НОВ ПРОЕКТ В ОБЩИНАТА. ДОГОВОРЪТ Е ПОДПИСАН

11 Април, 2019
10 коментара

Image title


     Кметът на община Хисаря – инж. Пенка Дойкова беше в София в Министерството на околната среда и водите, където с министър Нено Димов подписаха договор за изграждане на компостираща инсталация. По проекта ще се построи съоръжение за преработка на разделно събрани зелени и  биoразградими отпадъци, образувани на територията на общината.

„Това ще ни спести много пари – каза заместник- кметът на общината Тони Илиева, защото плащаме, за да извозим отпадъците на хората от зеленчуковите им градини в Карлово.

Освен това ще се преработват в тази инсталация всички отпадъци от стотиците декари паркове. Готовият компост ще се използва за наторяване на това, с което най- много се гордеем – паркове и градини.”

Тони Илиева допълни,че ще има конкурс по Закона за обществените поръчки за изпълнител, така че работата няма да стане бързо. Компостиращата инсталация ще бъде разположена на около десет декара площ, там, където беше бившото сметище  на град Хисаря.  Тя е с капацитет близо 3000 тона годишно разделно събрани градински отпадъци от домакинства и зелен отпадък от поддръжката на общински площи. Съоръжението ще обслужва над 10 000 жители. Предвижда се изграждане на съпътстваща инфраструктура и доставка на мобилно оборудване.

    Общият размер на инвестицията е близо 3 милиона и 400 хил. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 2 милиона и 500 хил. лв.лн.  Срокът за изпълнение на проекта е деветнадесет месеца. Договорът ще бъде изпратен от Министерството на околната среда и водите и тогава ще научим повече подробности.

                                                                                                    Тракийски Cвят

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от накрая
11 Април, 2019 | 09:24
Напиши отговор
Оценка: +14
Разработихме се
Анонимен
#2 от не бързайте да се радвате
11 Април, 2019 | 12:45
Напиши отговор
Оценка: +12
Този проект е спуснат с европейска деректива,затова че ако община няма подобна инсталация,ще плаща по високи такси за отпадъци на държавата,но пък за да функционира подобно съоръжение то се нуждае от разходи за поддръжка,заплати и т.н. да речем 200 хил лева годишно.Познайте от къде ще дойдат парите за това? От увеличението на нашите данъци разбира се! Дано поне да не мирише.
Анонимен
#3 от Браво!
11 Април, 2019 | 13:18
Напиши отговор
Оценка: +18
Я! Дойкова се е наспала и е отишла до София за трети път за четири години! Не мога да повярвам! Колкото и да се напъва е безнадежден случай!
Анонимен
#4 от кой ще плаща????
11 Април, 2019 | 21:00
Напиши отговор
Оценка: +11
"Общият размер на инвестицията е близо 3 милиона и 400 хил. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 2 милиона и 500 хил. лв." Разликата от 900 хил лева кой ще я плаща??? Или тази мисли да вкарва отново общината в борч? Да се изправи и да обясни на хората не да се крие като мишка!
Анонимен
#5 от Пак ние
12 Април, 2019 | 10:22
Напиши отговор
Оценка: +12
Ами общината, кой. А тя няма да се изправи никъде, не разбра ли?
Анонимен
#6 от Ирина Кирилова
13 Април, 2019 | 14:46
Напиши отговор
Оценка: +8
За този проект има три решения на Общинския съвет. Първото е № 272 от 21 февруари 2017 година за изработване на ПУП и 16 съветници са били на заседанието , всички са ЗА. № 497 е второто решение от 29 март 2018 година и тогава се гледа докладната за кандидатстване на община Хисаря с "Проект за компостираща инсталация за разделно събиране на зелени или биоразграждащи отпадъци и осигуряване на финанси по ОПОС". 17 са ЗА. Третото решение е от 22 май 2018 година и с номер 536. На заседанието са били 15 съветници, 11 са гласували ЗА активите, изградени по проекта за получаване на безвъзмездна помощ по приоритетна ос 2 да бъдат експлоатирани при опазване на законодателството за държавни помощи в областта на услугите от общинската икономическа характеристика.
Анонимен
#7 от информация е нужна
13 Април, 2019 | 19:45
Напиши отговор
Оценка: -2  +9
Кирилова, когато става дума за хисарски проблем,а ти живееш в Калояново,по-добре не вземай страна. Тук не става въпрос защо се прави нещо,а защо населението не е информирано. Тази администрация за нищо до момента не е питала хората. Може тази инсталация да е много полезна, но нали някой трябва да излезе и да го обясни. Стига вече с това високомерие. Хората не са толкова тъпи, да не се сещат. Какво пречеше да се излезе предварително с информация. Сега ПУПОВЕ МУПОВЕ. Общинския съвет е гласувал толкова ПУПОВЕ, че този сме го пропуснали. контакти с хората трябват и всичко ще е по добре.
Анонимен
#8 от Кирилова
14 Април, 2019 | 09:05
Напиши отговор
Оценка: +8
Само информирам. Страна не вземам, защото всички опити да накарам г-жа Дойкова да ВИ ИНФОРМИРА са напразни.И недей да мислиш, че не знам какво става в общината и в града. Всичко знам. А вие си потърсете контакт с нея, вие сте избирателите, вие сте жителите, вие плащате данъци в Хисаря. Пък и вратата на залата е отворена на сесиите, бъдете там, чуйте всичко сами!
Анонимен
#9 от КОРНИ
14 Април, 2019 | 19:02
Напиши отговор
Оценка: +9
Ама много сгреших днес.Натрапих една листа за европейските избори, както каза Бойко Борисов - шпионин, държавна сигурност, шпионин, държавна сигурност. Пък и лепнах Ленчето и Ивчо, дето са хора на моя президент начело. Ама ма натиснаха и айде, Серго, както каза Бойко Борисов -българинът на най- високото място в ЕС пак влезе в листата. Не знам кво ми става, дано тези от националния съвет не ма предадат.
Анонимен
#10 от Да внимаваме!
15 Април, 2019 | 14:29
Напиши отговор
Оценка: +4
отговор на #8 »
Дойкова ще започне да търси контакти с нас преди изборите, но както се казва Късно е,либе,за китка!Избирателите много,много да внимават този път.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.