„Нямам причина да подавам оставка“...

10 Януари, 2020
0 коментара

За ужас на Борисов мегаскандалите в правителството му продължават и през 2020 г. При това не един, а цели два грандиозни управленски гафа на ГЕРБ и „патриотите“ – този път с катастрофални последици за хората и природата. „Суджуците“ и „апартаментите“ на властта изглеждат направо невинно пред жестоката пернишка водна криза, краят на която се не вижда, и пред тоталния хаос в управлението на отпадъците, за което бяха похарчени милиарди по европроекти. Безобразията в сектора с отпадъците лъснаха след разкритието в Италия, че калабрийската мафия внася у нас нелегално опасни боклуци с кораби и влакове. Карабинерите в Милано спипаха цяла композиция с използвана пластмаса, предназначена за изгаряне в България.

Нашите власти побързаха да се разграничат и да отричат. Принудиха се да разследват, едва когато започнаха да изникват незаконните сметища с италиански боклук в Северозапада. Антиекоминистърът Нено Димов, който ще остане в историята с лобистките си решения в ущърб на природата, твърди, че не знаел и не бил издавал разрешителни за боклука. Димов нагло се разграничи и от водната криза в Перник, въпреки мажоритарния дял на МОСВ в местното ВиК.

Несъмнено Нено е виновен за неправомерно източения язовир „Студена“, защото МОСВ отговаря за него. Виновен е и за кризата с боклука, чийто внос от ЕС и трети страни ведомството му трябва да контролира и да не допуска в страната. Но Неновите грехове към природата и хората съвсем не са от вчера. Те започнаха преди повече от три години с разрешения ветропарк на Калиакра, който погуби стотици защитени птици и ЕК ни наложи санкции; с напъните за изсичане на Пирин заради нови хотелски комплекси; с отказа да вкара нови защитени територии в „Натура 2000“ и с предложението му да извади местности; с мълчаливо съгласие за бетониране на дюни и за забраната за палатки и т.н.

За годините като екоминистър Димов е провокирал най-много граждански протести и вече може да патентова израза: „Нямам причина да подавам оставка“, пуснат в употреба всеки път, когато граждани и природозащитници му я искат. Той оцеля в правителствените чистки, защото е от квотата на „патриотите“ или поне така ни внушаваха олигархичните кръгове, които обслужва. За да закрепи властта си, Борисов го търпя, а сега в името пак на оцеляването си, ще го махне. Дежавю! Така стана и с бившето вице от „патриотите“ Валери Симеонов, и с неофициално представляващия ДПС бивш агроминистър Румен Порожанов. Борисов ги махна не заради престъпленията им, а защото гражданското недоволство срещу тях заплаши властта му.

Затова първите професионални акции на новия главен прокурор Иван Гешев в търсене на виновни за безводието и боклука изглеждат по-скоро театрални и съгласувани „горе“. С откриването на „бушони“ хем Гешев ще се покаже като строг и справедлив обвинител, хем Борисов ще извлече дивиденти на гърба на поредния калпав министър. Но спецакциите целят най-вече да подсекат вота на недоверие към кабинета, внесен от БСП заради кризите с водата, въздуха и боклука. Димов е много виновен. Но далеч по-виновен е шефът му Борисов, който три години го остави да върши екологични престъпления

                                                                                                автор: Ростислава Иванова

                                                         duma.bg                             https://svobodnoslovo.eu

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.