Показват панорама на български филми, режисирани от жени

27 Февруари, 2017
1 коментар

Българското кино през погледа на жените-режисьори. За първи път кинопанорама "Особен поглед" представя 14 филма, създадени от няколко поколения дами през годините. Началото е 17 септември в кино G8, а всички прожекции са със свободен вход.

Филмите им сякаш са опит за противопоставяне на обществените порядки. От забранявани, но с голям зрителски успех като "Лавина" до дебютния "Жалейка" на Елица Петкова, който ѝ носи признание на "Берлинале". Бинка Желязкова, Кристина Грозева, Ралица Петрова и Иглика Трофонова също са сред значимите имена, включени в Панорамата на жените-режисьори.

Адела Пеева, режисьор: Това е много мащабно - да видиш 14 режисьорки, 14 филма на тези режисьорки и се получава цялостна представа за тяхната енергия, за тяхната емоционалност, тяхното виждане върху света.

С проекта Адела Пеева поставя и проблема за по-слабото присъствие на жени-режисьори в българското кино. Липсата на интерес, по-малкото награди и финансовата подкрепа, която получават, са взаимно свързани, според нейно изследване

Адела Пеева, режисьор: Може да се окажем с чисто мъжки поглед върху нашия живот и чувствителността на съвременния човек, а в края на краищата това е разнообразието на света и на нашето общество - да има различни погледи към действителността.

Панорамата "Особен поглед" ще продължи до 23 септември, а входът за всички филми е свободен.               

http://news.bnt.bg/bg/a/pokazvat-panorama-na-blgarski-filmi-rezhisirani-ot-zheni

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Анонимен
#1 от Хисаря - информационен мрак
27 Февруари, 2017 | 10:25
Напиши отговор
Оценка: -1  +1
В тоя шибан Хисар нищо ли не се случва, че само бълвате чужди информации, които си ги четем от извора. Извинявайте, но сме в тона на шибаните банки! Толкова ли нищо не се случва в общината или само чакате дневния ред на сесиите и край? Направо ще ви забравим!
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.