БУРНА ИЗВЪНРЕДНА СЕСИЯ

10 Юли, 2018
16 коментара

     Инж. Георги Пирянков демонтративно напусна сесията на Общинския съвет  като я определи като позорна. Според него извънредна сесия се провежда, когато трябва спешно да се приеме бюджет, когато се налага спешно да се приемат данъци и такси, или пък има бедствено положение.

    Той настоя да се запише в протокола, че не е съгласен с провеждането на тази сесия, защото нямa извънредни обстоятелства. Според инж. Пирянков, ако той беше кмет, не би внесъл подобна докладна на заседание на Общинския съвет. Той изрази възмущението си, че парите за възнагражденията на служителите на Местната инициативна група се искат от днес за утре, без решението да е минало през юристите на Областна управа.

     Инж. Вълко Макавеев от Партия на зелените и и инж. Пенка Рахова от БСП не дойдоха на тази извънредна сесия.

    Какво наложи да се проведе тази извънредна, незаконосъобразна сесия и какво  и е спешното на тази докладна?– попита преди да бъде приет дневния ред  Гатьо Султанов от „Промяна”.

     Председателят на Общинския съвет Ива Вълчева обясни, че парите на служителите трябва да бъдат преведени на 10 юли 2018 годинта. Като бивш председател Гатьо Султанов обясни, че в седем дневен срок решението на съветниците трябва да се изпрати в Областната управа и в седем дневен срок от там трябва да потвърдят законосъобразно ли е то. Той попита още защо от 20 април 2018 година, когато Мария Мустакова е подписала договора, до 30 май не е вкрала въпроса за изплащането на тези пари. Отговорът беше, че имало технологично време за подготовка на документите.

 На въпроса какви са назначените хора, кои са те, какъв трудов стаж имат, с каква квалификация и образование са, с конкурс ли са назначени и какви възнаграждения получават, отговорът на Мустакова беше, че изпълнителният директор  Людмила Гьорева е от Перник и получава 1 800 лв. запалата, експертът е от Варна и получава 1500 лв.,а техническото лице е от Харманли и получава 1000 лв. на месец.

    Инж. Атанас Куковски от „Коалиция за Хисар” определи поведението на тримата съветници, които задаваха въпроси, като хора, които пречат на развитието на Местната инициативна група.

     Да се дадат като безлихвен заем за пет месеца 22 700 лв. на Местната инициативна група гласуваха Ива Вълчева и Пенчо Шапков от БСП, а Мария Мустакова от същата партия не гласува. ОТ ГЕРБ петимата съветници – инж. Бойко Гавраилов, инж. Пенка Ганева, д-р Александров, Васил Пендев, Стоян Найденов бяха ЗА, от „Промяна” Гатьо Султанов и д-р Стефан Недевски гласуваха против, против беше и инж. Ненко Костов от НФСБ, от „Коалиция за Хисар” инж. Атанас Куковски и Борис Витев гласуваха парите да се дадат, по същия начин – ЗА  гласува и Митко Нейчев от Партия на зелените. Така с десет  гласа ЗА и трима ПРОТИВ, решението беше прието.

   Последва обяснение на отрицателен вот на Гатьо Султанов. Той припомни, че е нарушен чл. 21, ал.1, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, където пише, че Общинският съвет създава постоянни комисии. В чл. 33 ал.1 т.1 , е уточнено, че общинските съветници участват в тези комисии и всеки от тях има право да бъде избиран, а председателят на Общинския съвет следи за изпълнението на това право на съветниците според Правилника за работа на Общинския съвет. В чл.23, ал.3 законодателят е предвидил председателят на Общинския съвет да не може да бъде избиран в комисии. Тези уточнения бяха направени, защото Ива Вълчева  макар да е вече председател, все още е член и председател на комисия, а Султанов е лишен от правото да бъде член на една от четирите комисии към Общинския съвет. Затова той попита законосъобразна ли е тази сесия поради краткия срок на оповестяване и изброените от него мотиви.

Султанов зададе въпроси към кмета, на които поиска писмен отговор.

  • Има ли сведения за прокарване на трасе в общински имоти на второто дере под пътя Черничево-Старо Железаре в посока Старо Железаре, има ли решение на Общинския съвет и какви действия ще предприеме кметът?

  • Къде е това трасе ? – попита инж. Дойкова.

  • Ще Ви го покажа на картата – отговори Султанов.

За това трасе тя и инж. Макавеев бяха уведомени от  общински съветник от НФСВ, но тогава не беше изпратен никой , за да види как се прокарва трасето.

Другият въпрос беше свързан с почистването на двора на вила” Петрович” – дом на писателите от работници на общинското предприятие „Чистота, озеленяване, строителство и ремонт”. Разбрахме след проведените разговори, че служителите само извозват изчистеното от двора срещу заплащане. Говори се, че вилата е взета под наем от един голям хотел в града.

                                                         ТРАКИЙСКИ СВЯТ

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от Ганкиното кафене
10 Юли, 2018 | 19:04
Напиши отговор
Оценка: -18  +3
"Говори се, че..." И това във въпрос към кмет на сесия на общински съвет !
Анонимен
#2 от На баба ти фърчилото
10 Юли, 2018 | 20:53
Напиши отговор
Оценка: -1  +17
Последното е коментар на журналиста.
Анонимен
#3 от слушател
10 Юли, 2018 | 21:47
Напиши отговор
Оценка: +18
Не на баба ти фърчилото, а този чете и спи. Не четеш ли, че се пита кой е пратил да чистят, а говори се, че е любим израз на известната нам Ирина. Дори имаше такава рубрика по местното радио. Аз я слушах в Момина баня 28 години.
Анонимен
#4 от До Ива Вълчева
10 Юли, 2018 | 22:54
Напиши отговор
Оценка: -1  +22
Ива, прослушах интервюто, което си дала на едно средство за информация. Задаващата въпроси казва: "Ние откакто се появихме, започнахме да оповестяваме, но години наред няма прозрачност". Тъй като съм учила журналистическа документация и знам как да подреждам материалите си, не ми беше трудно да прочета заглавията и да извадя точния брой на информациите, коментарите, интервютата, анализите, писани за работата на Общинския съвет. Три години работи сайта "Тракийски свят" и за това време читателите са прочели 43 / четиридесет и три /материала, свързани с дейността на съветниците. От както ти си станала председател на Общинския съвет, статиите за съветниците са пет - достатъчно много за толкова малко време. Знам, че ме уважаваш и затова ще си позволя да ти препоръчам да не делиш средствата за информация и да даваш интервюта не само на удобни за теб информационни средства . Ива, тази препоръка към теб я давам добронамерено и очаквам да ми бъде отговорено със същото.Всичко това бих могла да ти го кажа по телефона, но го пиша тук, за да знаят хората за какво става дума. А това, което става, не е толкова невинно, колкото изглежда. Аз не се надпреварвам с други средства за информация. Знам, мога и пиша достатъчно добре.Остава да ти пожелая да бъдеш председател на 17 общински съветници. Разбра ме, нали? Ирина Кирилова
Анонимен
#5 от Боклуците се събуждат
11 Юли, 2018 | 06:07
Напиши отговор
Оценка: +13
Всички се събудиха. Късно е. Време е някой да изхвърли боклука.
Анонимен
#6 от оти ли се косиш, като че ти мине
11 Юли, 2018 | 08:23
Напиши отговор
Оценка: +16
А сега да видим дали Пено ще даде на Ива да отговори на Кирилова
Анонимен
#7 от мисля си
11 Юли, 2018 | 08:41
Напиши отговор
Оценка: +14
Председателката на МИГ говори пред сайта на капинките, председателката на Общинския съвет говори пред сайта на капинките, кмета говори пред сайта на капинките,ааааааааа това буди съмнение.....
Анонимен
#8 от В Ганкиното кафене
11 Юли, 2018 | 09:18
Напиши отговор
Оценка: +17
Вървиш по пътя. На него един голям камък и една мръвка. Виждаш мравката и се спъваш в камъка. Четеш статията за сесията. Виждаш ГОВОРИ СЕ, ЧЕ и не виждаш какви заплати получават и от къде са назначените в МИГ, не виждаш, че някои хора прекарват през общински имоти каквото си искат, сякаш им е бащиния. Но за теб важното е да изядеш Гатя Защото душичката ти е дребна и не види важното. А не знам имаш ли я душичката или само тялото те крепи.
Анонимен
#9 от фалшиви герои
11 Юли, 2018 | 09:26
Напиши отговор
Оценка: -11  +13
Кой е сайта на капинките? Кои са капинките? Защо всичко, което се случва извън този сайт буди съмнение?В България има стотици медии.Самият титан на мисълта Гате се обърна към пловдивски сайт с читаемост около нулата,за да ни информира за сагата с бедняка милионер Данчо.Иначе,това което се случва в Хисаря е пълен гьонсуратлък.Ще водиш ти хора от майната си на заплати,които почти никой не получава в бедното село Хисаря,за да ни покажеш какво: че в Хисаря е пълно с некадърници,тъпаци,дебили или какво?Самата Мустакова работи в циганско училище в Пловдив,а тука се изживява като бог на МИГ-а.Егати и тъпото село,егати и дървеняците.Толкова ли няма трима млади хора в Хисаря,които могат да работят на тези позиции?Да не са трима,двама да са.От друга страна ако бяха назначени хисарчани веднага щяха да бъдат разпънати на кръст от същите тези ВИЕ дето в момента плюете по тези от Перник,Варна и Харманли.Точно така щеше да стане.Знаем се,хисарската злоба е всеизвестна.Ако е някой от вънка е мръсник,педераст,крадец и т.н.,а ако от Хисаря ще е педерас,крадец,мръсник и човек на незнайм си кой друг педераст,крадец и мръсник.Всичката ни е такава.Погледнете в администрацията и ще се сетите за какво иде реч.Самия Гатю изпъди Кривчева и докара адвокат от Пловдив.Всички я плюят Кожухарова, но я държат.Самата Кирилова отговаря на интервюта в някакъв си сайт с коментари и писаници в този сайт.Търси ги тези индивиди да ти дадат и на тебе интервю, или чакаш някой да ти каже викни ги или не ги викай.Пък и тези дето се чувстват засегнати нали знаят за правото на отговор в същата медия.Непрофесионално е да отговаряш чрез друга медия.В другата медия се изявявай самостоятелно,но не ми казвай че си ги потърсил и са ти отказали.Всеки си търси място под слънцето.Етикети се лепят лесно.Аз да кажа, че съм е.... сестра ти,пък ти доказвай че нямаш сестра. Ето затова в Хисаря е пълно с боклуци,калинки,капинки,мародери и каква ли не сган.Защото ние се ядем по между си за глупости,а в това време тези същите си развяват байряка.Или някой ни подстрекава с драсканици по форумите,а ние тъпаците се връзваме.Иначе още веднъж повтарям,това което се случва в този МИГ е пълно,гнусно безобразие!И защо всички възмутени спаха досега,защо не алармираха?Фалшиви герои!Наистина е време за разчистване на боклуците на всички нива на управление в бедния Хисар. И защо са сложени тези две снимки една срещу друга.Историята с този МИГ е от този мандат и този кмет.Не че и двете са стока!Фани едната,измети другата!Едната слуховете я обвиняват в кражби,а другата проспа мандата.Уж щеше да има пълна ревизия,дела и документи!Дрън-дрън!Лека нощ,Пенке!
Анонимен
#10 от Лошата дума от лошо сърце излиза
11 Юли, 2018 | 11:12
Напиши отговор
Оценка: +18
Символика има. Хисарската порта е отворена за двете дами в бъдеще. Коя ще влезе, избираме ние. Ако няма някой истински мъж със здрав гръб и як юмрук
Анонимен
#11 от мъж?
11 Юли, 2018 | 11:25
Напиши отговор
Оценка: -3  +14
Символиката е хубаво нещо, но е и за този случай!Има време точно за тази символика, не си гърмете партроните предварително.Пък и ни едната, ни другата е за тази порта.А що се отнася до мъжа с якия гръб и юмрук,времето на гърбовете и юмруците мина.Кой пък ще е тоя истински мъж?Сред действащите политици такъв не се забелязва! Иска се мозък,мислене и действия.Погледнете в общината колко хора са вкарани с яки гърбове и кво? Марди! Трябва да можеш да действаш, но преди това да си го премислил и премерил, и дупе, разбира се!На свиркаджии,лизачи и давачки се нагледахме,както и на самовлюбени и безгрешни нарциси. Време е да се сменят персонажите в приказките,защото гората почти се е превърнала в блато. Жаби крякат,змии съскат, а щъркел няма. На старите плъхове им е дошло време за почивка.Лоши думи няма.Все чува каквото му е угодно.
Анонимен
#12 от Принцеса Дьо Мустак
11 Юли, 2018 | 17:26
Напиши отговор
Оценка: +17
Някой хептен иска да ни направи на идоти първо цитат със съкращения:"Кметът на община Хисаря – инж. Пенка Дойкова внася бърза докладна пред ОбС във връзка с отпускане на безлихвен заем от бюджета на община Хисаря на СНЦ «МИГ Хисаря» за осигуряване на финансов ресурс за изпълнение на дейностите по подмярка 19.4 «Текущи разходи и популяризиране на стратегия за Водено от общностите местно развитие» на МИГ , одобрена за финансиране на подмярка 19.2. «Прилагане на операции в рамките на стратегии за местно развитие»от Програмата за разитие на селските райони за периода 2014-2020г." Това първо. Второ цитат:"В тази докладна кметът напомня на съветниците, че има решение от 3 август 2017 година да се предоставят 22 701. 66 лв. на МИГ за посочените по - горе мярки. Уточнява, че в решението не се посочва по какъв начин ще бъдат предоставени средствата, кога да бъдат предоставени и срок, в който да бъдат предоставени. Най- важното е, че в бюджета за 2018 година тези средства не са заложени." Въпрос: След като има решение от 2017 защо тези педали не са заложили средствата в бюджета за 2018, за да не се налага на (цитат): "кметът – инж. Дойкова предлага съветниците да вземат решение да дадат временен безлихвен заем от бюджета на общината за пет месеца, считано от 1 юли до 30 ноември 2018 година и източник на финансиране да бъдат «Собствени приходи»."Тогава и въпросния съветник нямаше да се възмущава сега, а през 2017. Друг въпрос:Въпросната даскалица от циганското училище не е ли посочила, че парите са за заплати.Това все пак е общински бюджет, а не димджилярса баница. И защо кметицата така набръжки реши да и уйдиса на акъла да даде едни пари за нещо си. Обаче по-нататък става ясно, че госпожа кметицата е знаела, че са заплати, пак цитат:"общински съветник се свърза по телефона с кмета и разбра, че парите са нужни, за да се разплати г-жа Мустакова с назначените от нея експерт, изпълнителен директор и счетоводител." Значи,знаела е, а защо него е отразила в докладната, питайте нея(Дойкова).Вижте докъде я докарваме,кметицата бързичко вкарва докладна за пари за заплати на хора, чиито имена не знае(то не е и задължително), но това е ебаси и комуникацията между кмета и съветниците.А тази селска даскалица каква е царица ли? Фамилията Мустакови е царувала едно време и сега пак иска да е същото.Някой и помага!Но Мустакова е само един бушон във веригата. И каква е тая МИГ Хисаря с управител от Перник и солташаци от Арманли и Варна. Вай,вай! Някой познава ли ги тези лица,знае ли им умствения капацитет,предишния опит,барем образованието? Или това знание се полага по право единствено на вездесъщата Мустакова,господ здраве да и дава,че ще разпределя толкова пари.Пък и възмутените, абе вие къде бляхте досега.Тези ви свалиха гащите, а вие поне за пред хора едно"Помощ" да бяхте извикали.Отгоре на всичкото и нашия задник сте заложили.Защото ние ви формираме бюзжета с данъците си. Как пък в тая община все никой нищо не знае,все не са информирани,все са в неведение.Абе, хора,вие за толкова прости ли ни вземате?Значи местния бизнес(целия,а не определение хора)хранят някакви надежди от тези неща, а вие най-целенасочено и безочливо му се подигравате.Някакви недоносчета ни се правят на велики и на разлютени! Няма вечно да ви търпим,да го знаете. То бива,бива, ама това вашето надхвърли всичко!Може да изтриете коментара като некоректен,но разни лайна просто се самозабравиха!
Анонимен
#13 от Принц
11 Юли, 2018 | 20:07
Напиши отговор
Оценка: +7
Браво, принцесо!
Анонимен
#14 от Мара винкела
12 Юли, 2018 | 10:10
Напиши отговор
Оценка: +9
Хора, вие трябва да се радвате!Общината ни се разраства,ето вече Перник,Варна и Харманли са наши.Варна-пристанище на Хисаря,дини от Харманли,а току виж сме започнали и винкел да изнасяме!Вие само ревете, радвайте се!Мустаковата Мара утре като грабне винкело и ще видите вие.
Анонимен
#15 от В Недоумение
13 Юли, 2018 | 13:05
Напиши отговор
Оценка: +9
МИГ-Местна иниациативна група? Местна... Какво общо имат хора от Варна, Перник, Харманли? Каква инициатива могат да предприемат? Явно ще са им нужни местни съветници.... Недоумявам каква е целта? Ако е пак само за пари, много жалко.....
Анонимен
#16 от Ангел Данчевски
25 Юли, 2018 | 06:08
Напиши отговор
Оценка: -3  +1
Гочо е ренегат и подлец на какьв се прави тоя мерзавец
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.