„С почит към Сара Воон“: Това е най- новият музикален проект на певицата Надя Тончева…

Автор: Няма коментари Сподели:

                     ЛАЙФ КЛУБ – 28 МАРТ 2024 ГОДИНА

„С ПОЧИТ КЪМ САРА ВООН“  е най- новият музикален проект на певицата Надя Тончева, който тя ще представи в София лайф клуб на 28 – ми март. Поводът е сто годишнината от рождението на световно известната джаз певица , наричана още „Божествената Сара“, заради нейния изящен и неповторим вокален стил. 

      В концерта участват едни от най- добрите български джаз музиканти: пианистът Стийв Хамилтън, който е шотландец, но от доста време живее и изнася концерти у нас, универсалният басист Веселин Веселинов Еко, който е част от оркестрите на естрадната ни прима Лили Иванова , Стефан Вълдобрев и много други, саксофонистът Тихомир Кръстев, познат от концертите си в Канада, където получава и своето джаз образование и барабанистът  Емил Тасев , свирил с много джаз формации, започнал своята кариера като член на група „ Акага“.

     Надя Тончева е поп, джаз и рок певица, пианистка , аранжор и музикален педагог. Тя е един от членовете на първата джазова акапелна формация в България – „Траяна“, която твори в стила  „WORLD MUSIC“, претворява музикалния ни фолклор с  елементите на джаза. За репертоара на групата Надя Тончева  аранжира голяма част от песните на състава.  Прави вокална адаптация на популярната „Ръченица“ от композитора Петко Стайнов, която влиза в репертоара на много хорови колективи в страната. Издадена е и в САЩ. Вокалният вариант на „Ръченица“ в изпълнение на група „Траяна“ е включен в учебниците по музика като задължително произведение за слушане.

       След приключване на дейността на група „Траяна“, Надя Тончева започва солова кариера и десет години работи като певица и пианистка в Швейцария, Норвегия, Гърция, Кипър, Сирия, Мароко, Ливан, Канарските острови, Египет, Израел. По време на традиционните празници в кралският двор „ Дар ес салам“ – Рабат  в Мароко тя пее на една сцена с мега звездата Принс.

     След завръщането си  в България  започва педагогическа дейност и е преподавателка по поп и джаз пеене в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ в Стара Загора. Тя присъства активно на българската джаз сцена и организира културни събития,  свързани с джаза.

      През 2014 година представя  самостоятелна програма  пред българската общност в Берн – Швейцария. На следващата година изнася  концерт „С песните на Едит Пиаф“  в Париж по повод българското изложение в Лувъра. През 2019 година по покана на изтъкнатия диригент Изидор Рудник с концерт като солист на Младежкия биг бенд  от град Синсинати /щата Охайо/ – САЩ ,а съвсем наскоро тя пя пред българска и унгарска публика в Българския културен институт в Будапеща. 

През 2016  година  Надя Тончева бе удостоена с високото държавно отличие „Златен век – звезда“ за принос към българската култура.

                                                             ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

ROTHSCHILDS WERE ORIGINALLY THE BAUERS FROM GERMANY

Следваща статия

“ЧЁРНЫЙ ЗЕК”

Други интересни