"За да може България да има бъдеще"

28 Декември, 2016
0 коментара


Младите хора в България навремето спомогнаха за първата изборна победа на Бойко Борисов и ГЕРБ, но днес са разочаровани. Някой трябва да им върне доверието в държавата, се казва в репортаж на Андреа Беер от ARD.

Bulgarien Proteste in Sofia 1. November 2013 (picture-alliance/AP Photo)

В началото на обширния репортаж става дума за Слави Трифонов и за референдума:

„В България Слави Трифонов е звезда. На концертите му се стичат стотици хиляди. През 2016 година татуираният двуметров гологлавец се намеси и в политиката”, разказва журналистката и обяснява идеята и съдбата на референдума. „Политическите елити възприеха въпросите на референдума като хвърлена ръкавица. И тези въпроси наистина бяха хвърлена ръкавица. (…) Най-вече младите българи бяха наелектризирани от енергията, която излъчва харизматичният Слави Трифонов. (…) Една от причините да се ангажира с политиката беше следната: След промяната в България твърде малко неща са се променили истински. Въпреки приемането на страната в ЕС, корупцията, организираната престъпност и буксуващата реформа си остават трайни теми.”


Германски наблюдатели: "2017 ще бъде трудна за България"


Българската 2016-та премина под знака на застоя, на неслучващи се реформи и с продължаваща девалвация на човешкия капитал на страната. Но България отбелязва и напредък, гласи оценката на двама германски политолози. (27.12.2016)

Слави Трифонов - обичан и мразен


„Не можем всички да напуснем България”

Накъде ще гледа Радев?

Тъй думаше Борисов


По-нататък в репортажа си Андреа Беер дава думата на политолога Димитър Ганев, според когото младите хора в България – за разлика от връстниците си другаде в Европа – били по-скоро с консервативни нагласи. Тези млади хора избирали партия в центъра или вдясно от него и дали съществен принос за първата изборна победа на Бойко Борисов и ГЕРБ. Днес обаче младите вече са разочаровани от Борисов, твърди Ганев.

                                            Много битки ще се водят

Бойко Борисов е пъстроцветна фигура в българската политика, която успя да изкачи стълбицата от бодигард на бившия комунистически диктатор Тодор Живков до правителствен ръководител”, обяснява журналистката и описва актуалната политическа ситуация в страната. В репортажа ѝ се включва и социоложката Боряна Димитрова, която казва:

„Много битки за общественото мнение ще се водят до парламентарните избори. Повечето неща зависят от политическата ситуация през следващите два месеца. На президентските избори вече видяхме колко бързо се променят обществените нагласи в България. След парламентарните избори никак няма да е лесно да се сформира ново правителство.”

След това Андреа Беер разказва за новоизбрания президент Румен Радев и за подкрепата, която той е получил от БСП, бившата комунистическа партия. Радев смята, че санкциите срещу Русия не са хубаво нещо, но не поставя под съмнение членството на България в ЕС и в НАТО, обяснява журналистката и цитира изказването на Радев, че България не бива да се превръща в буферна зона за бежанците. Авторката накратко маркира случващото се по българо-турската граница и с помощта на документални записи рисува портрет на град Харманли и неговите жители и отвежда слушателите си в бежанския център близо до града – все теми от предишни нейни репортажи, с които вече сме Ви запознавали.

Bulgarien Proteste in Sofia 26. November 2013 (BGNES)

Млади недоволни хора протестират срещу статуквото

„От Харманли до Пловдив са над 200 километра. Пловдив е вълнуващ град с много университети и впечатляващи римски руини. Сред тукашните студенти сигурно има и такива, които искат да напуснат най-бедната страна в ЕС. Тази млада жена следва икономика. Тя не иска да емигрира: „Ох, това е много сложен въпрос… Смятам, че младите трябва да останат тук – нищо, че е трудно. Да работят за своята, а не за някоя чужда страна. За да може България да има бъдеще."

                                         "Ще се опитам да дам своя принос"

В своя обширен репортаж от България Андреа Беер представя и индустриалната зона „Тракия” и цитира Пламен Панчев, чиято фирма стопанисва зоната, с признанието, че България наистина е най-бедната страна в ЕС и има много проблеми с корупцията. „Антикорупционната организация „Трансперанси интернешънъл” непрекъснато отправя критичния упрек, че се протакат планираните антикорупционни закони. Еврокомисията също настоява за по-ефективна борба срещу корупцията и за съдебна реформа в България. Един процес за злоупотреба с милиони от европейските фондове продължава вече години. Но пък и не може всички да напуснем страната, казва този студент, който е мотивиран да остане: „Връщане на доверието на хората – трябва да се направи всичко, за да си върнат хората доверието във властите и в държавата. Аз следвам право и затова ще Ви дам за пример със съдебната система. Хората имат много лошо мнение за нея, смятат я за корумпирана и некомпетентна. Аз ще се опитам да допринеса за промяната на това положение.”

  • Дата 28.12.2016

  • Автор Андреа Беер (ARD)                                         http://www.dw.com/bg 


ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.