“Единственото разследване, което той е открил, е относно изтичането на тези снимки, но не и върху тяхното съдържание”

15 Октомври, 2020
0 коментара

                        статия в престижното френско издание ”Le Monde”

Два етажа разделят офисите им в в София, но същевременно ги делят светове. На втория етаж в Съдебната палата е малкият кабинет на Лозан Панов - първи съдия в държавата и председател на Върховния касационен съд. 

На четвъртия - огромният офис на Иван Гешев - главният прокурор на Република България. Кабинетът е с изглед към цяла София, декориран с православни идоли и портрети на български фигури от военната история.

Гешев се пази от завидна система за сигурност, която държи натрапниците настрани. В това число влизат журналистите, които той упорито избягва от началото на гражданските протести с искане и за неговата оставка.

“Българският модел е наследство на съветския. В него институцията “Главен прокурор” се концентрира най-много върху властта. Той е на върха на пирамидата, недосегаем и не носи отговорност пред никого. Той решава кой да бъде съден и кой не. И вместо да защитава хората от бандити, нашият главен прокурор прави точно обратното: Той защитава приятелите си като чадър а за враговете си е като бухалка”, посочва Панов пред “Le Monde”.

През 2015 г. той е избран за председател на Върховния касационен съд. Магистратът открито застана на страната на демонстрантите, които настояват за главата на Иван Гешев, назначен на поста обвинител №1 в края на 2019 г. 

                                   Пачките от 500 евро 

“Като съдия би трябвало да съм извън демонстрациите, но когато фундаменталните ценности на върховенството на закона са нарушени и институциите са в нечия схватка, аз съм длъжен да говоря”, обяснява Панов. 

Според него назначаването на г-н Гешев за главен прокурор е "награда" за ролята му по мрачното дело за фалита на КТБ през 2014 г. - така наречената “Кражба на века” за България. Името на близък до властта олигарх на име Делян Пеевски фигурира в редица документи в досието, но самият той никога не се е притеснявал от този факт.

“Държавният обвинител се намесва по този начин в много икономически дела”, уверява още Панов. Магистратът обвинява Гешев и в това, че е защитил българския премиер Бойко Борисов от съдебно преследване по случая с изтеклите снимки, на които се вижда как той спи до пачки от 500 банкноти в евро. 

“Единственото разследване, което той е открил, е относно изтичането на тези снимки, но не и върху тяхното съдържание”, посочва още Панов.

                                                                  Превод и редакция: Джесика Вълчева

https://frognews.bg/politika/monde-glavniiat-prokuror-nedosegaemata-figura-balgarskoto-pravosadie.html

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.