ХАЙДЕ ДА СИ ПРИПОМНИМ!

19 Декември, 2017
3 коментара

 ИМА ЛИ, ИЛИ НЯМА АЗБЕСТ В СТОПАНСКИЯ ДВОР НА ЧЕРНИЧЕВО?

Бившият началник на отдел „Управление на отпадъци” в Районната инспекция по опазване на околната среда в Пловдив – Иван Копарански каза, че няма азбест в стопанския двор на Черничево. 

 Отидохме до куповете със стротиелни отпадъци. Азбестови отпадъци в тях има. Фирмата, на която са халетата, е извикала група от едно карловско село, за да извадят от куповете азбестовите парчета, но те не са работили съвестно и който и да погледне, може да види, че има още такива. 

 Копарански каза, че при проверката там била и представителка на общината. Разбрахме, че това е екологът, попитахме я, тя потвърди, че е била там, че видяла кантарните бележки, и че има протокол за проверката. 

Попитахме я къде е протокола, нали като е била там, трябва да има екземпляр от протокола. Тя отговори, че протокол има само в РИОСВ. 

Да, ама нали Копарански ни каза, че няма да ни изпрати копие от протокола, та проверихме има ли заповед на кмета на общината – инж. Пенка Дойкова в проверката за азбестовите отпадъци в Черничево да присъства и еколожката. 

 Заместник - кметът ни каза, че не може току - така да тръгне служител на общината, за да отиде на проверка на РИОСВ. 

Нашата проверка показа, че официална заповед на кмета за участието на еколожката в проверка на РИОСВ за отпадъците в Черничево няма. 

 И тогава потърсихме управителката на депото в Севлиево, където има специално изградени 44 клетки за опасни отпадъци, които са стоманено - бетонови съоръжения с размер 12 х 9 х 5 м., разположени в шест реда стъпаловидно. 

 Г-жа Колева отговори, че от никакво село в община Хисаря не са пристигали азбестови отпадъци. Свързахме се и с лаборатория в Пловдив, която изследва състава на отпадъците. 

Човекът преди два месеца ни обеща помощ, щом имаме нужда. Но сега като чу, че от РИОСВ твърдят, че няма азбестови отпадъци в стопанския двор на Черничево, измънка, че е по- добре да намерим лаборатория, която би могла да ни направи анализ, и че тяхната не може. И.... затвори телефона. 

 Преди писахме, че фирмата, наета да извозва отпадъците, е МОБИ ШОП – фирма за извозване на опастни отпадъци. 

Хайде и там да проверим какво става! Дошли ли са втори път в Черничево, след като първия път бяха върнати камионите им с отпадъците от депото в Карлово? Там се оказа, че телефонът не е на управителя на фирмата, а е оставен на един господин, който има съвсем други занимания. 

Попита ни какво да предаде на МОБИ ШОП. За по- сигурно написахме писмо с въпросите до електронния адрес, но писмото ни беше върнато. 

 И така, г-н Копарански ни увери, че има кантарни бележки, но не каза от коя фирма са, за да разберем къде тази фирма е откарала азбестовите отпадъци. 

А както писахме , азбестът е отровен. Още повече натрошен на парчета. Това показа нагледно и екип на телевизия „СКАТ”, който на 12 юни 2017 година излъчи репортаж: „Опастни строителни материали се транспортират незаконно”.

 Екип от същата телевизия пристигна втори път, засне колко азбестови отпадъци има в куповете строителни останки и излъчи втори репортаж на 10 октомври 2017 година: „Притеснения заради непочистени парчета азбест”. 

 И изведнъж се оказа, че началникът на Управление „Отпадъци” в РИОСВ – Иван Копарански вече не е на работа там.

Тъй като той тридесет минути ме убеждаваше, че всичко е откарано в депото в Карлово и няма азбест в стопанския двор на Черничево, попитахме:

-В частна фирма ли сте сега г-н Копарански? – -Да!

-Ще ни кажете ли коя е тя? -Не.

Оставихме го да мисли за себе си, оставяме и хората да си тълкуват освободен ли е г-н Копарански, или сам е напуснал РИОСВ, и позвънихме в депото в Карлово. 

Началникът на депото – Стоян Иванов ни увери, че от Черничево не са докарвани никакви отпадъци.

-Кантарни бележки без мен не могат да бъдат издавани – каза той. Ние направихме това, което трябваше. Осведомихме хората какво прави НОВА БИО ЕНЕРДЖИ, фирма, която е на двама лидери на партии в община Хисаря и общински съветници . 

Те имат разрешение от Районната здравна инспекция в Пловдив, издадена на основание на чл. 73 от Закона за здравето, за дейност по разрушаване или отстраняване на азбест или азбестосъдържащи материали от сгради, конструкции и други. 

 Има и още нещо, за което за сега няма да ви кажем. Но ще попитаме всички загрижени за чистотата на въздуха: Не е ли е време прокуратурата да се намеси в този случай? 

Защото остават много загадки за разгадаване. Може би община Хисаря трябва да отговори коя е тази фирма ВИС СТРОЙ ЕООД, с която има сключен договор за транспортиране на неопасни строителни отпадъци, и НОВА БИО ЕНЕРДЖИ сключва договор с тази фирма за отпадъците от съборените халета? 

Какво пише в договора за обслужване между „МОБИ –ШОП ЕООД и „МИТ И КО” ЕООД, както и в договора за предаване на отпадъци между “МИТ и КО” ЕООД и община Карлово? 

Как при тежки зимни условия тия халета се срутиха, а тия до тях останаха? 

Има ли връзка тук някоя застрахователна компания? 

Кое депо издаде кантарните бележки? 

 Защо след като на 7 октомври 2017 изтече срокът за изхвърляне на отпадъците, куповете все още са в стопанския двор? 

 От къде са приемно – предавателните протоколи за отпадъците? 

Защо Министерството на околната среда и водите се доверява на проверката на РИОСВ – Пловдив, а не дойдат специалистите му с очите си да видят какво става? 

 Беше ли там хисарската полиция, когато халетата „падаха”? 

Има ли запис на телефон 112 , че има „бедствие”? 

 Е, господа прокурори, това стига ли ви, или да вадим нови факти? 

                                                                   ТРАКИЙСКИ СВЯТ

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от видях ги
20 Декември, 2017 | 13:36
Напиши отговор
Оценка: +6
Днес пътувах от Пловдив до Хисаря. Седнах от страната на Черничево. Видях куповете с боклуци. Чета горе и се чудя как може кметицата да прати еколожката без заповед да бъде част от проверяващи, как еколожката не е взела екземпляр от протокола на РИОС и как не е заснела кантарните бележки, за да разберем коя е фирмата, която УЖ е извозила боклуците. Кажете ми това администрация ли е?
Анонимен
#2 от kalinkata
20 Декември, 2017 | 16:54
Напиши отговор
Оценка: +6
Стига сте тормозили кметицата, тя вече явно си е калинка, даже Ганева ревнува.
Анонимен
#3 от лута се
20 Декември, 2017 | 22:48
Напиши отговор
Оценка: -2  +2
Макар и да не знае на къде да хване, мисля че се опитва да бъде коректна, доколкото е възможно.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.