Германия: Държавата е знаела, че ковид затварянето е вредно

Автор: Няма коментари Сподели:

След дълга съдебна битка германската агенция за обществено здраве, Институтът „Роберт Кох“ (RKI), публикува поверителните протоколи, от които става ясно, че RKI е била наясно, че „затварянето (ковид локдауните – бел.ред.) причинява повече вреди, отколкото ползи“ и че липсват доказателства за „въвеждането на задължителни маски“, пише RMXNews.

Припомня се, че през 2020 г. RKI изразява загриженост, че затварянето на германското общество може да доведе до повишена детска смъртност и други негативни последици. Експертите на RKI също така не се съгласяват с въвеждането на маски за лице FFP2, като заявяват, че липсват данни в подкрепа на подобна мярка.

„Би било целесъобразно да се води активна комуникация, за да се изясни защо RKI не препоръчва тази мярка“, се отбелязва в протокола относно прилагането на регламентите за маски FFP2. В протокола агенцията дори отбелязва, че ще уведоми обществеността, че не подкрепя регламентите за маски FFP2, но е интересно, че така и не го направи въпреки масовите протести срещу задължителните маски и други строги мерки.

2500-те страници документи също съдържат пасаж, в който се отбелязва, че експертите предупреждават, че затварянията могат да „нанесат повече вреда, отколкото полза“, като експертите цитират локдауните в Африка и отрицателните резултати, наблюдавани там.

Документите разкриват, че германските политици са драматизирали ситуацията, противно на мненията на експертите. Това е направено вероятно с цел прилагане на принудителни мерки и ограничаване на основни права.

Отбелязва се, че публикуването на документите предизвика шок в Германия и кара дори леви партии, като Зелените, да призоват за „цялостно преразглеждане“ на политиката по коронавируса. Други партии, като „Алтернатива за Германия“ (AзГ), призовават за повече действия, включително за разследване от страна на комисия.

Вирусологът Клаус Щьор, някогашен комисар на Световната здравна организация по пандемиите, заявява, че разкритите протоколи още веднъж показват, че „оценката на риска не се основава на данни“.

Щьор коментира също така факта, че протоколите на RKI разкриват, че експертите казват на правителството, че има малко данни в подкрепа на широкото разпространение на маските сред обществеността. „А фактът, че това, което е било известно за маските FFP2, е било напълно пренебрегнато, са само два малки градивни елемента“, отбелязва Щьор, като добавя, че има „много повече налични данни, от които се вижда, че тази работа не се основава на доказателства“.

Източник: kritichno.bg

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

„Не чакайте Страшния съд. Той заседава всеки ден.“ Албер Камю

Следваща статия

Какво ли ни очаква утре?

Други интересни

Вашият коментар