана само ръжда и бурени.

     На последната сесия съветниците взеха решение за прекратяване на концесията. Възложиха на кмета на общината да предприеме мерки за приемане на изпълнените до момента строително- монтажни работи и завеждането им в баланса на общината като незавършено строителство с пазарна стойност на направените подобрения.

   Сега Красновски бани не работят. Не само красновци, но и хората от района, които толкова обичаха да се потапят в тази лековита вода, няма къде да се изкъпят. Време е Общинският съвет да вземе решение какво ще става по- нататък с банята, ще бъде ли отворена и кога ще заработи.

     Дванадесетте години минаха от първия  договор за концесия.  Ще се появи ли нов концесионер, който да довърши започнатото, или ще дойде някой с нов план, нови идеи?

      Ще чакаме да видим, живот и здраве!

                                   Ирина Кирилова                                    ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

А НИЕ, БРАТЯ, ДА УМРЕМ! НО ДА УМРЕМ СЪС ПАТРОНДАШИТЕ…

Следваща статия

ЛИКВИДАЦИЯТА НА ОЛИГАРХИЯТА В БЪЛГАРИЯ – ПЪРВА И НЕПОСРЕДСТВЕНА ЗАДАЧА! ТЪРСИ СЕ БЪЛГАРСКИЯТ ПИНОЧЕТ!

Други интересни