Холандец от Трън: България е супер, но хората не воюват за правата си

12 Март, 2017
0 коментара

          Патрик Смитьойс

Кой иска да смачка референдума в Трън? На този въпрос отговаряха пред Люба Кулезич Цветислава Цветкова – заместник-кмет на община Трън, и гражданският активист Патрик Смитьойс, който агитира за провеждането на референдума в Трън.

„Битката не толкова за една мина, за Трън, природата или екологията, а за това, че най-накрая хората трябва да разберат, че са най-важни и ако те не искат тази мина в техния двор, то нея няма да я има“ – пояснява Патрик Смитьойс.

 „Няма как да се съблазним от златото, защото политиката на община Трън е насочена към развиване на туризъм и искаме да запазим тези девствена природа, която е към момента. Стремим се с проекти да развиваме туризма, имаме проекти със съседни общини, и ако има една златна концесия, едно инвестиционно намерение, ние няма да можем да развиваме своя туризъм“, заяви Цветкова.

 Може ли този рефенрендум да бъде манипулиран? „И в Трън има доста бедни хора, без възможности, за които 100 или 200 лева са много пари, които ще ги спасят този месец. Ако приемем, че тази инвестиция за златната мина в Трън, ще доведе до стотици милиони приходи за инвеститора, то колко може да струва един глас в Трън?“, пита Смитьойс.

 „Не мисля, че някой може да повлияе на хората, или да купи гласовете им“ – казва Цветкова.

 „Хората трява да разберат, че в България има страшно много ресурси, страшно много богатства, навсякъде. И това, което днес се случва в Трън, утре може да се случи с вас, във вашата махала. И затова да не мислим, че не ни касае“ – обяснява Патрик Смитьойс.

 „Възложили сме на свои специлисти, които да ни дадат реална представа, какво ще се случи с природата при тази концесия. Има два Инициативни Комитета, които са сформирани, едните са „ЗА“, другите са „ПРОТИВ“ това инвестиционно намерение, и затова кметът насрочи референдум, за да се чуе гласът на народа“ – твърди Цветкова.

„Този референдум е пълно ала-бала, защото всичките общински съветници знаят, че хората в Трън не искат тази мина в техния град“ – заключава Смитьойс.

http://frognews.bg/news_130632/Holandets-ot-Tran-Balgariia-e-super-no-horata-ne-voiuvat-za-pravata-si

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.