ЕДНА ВЕЧЕР, КОЯТО ЩЕ СЕ ЗАПОМНИ

16 Август, 2020
4 коментара

     Културна атмосфера, интелигентни гости, развълнуван автор, благослов от свещеник Тодор – всичко това се случи на представянето на книгата на Вълко Макавеев в читалище „Никола Вапцаров“ в квартал Момина баня. Гостите / над 45 / бяха посрещнати с погача и шарена сол на вратата на залата от внучките на автора, облечени в моминобански носии, а в края на тържествената вечер имаше почерпка от семейството на инж. Макавеев. 

Секретарят на читалището Мариана Вълкова прочете рецензията за книгата, написана от Ирина Кирилова, която предизвика сълзи в очите на автора и ръкопляскания в залата. Роднини, близки, приятели, съратници, съседи уважиха човека, който реши да излее душата си в автобиографична повест. Той не скрива нищо – нито тъжните истории в живота на семейството си, нито политическите си пристрастия, нито онова, което е съградил като частен предприемач, нито направеното по време на мандата му като кмет, нито болестите, нито радостите, нито случките по пътя.

     Десетина човека изразиха мнение за книгата и за човека Макавеев. Сред тях бяха инж. Пенка Дойкова, която подари на автора картина на Росица Спиридонова, инж. Димитрина Кьорлинска, Стоян Кюркчиийски, Коста Барбов, Кольо Попов, Атанас Михалски и други.

    Представянето на книгата бе едно културно събитие в града, което предизвика положително вълнение и показа, че когато авторът пише с обич към хората, те му отвръщат със същото. От община Хисаря никой не поздрави автора, макар че имаше публикация за излязлата от печат книга в „Тракийски свят“ и там беше посочена датата на презентацията, пък и входът бе свободен. 

Известно е, че „Тракийски Cвят“ се чете в общината и дори авторът да не е изпратил покана, се е разбрало за събитието. Сега вече има и началник отдел „Култура“ и редно би било на един бивш кмет, председател на Общински съвет, три мандата общински съветник да се изпрати поне едно поздравително писмо, че е написал книга, в която разкрива голяма част от живота в Хисаря и в общината. От общинските съветници авторът беше уважен от  бившия председател на Общинския съвет Гатьо Султанов.

    Инж. Макавеев подари три екземпляра от книгата на библиотеката в Момина баня. Разбрали за събитието, библиотекарките от читалище „Иван Вазов“ пожелаха да се срещнат с автора и да имат във фонда си неговата книга. Той смята да подари произведението си и на читалище „Антон Билкин“ в квартал Веригово.

                                                                                                              ТРАКИЙСКИ СВЯТ

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от Кой
17 Август, 2020 | 01:21
Напиши отговор
Оценка: +5
Кой е началник на отдел Култура?
Анонимен
#2 от Тя
17 Август, 2020 | 09:14
Напиши отговор
Оценка: +6
Васила Марина
Анонимен
#3 от Присъстващ
17 Август, 2020 | 13:10
Напиши отговор
Оценка: +15
Има ли значение кой какъв е в общината? Важното е да бяха уважили човека. Не е красиво това, което стана, една благодарност да няма кой да изкаже, че е издал книга. Това е принос към културата на общината. А пък за председателя на общинския съвет да не говорим. Той нали е бизнесмен, едно цвете да беше подал.
Анонимен
#4 от любопитна
04 Септември, 2020 | 11:45
Напиши отговор
Оценка: -1  +2
Интересно дали Макавеев ще опише в мемоарите си как в това епично време на представяне на вълковия тюрлюгювеч неговите отдавнашни авери Кокалови са разпределяли в кафенето на хотел Наталис парите на чернофанелковците, вилняли по площадите на страната?
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.