ПРАЗНИК В МОМИНА БАНЯ

14 Август, 2019
8 коментара

    Всяка година църквата в квартал Момина баня – Хисаря на 15 август отваря широко врати, за да влязат хората, дошли да се поклонят на божията майка.

„Успение богородично” е името на църквата, построена от дебърски майстори   и завършена в 1883 година. От 1975 година е паметник на културата.

 „По традиция на този ден се прави курбан – осведоми ни секретар- библиотекарката на читалище „Никола Вапцаров” – Мариана Вълкова. Ще има и риба. Тържествената литургия ще започне в 9 часа и ще бъде отслужена от отец Тодор. От 10 часа е водосветът, а от 11 часа е раздаването на курбана.”

    Шилето за курбана е осигурено от семейство Прошенски. Помогнаха с пари и родолюбиви християни. Рибата дава Мария Зафирова. Курбана ще бъде сготвен от певиците от фолклорната група при читалището.

     Празникът в Момина баня няма да свърши с деня на света Богородица, а ще продължи със събора в неделя. Ще свири оркестър „Пловдив” с ръководител Слави Александров. Ще пеят трите му солистки. Борбите, характерни за събора, ще са с парични награди. Най- голямата е учредена на името на хайдут Генчо. А за тези, които нямат търпение да хапнат кебапчета, кюфтета и бира в неделя, могат още в събота вечер да се повеселят в палатката, построена за събора.

                                                                             ТРКИЙСКИ СВЯТ

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от още
14 Август, 2019 | 13:35
Напиши отговор
Оценка: +240
Съборът започва в 17 часа=
Анонимен
#2 от БОГ ДА ПРОСТИ
14 Август, 2019 | 15:20
Напиши отговор
Оценка: -28  +31
Шилeто за курбана дари сем. Прошенски...... Ей.... това да не е "случайно преминаващият свидетел", ако е той и цяло стадо да дари в жертвоприношение ще бъде малко.По скоро за него важи „Милост искам, а не жертва!“.
Анонимен
#3 от ???
14 Август, 2019 | 16:10
Напиши отговор
Оценка: -27  +32
Ти какво си дарил, че плюеш? Прошенски и Куковски даряват за всеки събор.
Анонимен
#4 от познавам ги и двамата
14 Август, 2019 | 19:21
Напиши отговор
Оценка: -28  +31
отговор на #3 »
На фона на това, което крадат от обсебените земи на хората, дарението за съборите всяка година е капка в морето.Жалки дарители, да си изхвърлиш старите матраци от хотела и да се изпишеш, като дарител на старческия дом в Старосел. Смешно, та чак цяла статия да се напише.Това само А.К може да го направи.Той също може с чужди дарени пари да си изпише името на първо място в листата на дарителите за църквата. Демек ако не разбираш ,с чужда пита помен прави този А.К.Също може да строй параклис в Красново ,ама само тухлите да купи.Та исках да ти кажа, че познаваме тоз дарител Г-н ??? от горните редове. Питаш ние какво дарихме,не смятам, че за даренията трябва да се дава оттчет и изписват в медиите.
Анонимен
#5 от Те ше се погрижат за теб
14 Август, 2019 | 21:19
Напиши отговор
Оценка: -6  +11
По долен доносник и мръсен в душата човек като Иван Прошенски не съм виждал.Иван Прошенски-"случайно приминаваштия свидетел" на калинката" кошаревеца".На Иван Иванов свирката Сто шилета да заколиш греховете са ти повече гад мръсна.
Анонимен
#6 от Свещник Тодор Тодоров
14 Август, 2019 | 22:50
Напиши отговор
Оценка: -19  +3895
+Не Ми е работа, въобще да пиша за статия за която в последствие научавам. Не Ми е работа, да се комфронтирам с беснословие и словоблудство, та да нарушаваме красотата на празника. Само ще изясня че агнето е лично дарено от Тано Прошенски. Не от роднини, не от фамилии, ползващи се от подобен джинс. Агнето е дарено от сърце и благодарност към божията Майка, за молителсвеното и застъпничество за добротопреуспяване, здравето, спокойния живот и любовта в нашия град. Заповядайте утре сутрин. Нека заедно се насладим на това тържество.
Анонимен
#7 от Отче прос
14 Август, 2019 | 23:31
Напиши отговор
Оценка: -1  +117
Отче моли се за нас грешните че намесихме Тано в това.Той е различен от споменатите горе юди Нека корбанът дарен от сърце да донесе дарове за материално и духовно насищане на ближните като акт на благодарност към Бога и измолване на благословението Божие върху всички.
Анонимен
#8 от Благодарим на Господ, св. Богородица и ангелите небесни, които ни пазят всеки ден
15 Август, 2019 | 08:15
Напиши отговор
Оценка: -1  +85
Нека света Богородица да ни пази от зли хора, от бъдещи крадливи кметове и да бди над децата ни, внуците и правнуците. А Момина баня е била в началото на всичко - и на просвета, и на религия и сега е начело в запазване на традициите
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.