Магията на българските обредни хлябове!

14 Март, 2018
1 коментар

Община Хисаря спечели проект за пътуваща фотоизложба на обредни хлябове и традиции от регион Тракия по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”.

Изложбата ще бъде открита първо в Хисаря в деня на пролетното равноденствие - 21 март. Символиката на празника се свързва с възраждането на природата, така както страната ни се възражда за по-добър живот. Живот  в равноправие и зачитане на културната идентичност на всички страни от региона и Европейския съюз. След това ще гостува в Пловдив, София, Карлово, Казанлък и други общини.

Целта на изложбата „Добре дошли в България” е да се утвърди позитивния образ на страната чрез гостоприемство, култура и традиции. Тя е и покана към европейските делегати да опитат автентичния български вкус и се докоснат до запазените традиции в малките общности на страната. Тук под топлото слънце на Тракия, в подножието на мистичната Средна гора, край минералните извори на Хисаря  е царството на дъхавите топли пити, богато украсени с древни символи за здраве и берекет. Хлябът е душата на България, нейната същност и посока. Където и да се намираме по света, хлябът е кодът, който ни свързва. Това е най-вкусния спомен от детските години, който всеки българин носи в сърцето си и предава на своите деца. Затова посрещаме всеки гост с хляб и сол!                                                                                                                                                  

Майя Апостолова, организатор, 0889273342

Официално откриване на изложбата:                                                                                                          21.03.2018 г. 18,00  часа в Туристически информационен център гр.Хисаря, бул.”Ген.Гурко” 23

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от Мая
14 Март, 2018 | 20:33
Напиши отговор
Оценка: +7
Иде Великден, още преди 10 ноември в читалището се организираха изложби на писани яйца, обредни хлябове, козунаци и други подобни. Днес фотоизложби, което не е лошо, но друго е човек да ги види на живо тези неща. Някой помни ли кулинарните изложби в ресторант "Орфей"? Хубаво е туристическия център заедно с читалищата да възродят местната инициатива по време на празниците и да не разчитат само на Жива вода или както се казва. Всичко се струпва по време на бледото подобие на празника на града, а през останалото време е пустош.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.