Румен Радев ще съобщи състава на служебния кабинет след встъпването си в длъжност

21 Декември, 2016
1 коментар

Румен Радев ще съобщи състава на служебния кабинет след встъпването си в длъжност 

В официално изявление новоизбраният президент Румен Радев заяви, че е твърдо решен да се придържа към Конституцията. Румен Радев съобщи, че ще огласи състав на служебния кабинет след встъпването си в длъжност.

Ето какво каза още Радев:

"След президентските избори и референдума в България се създаде нова политическа ситуация. Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Тя приключи безрезултатно.

Конституцията е изрична - сега на ход е президентът. Господин Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис. Изтъкнатите в обръщението на президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията. Патосът на добрите намерения не замества закона. В обръщението си президентът представя отказа си да изпълни конституционно задължение като отстъпване на правомощие.

Основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет. Конституцията съдържа само възможност за президента да възлага правомощия и то само и единствено на вицепрезидента. Друго възлагане на правомощия на друг субект, включително на новоизбран президент, Конституцията не предвижда.

От своя страна съм твърдо решен да се придържам към Конституцията и ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването му в длъжност.

Призовавам политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза."

                                                                                                                          http://imedia.bnt.bg

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Анонимен
#1 от Оракула от Делфи
23 Декември, 2016 | 12:49
Напиши отговор
Оценка: +2
България, най-после се сдоби с един държавен глава, много по- различен от всички останали . Нека, Господ му помага, да извърши невъзможната мисия, да бъде, независим Президент на Република България. Президент на всички Българи! Успех, Г-н Генерал ! http://trakiaworld.com/c/Bulgaria/Rumen-Radev-shte-saobshti-sastava-na-sluzhebniya-kabinet-sled-vstapvaneto-si-v-dlazhnost-
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.