Ген. Бриго Аспарухов с взривяващо интервю! Разузнавачът със страшна прогноза за България!

23 Юли, 2016
0 коментара

Въпрос на време е кога терористите ще решат да извършат гнусното си дело и у нас, такава е страшната прогноза за страната ни на разузнавачът и политик ген. Бриго Аспарухов, направена пред Информационна агенция БЛИЦ. 

По думите му светът ще преживее още кървави атентати, ако службите за сигурност  на всички страни не се обединят в борбата си срещу терористите и „Ислямска държава”. 

Включително трябва да се използват и силите на Русия и НАТО.

- Ген. Аспарухов, според вас кървавата драма в Мюнхен терористичен акт ли е?

- Нищо не може да се каже засега, след като самите германски власти не обявяват. На аз повече съм склонен да мисля, че зад нападението стои „Ислямска държава”. И това е повече чувство, отколкото да се базира доказателства. Почеркът е същият като при атентатите в Ница, Брюксел.

Доколко основателни са обвиненията към Меркел. Вече има упреци към нея, че заради протегнатата й ръка към бежанците е нараснал рискът от тероризъм?

Това е не само тежко, но и абсурдно обвинение. Погрешно е да слагаме знак за равенство между бежанците и терористите. По-скоро „Ислямска държава” използва тази миграция да внедрява свои хора. но в случая става въпрос за хора, които живеят там отдавна. И аз съм убеден, че Меркел няма роля.

- Имат ли грешки службите за сигурност?

- Не може да се говори за грешки, защото няма служба, която може да предотврати такъв терористичен акт. Това са хора, на които им се нарежда или сами решават и действат. Как да го разбереш такъв, той не споделя с никого. Има място да се мисли как в бъдеще службите да подобряват работата си и взаимодействието си, защото това зло може да засегне всяка държава. Затова специалните служби трябва да заработят на пълни обороти и да обменят ежеминутно, ежечасно информация за такива лица - склонни, податливи под влиянието на крайния ислямизъм. Службите добре знаят как става това, стига да бъдат обезпечени финансово и кадрово, ще се направи необходимото.

- Къде се корени злото?

- Коренът на злото е крайният войнстващ ислямизъм, т. е. „Ислямска държава”. И тук е мястото на обединените усилия. И НАТО трябва да се намеси - не да влиза в Германия и Франция, но заедно с Русия и ЕС може да нанесе съкрушителен удар на „Ислямска държава” и тя да бъде ликвидирана. Това обаче ще стане с обединените усилия на Русия и всички заинтересовани арабски страни. Защото арабските правителства също са потърпевши от „Ислямска държава”. Защото „Ислямска държава” обвинява сегашните арабски правителства, че имат отношения с техния враг. Не да ликвидира отделни терористични актове. Изненадата у мен е това, че се случи в Германия. Винаги съм смятал, че тя е високо организирана материя като държава. Това е  показателно, че терористите нямат преграда. Когато ви ужили оса, боли много. И вие търсите къде е гнездото на осите, за да го ликвидирате. Само така може да бъдат ограничени до голяма степен - не изкоренени изцяло, терористичните акции. Иначе ние ще бъдем на прицел дълги години.

- В каква степен е застрашена България?

- България не прави никакво изключение от другите страни. Въпросът е на време – кога ще решат да извършат гнусното си дело и у нас. Ние членуваме в НАТО и ЕС, принадлежим към Европейската цивилизация и култура, в първата десятка сме на света. Не можем да останем извън тяхното внимание.

- Как можем да намалим риска?

- Българското правителство и което и да е друго правителство трябва да разбере, че специалните служби и цялата система, обезпечаваща националната сигурност, трябва да отпуска достатъчно средства, необходими за изпълняване 100% задачите на тези служби. Приоритетно да изведе като опасност номер 1 не Русия и Черно море, а тероризма. Тероризмът е заплаха номер едно за цивилизована Европа и света. Който не го разбира, си е за негова сметка. Ако ние го разберем, си е за наша сметка. Тероризмът, „Ислямска държава” и бежанската вълна са опасностите. И най-накрая, ако някой не го е срам, да добави Русия. Но тя е именно държавата, която е обявила истинска война и на тероризма, и на „Ислямска държава”.

Интервюто взе: Яна АТАНАСОВА, БЛИЦ       www.blitz.bg/news/article/430796

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.