СТАРОСЕЛЦИ ГНЕВНИ НА СДРУЖЕНИЕТО ЗА НАПОЯВАНЕ ”СТАРОСЕЛ”

04 Май, 2018
13 коментара

СТАРОСЕЛЦИ ГНЕВНИ НА СДРУЖЕНИЕТО ЗА НАПОЯВАНЕ ”СТАРОСЕЛ” 

 В редакцията пристгина сигнал от село Старосел, че хората се бунтуват, тъй като нямат вода, за да полеят розовите си насаждения. 

Това са стопани, които се трудят от тъмно до тъмно и са членове на Сдружението за напояване”Старосел”. 

Припомняме, че това сдружение беше създадено, за да се осигури вода от язовирите за поливането на селскостопанските култури в района. Хората повярваха, защото негов председател стана селскостопанският предприемач Атанас Куковски – лидер на СДС и общински съветник. Тогава сдружението беше създадено с пълномощни, заверени от бившия кмет на Старосел. 

Но сега, когато водата трябва да бъде използвана по предназначение, я няма и хората се питат защо това се случа точно в най - подходящия за поливане сезон. 

 Наши наблюдатели проследиха пътя на водата и ето какво се оказа. 

Знае се, че най - големият язовир в общината е „Раховица”над село Старосел. От него водата отива в язовир „Алмалъка” в село Мътеница. От този язовир трябва да тръгне по тръбите, но тръбата е умишлено запушена и водата прелива в реката. 

От реката тече в един от язовирите, стопанисвани от Геро... Същият стопанисва и язовир „Бански дол”. В стопанисвания от Геро язовир кранът е оставен отворен, за да може водата да се прехвърли в язовир „Кавака”. „Кавака” е стопанисван от човек, извесетн като Коко арменица. Язовир „Кавака” няма нищо общо със сдружението за напояване”Старосел”. 

Тогава възниква въпросът: защо се пълни точно този язовир? На кого е нужен, до какво е разположен и кой се възползва от водата му, вместо от „Алмалъка” водата да полива розите на хората? 

 Има два начина това да се установи. Единият е председателят на сдружението – Атанас Куковски да отговори на кого е нужна водата в „Кавака”, а другият начин е да се оправят всички грешки по пътя на водата и тя да се даде на хората, които са членове на Сдружението за напояване ”Старосел”, за да могат да си полеят розите. И не само тях. Иначе работата върви към гражданско неподчинение. 

                                                                       ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Село Старосел се намира в централната част на община Хисар, под южните склонове на Същинска Средна гора. Средната надморска височина на района е 300 м н.м.р. Релефът на района е формиран от меките склонове на Средна гора, който на юг постепенно преминава в Горнотракийската низина. Най-високите върхове на планината около Старосел са Алексица (1530 м) и Фенера (1450 м).

Най-съществена особеност на климата е преходният му характер, като в някои години превес има субтропичното влияние на Средиземноморието, а в други – средноевропейският континентален климат. Зимата там е топла и мека поради влиянието на топлите въздушни маси, които нахлуват от юг и се задържат от старопланинския масив и ридовете на Средна гора. Снежната покривка се задържа средно 27 дни в годината и е със средна дебелина 5 см. Пролетта е ранна и сравнително топла. Лятото се характеризира с високи температури през месеците юли и август, ниска влажност и слаби ветрове. Есента е слънчева, топла. Средната годишна температура на въздуха е 11,5 0С.

През село Старосел минава река Пясъчник, която се влива в едноименния язовир, най-големият в района.

                                                                                https://bg.wikipedia.org/wiki/

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от jh
07 Май, 2018 | 17:00
Напиши отговор
Оценка: +23
Ама изобщо не се учудвам какво става, след като е свързано с името на един съветник. Де що се случи нередно в тая община, все калинките насреща.
Анонимен
#2 от Дружно
10 Май, 2018 | 11:43
Напиши отговор
Оценка: +12
Изберете си друг председател. Направете си събрание и сменете куковски. Или нямате други кандидати за председател ?
Анонимен
#3 от да ама
10 Май, 2018 | 17:18
Напиши отговор
Оценка: +12
Да си изберат, но като се свили всички като лалугери в дупките от страх от калинките?
Анонимен
#4 от Иде инвеститор
10 Май, 2018 | 17:21
Напиши отговор
Оценка: +10
След малко започва сесия за поправка на една наредба. Интересното е, че ще дойде човек, който иска да строи край Красново и иска да каже на съветниците какво точно ще прави. Защото ще му трябва минерална вода.
Анонимен
#5 от КОЙ ли?
10 Май, 2018 | 18:44
Напиши отговор
Оценка: -13  
Щом не се отнася за Хисар не ни занимавайте. Красново не е Хисар и не ни интересува. Нали има минерална вода за винарната на ДПС и комплекса към нея ?
Анонимен
#6 от kr
10 Май, 2018 | 18:52
Напиши отговор
Оценка: +11
Красново е в община Хисаря. водата е богатство за общината. Имаш грешка, че винарната е на ДПС. Гледай извън страната.
Анонимен
#7 от Няма грешка
11 Май, 2018 | 08:32
Напиши отговор
Оценка: -8  
отговор на #6 »
Дпс се командва от Руска територия.
Анонимен
#8 от член на сдружението
13 Май, 2018 | 16:47
Напиши отговор
Оценка: +6
Всички членове на сдружението трябва да знаят, че в момента се продава вода на язовира в Паничери.Това значи че някой прибира пари на гърба на всички селяни.Членовете да търсят дивиденти.Да попитат калинките колко вода са платили за поливането на силажната царвица , за която източиха над милион кубика вода а тормозят розарите с по 2 -3 декара рози.
Анонимен
#9 от Съвет
14 Май, 2018 | 09:54
Напиши отговор
Оценка: +7
Хора от Старосел, никой няма да ви реши проблема ако вие сами не се организирате. Не се страхувайте! Истината винаги излиза наяве.
Анонимен
#10 от княз
14 Май, 2018 | 21:42
Напиши отговор
Оценка: +7
помня преди години на влизане -- след моста-- в Старосел имаше табела ''Добре дошли в борчески СТАРОСЕЛ '' Та обяснете какво Вие борческото , като Ви гледаме , как сте разтворили задни бузи ...в очакване и умиление
Анонимен
#11 от РОЗОПРОИЗВОДИТЕЛИ
15 Май, 2018 | 12:06
Напиши отговор
Оценка: +5
Въпроса с водата е решен, благодарение на информацията на "Тракийски свят" и на кмета на Старосел.Благодарим ви!
Анонимен
#12 от Пожелание от сайта
16 Май, 2018 | 12:38
Напиши отговор
Оценка: +3
Уважаеми староселци, на Спасовден вие се събирате на Манастира, за да дадете курбан, а после да се повеселите. Бъдете заедно, бъдете задружни, вие сте работливи, бъдете здрави!
Анонимен
#13 от жалка калинка
17 Май, 2018 | 17:56
Напиши отговор
Оценка: -1  +2
Не ти ли стига да ползваш на хората земите с фалшиви договори за жълти стотинки та сега и водата им продаваш бе негодник .Прееба си родата,сестрата и племеницата бе копеле негодно.Как те търпи господ да крачиш по земята незнам.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.