ПРАЗНИК В МОМИНА БАНЯ

Автор: Няма коментари Сподели:

    Всяка година църквата в квартал Момина баня – Хисаря на 15 август отваря широко врати, за да влязат хората, дошли да се поклонят на божията майка.

„Успение богородично” е името на църквата, построена от дебърски майстори   и завършена в 1883 година. От 1975 година е паметник на културата.

 „По традиция на този ден се прави курбан – осведоми ни секретар- библиотекарката на читалище „Никола Вапцаров” – Мариана Вълкова. Ще има и риба. Тържествената литургия ще започне в 9 часа и ще бъде отслужена от отец Тодор. От 10 часа е водосветът, а от 11 часа е раздаването на курбана.”

    Шилето за курбана е осигурено от семейство Прошенски. Помогнаха с пари и родолюбиви християни. Рибата дава Мария Зафирова. Курбана ще бъде сготвен от певиците от фолклорната група при читалището.

     Празникът в Момина баня няма да свърши с деня на света Богородица, а ще продължи със събора в неделя. Ще свири оркестър „Пловдив” с ръководител Слави Александров. Ще пеят трите му солистки. Борбите, характерни за събора, ще са с парични награди. Най- голямата е учредена на името на хайдут Генчо. А за тези, които нямат търпение да хапнат кебапчета, кюфтета и бира в неделя, могат още в събота вечер да се повеселят в палатката, построена за събора.

                                                                             ТРКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

КИТАЙСКИЕ МОТИВЫ в ПОЭЗИИ ИОСИФА БРОДСКОГО

Следваща статия

Забогатявали сме много и сме ставали все по-щастливи. Боже мили!

Други интересни