Kрай на корупционния модел на управление и на бедността в България...

24 Декември, 2016
0 коментара

Целта е дефинирана: край на корупционния модел на управление и на бедността в България. 

Вече е повече от вероятно, че на предсрочните избори българите ще имат възможност да гласуват за широко антикорупционно движение.

Bulgarien Proteste in Sofia nach dem Rücktritt des bulgarischen Justizministers Hristo Ivanov (BGNES)

Няколко дни преди Коледните празници бившият министър на правосъдието представи Инициативния комитет за създаването на новата партия Движение "Да, България“ с основна цел: бързо икономическо развитие чрез освобождаване от корупцията. В комитета са предимно млади лица от бизнеса, академичните среди и гражданския сектор, които досега не са били въвлечени в партийна дейност. Веднага след празниците – на 7 януари - предстои провеждането на Учредителното събрание на партията, която има намерение да участва на следващите предсрочни парламентарни избори. А те най-вероятно ще бъдат насрочени от новия президент Румен Радев за след три месеца.

Как две събития изплашиха статуквото

Две събития в България, които съвсем случайно съвпаднаха във времето, силно изнервиха защитниците на статуквото в съдебната система. Което е добър симптом, пише в коментара си Ясен Бояджиев. (19.12.2016)

Христо Иванов и нормалните, прогресивни хора

РБ умря. Виждате само призрака му.

Хр. Иванов: „Болестта на България е в мафиотизирането на нейното управление”

В същото време лидерът на ДСБ Радан Кънев представи Договор за нова република с отчетливи десни послания за децентрализация, ниски данъци и малка и ефективна администрация: отново с първа задача изкореняване на корупцията. А част от българските избиратели следят новините, слушат какви намерения обявява Христо Иванов, слушат какви действия предлага Радан Кънев, месеци преди това слушаха за „новия десен проект“ ту на Иванов, ту на Кънев. И сега се питат какво точно става и отново ли ще са разделени на избори, които отново да загубят.

                         Корупцията и бедността

И двете партии (макар едната да е в процес на учредяване) обясняват нерадостния живот на българите с всепроникващата корупция, която е превзела институциите, подчинила държавата на партийните секретари, покварила бизнес средата, отблъснала много предприемчиви и образовани, наложила живот на бедност, несигурност и несправедливост. И двете партии обвързват основните политически сили с тази среда и отхвърлят възможността за общи действия с ГЕРБ, БСП, ДПС и подтичващите около тях по-малки организации. И двете поставят за цел спечелването на властта, а не ролята на коректив - например в нечие друго управление.

"Голямата цел, заради която основаваме политическа партия Движение "Да, България“, е да демонтираме корупционния модел на управление на страната, за да сложим край на бедността", се казва в учредителната декларация на новата партия на Христо Иванов. Когато председателят на ДСБ Радан Кънев бе помолен да коментира споровете за 300 лева минимална пенсия, отговорът му следваше същата логика: ще говорим не за 300 лева, а за много по-високи пенсии, когато освободим икономиката от мафията и ускорим икономическия растеж.

Rumänien Bulgarien Monica Macovei Abgeordnete Europaparlament mit Hristo Ivanov (picture-alliance/dpa/R. Ghement)

Христо Иванов има какво да научи от бившата си румънска колежка Моника Маковей

Приликите между заявките на двете партии са дори още повече. Единствената забележима разлика е позиционирането по оста дясно-ляво – докато Радан Кънев говори за дясна политика, то Христо Иванов представя целта за освобождаване на България от корупцията като нещо отвъд лявото и дясното.

                                 Какво следва?

Отговорите започнаха да идват в последните предпразнични дни. Христо Иванов коментира в Пловдив, че „работата по освобождаване на страната от корупцията е огромна, това е работа за много ръце“ и сам спомена ДСБ като логичен партньор на „Да, България“. Точно в същия момент членът на Инициативния комитет за новата партия Атанас Славов участва в среща на Радан Кънев в София и бе още по-конкретен: ДСБ и „Да, България“ ще бъдат в основата на бъдещия широк антикорупционен фронт. Радан Кънев благодари „на всички приятели и съмишленици, които са днес тук и които заявяват готовност за общо политическо действие срещу бедността и корупцията“.

Deutsche Welle Bulgarische Redaktion Ivan Bedrov (DW/P. Henriksen)

                                                                  Иван Бедров

Нещата изглежда се проясняват. Разбира се, още е твърде рано за формализиране на партньорството, защото „Да, България“ все още не е учредена и няма избрано легитимно ръководство.

                         Като нищо може да се случи 

Ако в политиката има някаква логика, партиите на Христо Иванов и Радан Кънев ще се явят заедно на следващите парламентарни избори. Ако има и здрав разум, те ще привлекат и други граждански и политически организации, които споделят общата им цел за радикална борба срещу корумпираното статукво. 

Към днешна дата всичко води към сформирането на широко антикорупционно политическо движение, което да каже ни избирателите: Искаме властта, за да се сбием с мафията и да преборим бедността.

Явяването на такова движение на изборите ще бъде безспорна новина. От неговите лидери зависи дали и резултатът им ще бъде новина.

  • Дата 23.12.2016

  • Автор Иван Бедров                                                          http://www.dw.com/bg

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.