Пожари поглъщат гората...

08 Август, 2016
6 коментара

Официалните данни за горските пожари у нас в периода 2005-2015 г.

Докато близо 100 000 декара българска гора е обхваната от пламъците на летните пожари, еколозите от коалиция „За да остане природа в България” се занимават със… ски пистите в Банско. Очевидно щом няма държавни и европейски пари за усвояване покрай някоя екокатастрофа, тя не съществува за родните еколози.

Официалните данни са категорични, че горските пожари и незаконната сеч са най-големите опасности пред българската гора. Според доклад на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) годишно в България изгарят около 40 000 декара гори. Най-тежка е била 2007 г., когато сме загубили 430 000 декара от огнените стихии.

Отново по информация на ИАГ можем да твърдим категорично, че горските пожари са предимно следствие на човешка дейност и съответно могат да бъдат предотвратени или поне драстично намалени. Агенцията е изчислила, че основните причини за възникването на горските пожари през изминалата година са човешка небрежност (68%), неизвестна (19%), умишлена (10%) и само 3% са възникнали по естествени причини. Само 17% от всички пожари възникват в частна собственост.

Незаконната сеч в горите също е огромен проблем, макар да е много трудно да се установи точното количество на бракониерството. Според ИАГ става дума за около 100 000 кубика годишно, докато членовете на коалиция „За да остане природа в България” от WWF твърдят, че незаконната сеч е около 2 млн. кубика. Ако допуснем, че истината е по средата и годишно в България без надлежни разрешения се изсича 1 милион кубика дървесина, то това би се равнявало на около 15% от целия дърводобив – несъмнено критичен проблем.

И тук идва въпросът защо самораслите еколози (повечето лесовъди, географи и дори философи по образование) по цяла година се занимават с трите бора около ски пистите на Банско, а не с гигантските проблеми на българската гора – летните пожари и незаконната сеч?

Отговорът не е труден – Зелените се интересуват от зеленото в парите, а не от зеленото в горите.
Обществените средства за борба с горските пожари се усвояват основно от Министерството на вътрешните работи и агенциите в министерството на земеделието. Неправителствени организации няма как да се вредят там и съответно темата е безинтересна за родните еколози.

Подобна е и ситуацията с незаконната сеч на горите. Там обществените средства за усвояване са още по-малко и са основно насочени към подобрение на системите в горския сектор. НПО-та отново няма как да се вмъкнат и Зелените са загърбили темата като излишна.

Ситуацията е далеч по-различна с националните и природните паркове. Там на всеки няколко години се изработва план за управление на парка, за който се отпускат милиони левове и бенефициенти могат да бъдат както търговски дружества, така и неправителствени организации. Борбата за тези обществени поръчки е жестока и често достига до най-високо ниво.

Както „Труд” разкри, лесовъдът Тома Белев (осъден за неправомерно управление на Асоциацията на парковете в България) е изпуснал поръчката за плана за управление на Национален парк „Пирин” на стойност 1,7 милиона лева и в момента оказва политически натиск за превъзлагане. Ако към нея се добавят и поръчките за плановете за Витоша и Рила, сумата набъбва до 7 милиона лева. Лобистката му кампания наскоро достигна до сесията на ЮНЕСКО в Истанбул, където представители на коалиция „За да остане природа в България” са се опитали да подведат чуждестранни лица, че те са официалната българска делегация и желаят да включат парк „Пирин” в списъка със застрашени от изключване обекти – безпрецедентен акт на предателство на националния интерес. Замисълът е бил измамата да послужи като натиск за изнудване на българското правителство да обяви нова поръчка за плана за парк „Пирин” на стойност 1,7 милиона лева и да я възложи на член на зелената коалиция „За да остане природа в България”. За щастие фалшификацията не е успяла.

Следващият епизод в лобистката кампания на Зелените е отново сплашване на премиера Борисов с улични протести срещу изработването на плановете за управление. Това обяснява и факта, че докато българската гора е поглъщана от пламъците на летните пожари, същата група еколози свиква протести и пуска прес релийзи относно парк „Пирин” и ски пистите в Банско.

Ако все още се чудите защо българските еколози се занимават със ски писти в най-голямата жега през август и насред държава, обхваната от горски пожари, то повече не се чудете. Просто си спомнете крилатата фраза от незабравимия филм с Робърт Редфорд „Цялото президентско войнство” – „Проследете парите”. А парите са едни 7 милиона лева, които Тома Белев още не може да прежали.

                                                                                                    http://trud.bg

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Анонимен
#1 от Галя
08 Август, 2016 | 19:17
Напиши отговор
Оценка: -1  
Така е, когато еколозите ти са поръчкови рекетьори, които единствено търсят начин да спечелят повече пари, а не да предпазват природата. Ако погледнете цялата дейност на този брадат козел ще видите, че той се оказва хипер активен в опазването на 30-40 дървета и мълчи при унищожението на десетки хиляди декари с гори. Тези хора работят по поръчки. Плащат им и протестират. Нали Швейцарците им наливат яко пари. Е вижда се за какво им ги наливат, да правят протести за 30-40 дървета и да оставят хиляди декари гори да ги унищожават. Гнус ме е от такива като Тома Белев.
Анонимен
#2 от Мелани
08 Август, 2016 | 19:47
Напиши отговор
Оценка: -1  +2
Народа не иска еколози ,които да обират държавата и да не правят нищо за природата!
Анонимен
#3 от Киро
08 Август, 2016 | 19:50
Напиши отговор
Оценка: -1  +1
Белев може да вика само заради влековете и пистите. А един път не го чух да се обади за онези 68% пожари заради човешка небрежност. Мога да се обзаложа, че на повечето от тях им е даден от дървената мафия по някой лев. А след пожарите започва "оздравителна сеч".
Анонимен
#4 от Мартин Иванов
08 Август, 2016 | 21:06
Напиши отговор
Оценка: -1  +1
"Зелените" на Иво Прокопиев затова са "зелени", защото хич не ги интересува гората, а само зелените кинти!
Анонимен
#5 от Иван
08 Август, 2016 | 21:50
Напиши отговор
Оценка: -1  
Наистина е странно как по едни теми "зелените" на Белев се активират, а по други теми никакви ги няма... Случайност?!?
Анонимен
#6 от Соларис
08 Август, 2016 | 23:27
Напиши отговор
Оценка: -1  +1
Поредното доказателство, че родните еко защитници не се интересуват от реалните проблеми на природата в страната ни, а гледат само от къде ще им изпадне някое проектче, за да могат да източат поредните лесни пари!
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.