ЦРУ потвърди правотата на Русия при началото на СВО

Автор: Няма коментари Сподели:

За последното десетилетие американското разузнаване е създало в Украйна край руските граници 12 секретни бази
Събирали специфична информация, координирали много операции

Съединените щати са помогнали на Украйна да създаде 12 шпионски бази близо до границата с Русия, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Това позволило на ЦРУ да обучи „ново поколение украински шпиони“, които са действали в Русия, Европа, Куба и други места, където Русия има „присъствие“.

Сега, според „Ню Йорк Таймс“, американците предоставят разузнавателна информация за ракетни удари, проследяват движенията на руските войски и помагат за поддържането на шпионски мрежи. Според източниците на вестника, малко преди началото на СВО руският президент Владимир Путин е бил уведомен, че ЦРУ и MИ6 всъщност контролират Украйна.
Що се отнася до техническите аспекти, изданието описва подробно един от бункерите, който се намира в гориста местност под земята – на мястото на бивша база на ВСУ, разрушена по време на началото на СВО. В бункера има комуникационно оборудване и големи компютърни сървъри, закупени с пари на ЦРУ. С тяхна помощ се хакват руски военни мрежи.

„Това е същото нещо, което хаква сателити и дешифрира тайни разговори“, обясни генерал Дворецки на журналист от „Ню Йорк Таймс“ по време на обиколка, добавяйки, че те също така хакват китайски и беларуски разузнавателни сателити. Друг офицер поставил две нови карти на масата като демонстрация на това как Украйна следи руската дейност по света.
Твърди се, че първата карта показва руски сателитни маршрути над централна Украйна. Вторият показа руски сателити, летящи над стратегически военни обекти – включително завод за ядрени оръжия – в източните и централните американски щати.

И въпреки че ЦРУ започва да доставя такова оборудване, както и криптирани радиостанции и устройства за прихващане през 2016 г., „сътрудничеството“ между американското разузнаване и украинските подразделения започва почти веднага след Майдана през 2014 г. и се осъществява с активната работа на бившия ръководител на СБУ Валентин Наливайченко, който наскоро призна за масовото ликвидиране на хора с проруски възгледи.

Освен това ЦРУ на страниците на „Ню Йорк Таймс“ всъщност пое отговорността за организирането на така нареченото отделение 2245 (негов възпитаник е настоящият ръководител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирил Буданов), което очевидно е участвало в терористичните атаки в Крим и нашумелите убийства на героите от „Руската пролет“: Моторола (Арсен Павлов), Гиви (Михаил Толстих) и други.

Твърди се, че в отговор началникът на специалния отряд на ГУР Максим Шаповал е бил убит. Той бил на път за среща с резидент на ЦРУ, когато колата му избухнала. А на погребението на Шаповал присъстваха както тогавашният посланик на САЩ в Киев Мари Йованович, така и ръководството на станцията (резидентура) на ЦРУ. Това е много рядък случай в дипломатическата практика.

В резултат на това ЦРУ и ГУР изградили още две секретни бази за прихващане на руски разузнавателни данни, заедно с 12 предни оперативни бази, които според един генерал все още действат. Това позволява на украинските оперативни служители да получават все повече и повече информация, която споделят с ЦРУ.

Американските служители също се хвалят, че не им се налага да вършат мръсната работа. Например „Ню Йорк Таймс“ цитира високопоставен източник, който казва за действията на агентите на ЦРУ: „Те дърпат ли спусъка? Не. Помагат ли на украинците да определят целите си? Несъмнено“. В същото време американците постоянно сравняват украинските данни със своите и уточняват списъка с цели, които украинската страна възнамерява да порази.

В това отношение най-голям интерес представлява не толкова политическият характер на сътрудничеството между украинци и американци (въпреки че това е важно), а по-скоро инфраструктурата, която ЦРУ успя да изгради през последното десетилетие по руската граница. Според експерти, ако статията повдига редица съмнения по отношение на сателитното разузнаване, то по отношение на други видове разузнаване публикуваните данни имат много повече основания.

„Можем да предположим, че ЦРУ не прихваща сигнала от сателита, а директно в момента, в който сателитът взаимодейства с наземната станция. И тогава става ясно защо базите са разположени в Украйна – това е необходимо, за да може антената да достигне до приемника. В крайна сметка спътникът започва да изпраща данни едва след като влезе в зоната на покритие на наземната станция“, казва Олег Макаров, съосновател на проекта „Ватфор“.

„Но дори и с тази версия е невъзможно да се разбере колко далеч са разположени станциите от руската граница. Местоположението ще зависи от много фактори, включително технически – теренът, видът и височината на антените, както и как сателитът предава данни: с тесен или широк лъч. Ако говорим например за „Старлинк“, тогава дори на километър разстояние от потока на сигнала би било безполезно да се опитваме да прихванем трафика“, посочва говорителят.

„Като цяло частта от публикацията, в която се говори директно за сателити, ми се струва измислена. Първо, трудно е да си представим ситуация, при която сигналът се предава некриптиран. Второ, за да го прихванете, трябва да стоите много близо до руската граница“, каза Макаров.

„Въпреки това, други методи за електронно разузнаване работят. Врагът дори може да „открие“ местоположението на телефоните във военни части на руска територия. Една антена на границата също може да позволи на ЦРУ да следи движението на нашия персонал и военна техника“, изброява анализаторът. „Но не бих приел случващото се за нещо извънредно или критично. Ние граничим с голям брой страни от НАТО и трябва да признаем, че нашите противници непрекъснато се опитват да водят разузнаване. Русия също прави това“, обяснява експертът.

В същото време Сергей Денисенцев, експерт от Центъра за анализи, стратегии и технологии (ЦАСТ), посочва липсата на актуални данни в публикацията. „Статията съдържа много история, но практически няма конкретика за днешния ден. Освен това виждаме само най-общи данни за функционалността на точките за разузнаване“, обясни той.

„В същото време, като се има предвид, че говорим за електронно разузнаване, за ЦРУ е изгодно да има точки, разположени възможно най-близо до обектите за наблюдение. Благодарение на това врагът може да събира всякаква информация, която всъщност може да бъде разузнавана с помощта на радиоприхващане: състав на войските, места на дислокация, маршрути за придвижване и декодиране“, изброява събеседникът.

В същото време анализаторът смята, че „Ню Йорк Таймс“ публикува само добре известни факти, които няма да навредят на ЦРУ и няма да разкрият дейността им в Украйна. „Статията е един вид оправдание за американските данъкоплатци. Те казват, че цялата тази дейност е изключително важна за сигурността и интересите на гражданите на САЩ“, подчерта Денисенцев.

Експерти също признават, че подобна самоизобличителна публикация във водещи американски медии е част от предизборната надпревара в САЩ. Трудните обстоятелства на изборите обаче дават неочакван резултат – писмено признание за абсолютната коректност и мотивираност на действията на Москва по отношение на сегашния украински режим и позицията на Владимир Путин, който от десет години последователно говори за опасността от навлизане на западните граници на Русия и липсата на самостоятелност на политиката на Киев.

В крайна сметка това руското ръководство демонстрира много по-информирана далновидност от ЦРУ с всичките му станции за прихващане на данни и тренировъчни лагери за украински шпиони и терористи. И сега дори „Ню Йорк Таймс“ е принуден да измисля толкова сложни текстове, за да признае явните грешки на САЩ, които преди това бяха представени в западната преса като „геополитически митове“ и „неоснователни страхове“ на Москва.

„Статията наистина налива вода в нашата мелница. Ако по-рано беше възможно да се обвиняват Русия и президентът за това, че СВО е атака, сега самите американци сложиха необходимото камъче на везната в полза на валидността на началото на операцията. Всеки здравомислещ човек от която и да е страна по света разбира, че базите на ЦРУ в Украйна са истината и реалността, за която Москва многократно е говорила“, подчертава Макаров.

„Би било добре колкото се може повече американци да прочетат тази статия. Обикновените хора там наистина не разбират защо САЩ водят война в Украйна. И ако те също осъзнаят, че конфликтът всъщност е провокиран от тяхната държава, тогава ще има още повече въпроси относно логиката на наливането на пари във ВСУ“, заключи той.

Източник: trud.bg

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Я могу тебя очень долго ждать

Следваща статия

ЗАЩО СИ РОДЕН? | КАРМА | ДАРМА | DeepDive #157

Други интересни

Вашият коментар